Díky Hledačům světla se ocitnete v Nigérii

Díky Hledačům světla se ocitnete v Nigérii

Tisk

hledaci-svetla200V Nakladatelství HOST vyšla kniha Hledači světla, podle které se připravuje celovečerní film a jejíž inspirací byl skutečný případ veřejného lynče.

 

 

 

Ve východonigerijském univerzitním městečku Okriki jsou zlynčováni a zaživa upáleni tři vysokoškoláci. Navíc je vše zachyceno na sociálních sítích a tím pádem se jedná o velmi známý případ. Všichni tak vědí, kdo vraždil a stále není jasné, proč se tak stalo. Tohoto úkolu se ujímá forenzní psycholog Philip Taiwo, který tuto zakázku přijímá od otce jedné z obětí.

Úkol se zpočátku zdá jako jednoduchý, podle Philipa by mělo stačit položit otázky svědkům, navštívit místo činu a na hotelu sepsat závěrečnou zprávu. Tato domněnka však záhy bere za své. Už v letadle Philip Taiwo má možnost přemítat, zda se pouští do dobrého úkolu a situace se stále zhoršuje. Okriki působí velmi nepřátelsky, s pomocí policie se také nedá počítat a Philipa a jeho kolegu Chica čekají krušné chvíle.

Hledači světla mě zaujaly prostředím a anotací, navíc mám ráda příběhy, kde hrají roli forenzní psychologové. Musím přiznat, že z tohoto ohledu jsem dostala opravdu vše. Philip Taiwo působil hodně sympaticky, Nigérie představovala opravdu něco jiného a příběh stál za to a je opravdu děsivé, jak ukazuje sílu davu.

Kniha je rozdělena do čtyř dějství a krátkých kapitol, díky čemuž se dobře četla. Nejednalo se o thriller, od kterého bych se nemohla odtrhnout, ale stránky ubíhaly rychle a pokud bude autor v psaní pokračovat, tak si jeho další díla nenechám ujít.

Femi Kayode vystudoval v Nigérii klinickou psychologii a svou profesní kariéru zahájil v reklamě. Je autorem a scenáristou několika úspěšných televizních pořadů a absolvoval tvůrčí psaní na University of East Anglia. Inspirací k napsání prvotiny Hledači světla (2021), podle níž se právě připravuje celovečerní film, mu byl skutečný případ veřejného lynče a vraždy nigerijských studentů. S manželkou a dvěma syny žije v namibijském Windhoeku.

hledaci-svetla

Hledači světla
Autor: Femi Kayode
Překlad: Pavel Bakič
Žánr: detektivka, thriller
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2022
Počet stran: 384
Hodnocení: 85 %

https://www.hostbrno.cz/hledaci-svetla/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Viki: Bigbít to nikdy nebyl

viki perexS nevšední hudební autorkou a interpretkou Viki jsem se seznámila přímo prozaicky na křtu mé knihy. Odborníci o ní hovoří v superlativech a říkají, že patří k jedněm z největších talentů na naší muzikantské scéně. A j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Žít pod křídly Temnoty?

temnota200Je všude kolem za všech okolností. Využije každého, aniž by o tom měl zdání. Temnota. Je chytrá, umí se vlichotit, vysát každého do samého konce, a pak nešťastníka odhodit. Možná je to žena, možná jen přelud. Jen s ní prý kdekdo dosáhne štěstí, alespoň...


Literatura

Dědina věrně popisuje vesnický život

dedina 200Spisovatelka Petra Dvořáková vydala knihu Dědina obsahující velmi zajímavý příběh jedné současné vesnice. Těšte se na nářečí a zajímavé postavy i osudy!

 

...

Divadlo

Na Letních scénách Divadla Bolka Polívky se letos bude hrát od 11. června do 14. srpna. Předprodej vstupenek zahájen

letni scena 200Tři atraktivní lokality a desítky pozoruhodných titulů pod hvězdnou oblohou… Sedmý ročník Letních scén Divadla Bolka Polívky nabídne divákům mimořádně intenzivní divadelní zážitky. Od 11. června do 14. srpna se bude hrát v amfiteátru na Kr...

Film

Příběh ze současného Egypta

YOMEDDINE perexBešaj (Rady Gamal) žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Našel si tu manželku, kterou má rád, a taky práci – sbírá věci na smetišti. Když jeho manželka zemře, pocítí stárnoucí muž naléhavou potřebu ně...