Nikdo to tu nepřežije: ještěrčí král Morrison ve svých proměnách

Nikdo to tu nepřežije: ještěrčí král Morrison ve svých proměnách

Tisk
ImagePro jedny hrdina, vzor a zbožňovaná modla, pro druhé sprosťák, symbol arogance a amatér, který se afektovanými pózami snažil zakrýt nedostatek talentu. Názory na frontmana legendární kapely The Doors Jima Morrisona se odnepaměti rozcházejí a nejspíš se vždy rozcházet budou. Nezpochybnitelné je však jedno: Morrison byl výraznou osobností s mimořádným darem působit na (mladé) lidi. Jako takového ho představuje i monografie Nikdo to tu nepřežije, kterou předloni vydalo v dotisku nakladatelství Maťa. Tento malý výlet do rebelantských 60. let, kdy byla na rockovém koncertě povinností řádit bez ohledu na následky, stojí určitě za to.


Odmlouval Matce vlčici

Knihu sestavila dvojice autorů – Daniel Sugerman a Jerry Hopkins. Oba Morrisona dobře znali a měli k němu blízko. Mohli tak důvěryhodně popsat jeho dětství v rodině hrdého a úspěšného vojáka i to, jak vycházel se dvěma sourozenci. Do vyprávění zahrnuli Morrisonovu první chlapeckou lásku i úsměvnou historku o tom, jak ho vyhodili ze Skauta, když odmlouval Matce vlčici. Velmi čtivě popisují jeho studia, studentská přátelství i to, jak se Morrison hledal, až se nakonec našel v psaní básní (textů) a v hudbě.

Hopkins a Sugerman líčí vznik a těžké začátky kapely The Doors, její zlatou éru i to, jak se musela vypořádat s obscéními a mnohdy nelegálními excesy svého charismatického lídra, s Morrisonovou stupňující se závislostí na alkoholu a zálibou v ženách a kokainu. Zachycují jeho rozčarování z popularity, z faktu, že se z něho stala ikona, od které se spíše než hudební zážitek očekává adrenalin a výtržnosti (“Zkusil jsem dohnat vlastní mýtus k absurditě, čímž jsem ho chtěl zrušit, vygumovat.”).

Image

Z mladého lva zpustlíkem

Autoři popisují nenápadnou proměnu štíhlého sexuálního symbolu oblečeného do kůže, ”Mladého lva”, ve zpustlého a robustního bluesového zpěváka, který tvář opuchlou z chlastu maskuje vousem, i Morrisonův rychlý konec, kterému v prvním okamžiku nikdo nevěřil - v dobách své největší slávy totiž Morrison ”umíral” skoro každý víkend (zabil se v autě, předávkoval se alkoholem nebo halucinogeny, spadl z balkónu...). Předkládají čtenáři nejrůznější teorie, které se po smrti zpěváka vyrojily i oficiální verzi. Při tom všem zohlednili oba aspekty Morrisonovy osobnosti – jeho temné a apokalyptické já i chvilky nefalšovné nevinnosti a ostychu.

“Speed zabíjí husy. Když píchnete huse plnou dávku, bude dosmrti plavat dokolečka.”

Mezi nejvtipnější místa knihy patří pasáž, v níž Sugerman s Hopkinsem popisují, jak hvězdy tehdejšího šoubyznysu, Morrisona nevyjímaje, namlouvaly varovné rozhlasové spoty pro mladé, aby si nepíchali speed. Morrison tehdy dohnal pracovníka nadace, která vše organizovala, k zoufalství (“Co se mu stalo? Alice Cooper jednou říkal, že kdyby někoho chytil, jak si píchá speed, vloupal by se k němu domů a oběsil mu děcka. No a nic takových jsem já neřekl.”) Patřil také mezi největší trapiče pořadatelů koncertů. Českého čtenáře a fandu The Doors potěší i zmínka o ”malé sladké emigrantce” z Československa Yvonne Fukové.

Image

V knize čtenář nenajde ani zrnko sentimentu, ani náznak mýtického mlžení. Je napsaná velice čtivě (až beletristicky) a s pochopením. Text je proložen množstvím černobílých fotografií (na několika z nich je dokonce “Ještěrčí král” zachycen i s úsměvem) a přetisků Morrisonových rukopisů. V závěru se nachází přehled diskografie The Doors. Podle knihy Nikdo to tu nepřežije vznikl scénář k legendárnímu filmu Olivera Stonea nazvaného prostě The Doors.

When the music's over
Turn out the lights...

O autorech:

Novinář Jerry Hopkins má na svém kontě řadu knih o rockové hudbě (např. životopis Elvise Presleyho). S Morrisonem se seznámil při rozhovoru pro časopis Rolling Stone. S Doors vyrazil i na turné do Mexika, aby popsal tamní koncerty.

Daniel Sugerman
byl Jimův důvěrný přítel a obchodní poradce. Během slavné éry Doors byl pevnou součástí “rodiny”. Na Jimův popud začal už ve třinácti letech psát, mimo jiné i o dění kolem Doors.

Knihu vydalo nakladatelství Maťa v roce 2010 v edici ROCK& POP (vydání třetí, v Maťa druhé), překlad Vojtěch Lindaur, 352 stran.
Hodnocení: 90%

Zdroj foto:
Maťa


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jakub Urban se po letech vrací na parník Tyrš a slibuje návrat do zlatých časů taneční muziky

Urban perexUž v sobotu 4. července znovu vypluje parník Tyrš, tentokrát bude jeho kapitánem DJ Jakub Urban. Vystudovaný právník a pravidelný florbalista je hlasem radia City a tuzemské diskotéky brázdí už osm let.  Jelikož se netají velkým žánrovým rozptyle...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Milý příběh nejen o horách a lásce

hory-mlha200Tessa Randau se vrací s další knihou a dalším setkáním, které jí změnilo život. Tedy tentokrát znovu otevřelo srdce. Jedná se o knihu Hory, mlha, láska a já, která vyšla opět v Nakladatelství KAZDA.

...

Literatura

1967: Rok, kdy jsem se narodil(a)

1967 perexNakladatelství BizBooks přichází s novou řadou knih, jejichž samostatné svazky se budou věnovat jednotlivým rokům 20.století. Publicistka Jarmila Frejtichová jako první čtenářům představuje rok 1967. Jak už napoví název knihy 1967: Rok, kdy jsem ...

Divadlo

Filozof k smíchu, filozof k zamyšlení

200divV pražském Divadle Palace uvedli v říjnu komedii hru E. E. Schmitta Heslo morálka. Komedie současného francouzského dramatika a spisovatele, narozeného ve Francii a žijícího v Belgii, je popisem událostí jednoho dne v životě známého francouzského encyklope...

Film

Vyrazte do kina a vyhrajte rychlou a zběsilou jízdu na závodní dráze a pobyt pro dva v Londýně

rychle a zbesile200Oslavte jubilejní desátý díl oblíbené akční série Rychle a zběsile. Cinema City si připravilo exkluzivní soutěž o dvě letenky do Londýna, dvě noci v luxusním hotelu s wellness, a to nejdůležitější, akční řidičský zážitek na závodní d...