JLA: Liga spravedlnosti – Kniha první

JLA: Liga spravedlnosti – Kniha první

Tisk

liga spavedlnosti200Kdo by nechtěl vidět seskupení hrdinů s nadlidskými schopnostmi a jejich každodenní snahu o záchranu světa? Myslím si, že úplně každý. Dokazuje to třeba i návštěvnost filmu The Avengers, jenž byl velice dobře přijat.

 

 

Grant Morrison (All-Star Superman, Batman, New X-Men) nám přináší ze svého pera příběhy nejoblíbenějších postav komiksového světa. Kresbu k dokonalosti v tomto díle připravili Howard Porter (The Flash) a John Dell. Superhrdinové, jejich kombinézy i okolní scenérie vypadají opravdu skvostně. Radost pohledět. Na knize se podílela i jména jako Mark Miller či Oscar Jimenez.

Do skupiny Justice League patří Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman spolu s emzákem Martianem Manhunterem. Něco však ochromí jejich dosavadní životy i získanou slávu u lidí za dobře odvedenou práci při záchranách lidstva. Na naši matičku Zemi totiž přistane takzvaný Hyperklan, kam patří Protex, Primaid, Armek, Zenturion, Züm, Tronix, Fluxus a A-Mortal. Prý že jdou spasit svět. To určitě! Chtějí si ho podřídit. Nejprve zlikvidovat JLA, pak celé lidstvo. Vydávají se za údajné superhrdiny, to ale pěkně kecaj. Neřeknu vám ale, kdo ONI jsou, abyste z toho něco měli, až to budete někdy číst.

Mimo tento Hyperklan, jenž je rozvržen do několika sešitů, na rozdíl od ostatních příběhů čítajících pouze sešit jeden, se naši nadlidi budou potýkat taky například s novým členem JL nebo dokonce s anděly a démony (ne zrovna moc povedená část knihy) a tak dále.

Čekají na vás ohromující exploze, vydařené dialogy, takže to má spád, proto se to na vás sype, a proto člověk nepozná při čtení nudu, což neumí každý komiks. Zvláště vychytané jsou dialogy v sešitech o Hyperklanu. Jedná se bezesporu o nejlepší část knihy (možná také proto, že tomuto příběhu bylo věnováno více prostoru a tudíž je i více rozpracovaný).

Vnější vzhled komiksu čpí také výraznou propracovaností. Když chytnete do rukou obálku, máte co dělat, abyste na ni nenaslintali.

Co mě ale celkem mrzí, jsou příběhy, které následují po Hyperklanu. Špatné nejsou, to ani zdaleka. Mají ale o dost nižší laťku než souboje s Protexem i dalšími z jejich uskupení. Je to to samé, jako když si jdete pro nové album vaší oblíbené skupiny, od které čekáte, že se předvede v nejlepším světle, vám se do ruky dostane naprostá bomba, pustíte si prvních pár songů, ty vás totálně odrovnají, a pak najednou uprostřed slaďáček s následujícími fajn poslouchatelnými písněmi. A vy nakonec místo, aby vás bolela hlava od skákání do stropu, protože jste čekali absolutní nakopávačku, máte v ruce nadprůměrné, ale nijak inovátorské album. Tak asi takto by se dala shrnout tato kniha.

Nadprůměr? Určitě! Vynikne však tento komiks mezi nepopiratelnými králi žánru? Dost pochybuju.

liga spavedlnosti

JLA 1 – Liga spravedlnosti (JLA 1)
Grant Morrison, Howard Porter
Překlad: L'udovít Plata

Vyšla 12. 12. 2012, Nakladatelství BB art
Stran: 256
Vazba: vázaná
Hodnocení: 80/100

Zdroj foto: BB art


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jiří Březina: Polednice – detektivka ze sídliště

polednice 200Nakladatelství Motto vydalo v srpnu nejnovější detektivní příběh mladého nadějného českého spisovatele Jiřího Březiny, knihu Polednice. Dokázal Březina navázat na úspěch kritikou i čtenáři ověnčeného románu Na kopci, který nakopl jeho kariéru?...


Literatura

Francouzské děti jedí všechno a vaše by mohly taky

francouzske deti jediVzhledem k současnému způsobu života stojíme jako rodiče velmi často před nutností změnit zažité návyky a naučit své děti zdravě jíst. Tahle knížka je dobrým návodem, jak na to.

 

...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...