Odhalte tajemství staré delfské mince

Odhalte tajemství staré delfské mince

Tisk
ImageOblast kolem Černobylu, Romové v Indii, americké tajné bezpečnostní složky a to vše pod mystikou delfského orákula. Zdá se, že jde o neslučitelné pojmy, ale o opaku vás přesvědčí James Rollins v knize Poslední orákulum.

ImageOblast kolem Černobylu, Romové v Indii, americké tajné bezpečnostní složky a to vše pod mystikou delfského orákula. Zdá se, že jde o neslučitelné pojmy, ale o opaku vás přesvědčí James Rollins v knize Poslední orákulum.



Mám dojem, že to byl spisovatel Dan Brown, který se  svou Šifrou mistra Leonarda obrátil pozornost nejen na sebe, ale hlavně na žánr dobrodružných knih, které propojují fikci s historií. Nejinak je tomu u knihy Poslední orákulum, která si z historie vzala především delfskou věštírnu a původ Romů. Mimo to se dotýká tématu autismu a mozkových manipulací.

O ději bych se nerada rozepisovala, protože tím bych čtenáře připravila o velký prožitek, prozradím tedy jen, že na počátku příběhu se ocitáme ve Washingtonu, kde je běžný život velitele Graye Pierce přerušen vraždou bezdomovce, který mu v posledních vteřinách života vrazí do rukou krvavou minci. Ta není ledajaká a jeho smrt také není náhodou, proto okamžitě startuje koloběh událostí, ve kterém byste mrtvoly na prstech dvou rukou jen tak nespočítali a pěkně si zacestujete například do Indie či Ruska.

Příběh vás opravdu pohltí a jen tak nepustí. Už od rozjezdu příběhu je jasné, že není čas na sáhodlouhé popisy či velká vysvětlování. Ty však nechybí u historických souvislostí a faktografických údajů. Já osobně bych uvítala větší charakteristiku postav, která by čtenářovi dané osoby více přiblížila a napomohla tak osobním sympatiím. Ale to je jen detail, který nezabrání, abyste poznali komu fandit. Co se stylu týče, není překvapením, že převládá přímá řeč často se strohými větami a příkazy.

Image


Další výtku bych měla k samotnému konci knihy, kde se nachází Poznámky autora s podtitulem Pravda nebo fikce. Celou knihu mě bavilo přemýšlet nad tím, do jaké míry jsou popisované události pravdivé a než jsem si přečetla daný doslov, zůstával ve mě zvláštní, trochu mrazivý pocit. Autor zde vše popsal, poodhalil, přidal i zdroje a já si jen říkala, že kdyby si knihu četl nějaký terorista nebo vlivnější člověk, může dnešní svět vypadat úplně jinak... Příště se raději podívám na pořad Věřte-nevěřte, než abych si přečetla takové odhalení.

Celkově knihu hodnotím velmi kladně pro její čtivost a výraznou gradaci děje, která nikde nesklouzla do klišé nebo nudy a rozhodně ji doporučuji nejen fanouškům tohoto žánru. Mrzelo mě jen, že autor šetřil drobnými vtipy, které knihu samotnou příjemně oživovaly.

O autorovi:

James Rollins pochází z Chicaga a letos oslaví 52 let. Je vystudovaný veterinář, který se zabýval i studiem evoluční biologie. Jeho knihy se dělí na knihy pro děti (Ve stínu sfingy, Stín krále lebek), sérii SIGMA (Písečná bouře, Mapa z kostí, Černý řád, Jidášův kmen, Poslední orákulum, Klíč soudného dne) a dobrodružné romány, které jsou na sobě nezávislé (Podzemní říše, Pohřbeno v hlubinách, Ledový ostrov, Amazonie, Fantom hlubin, Oltář ztraceného ráje). Jeho oblíbené knihy a další informace o něm naleznete zde http://www.jamesrollins.com/.

James Rollins: Poslední orákulum
Nakladatelství: BB/art 2012
Počet stran: 388
Překlad: Zdík Dušek

Zdroj foto: www.bbart.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tvoření s Pipasikem

Pipasik perexZuzana Šuleková a Jitka Musilová jsou kamarádky, povoláním architektky, které se zároveň starají o své malé děti. Společně založily značku Pipasik. Pod touto značkou vymýšlejí pro děti smysluplné činnosti spojené s tvořením a dávají dětem ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Doteky života

Dotekyzivota200Říká se, že kdo má rád zvířata, má rád lidi. Taky se říká, že kdo má rád lidi, ne vždycky má rád zvířata. Obé je pravda. Znám lidi, kteří mají rádi zvířata víc, než lidi a staví potřeby zvířat nad svoje vlastní. Tak například moje teta: má...


Literatura

Závěr trilogie Františka Kotlety – Rázová vlna

kotleta razova vlna 200V prosinci nám nakladatelství Epocha přineslo závěrečný díl postapokalyptické trilogie našeho schopného autora Františka Kotlety. Nechte se pohltit Rázovou vlnou a pojďte zjistit, jak autor naložil s koncem napínavého př...

Divadlo

Novinky Švandova divadla v sezóně 2022/2023: Den otevřených dveří, šest premiér, nová talk-show i otevření komunitního centra

svandovo divadlo200Den otevřených dveří pojatý jako sousedská slavnost, šest nových inscenací i dva noví mladí členové hereckého souboru – Anežka Šťastná a Jan Mansfeld. To jsou ve stručnosti hlavní novinky sezóny 2022/2023 Švandova divadla v Praze. Pat...

Film

Slavná císařovna tak, jak ji neznáte

Korzet perexPíše se rok 1877. Císařovna Sissi (Vicky Krieps) je nejen módní ikonou, ale i ztělesněním ideálu krásy. Její 40. narozeniny se rychle blíží, ona však k oslavám nevidí důvod.

 

...