Kdo si zahrává se studenty v Údolí?

Kdo si zahrává se studenty v Údolí?

Tisk
ImageJednou z  knižních novinek nakladatelství DEUS je román německé spisovatelky Krystyny Kuhn Údolí. Sezóna 1: Hra. Jedná se o úvodní díl knižní řady Údolí, jehož druhá část se dostane ke čtenářům již v brzké době. Autorka ve Hře spojuje detektivní příběh s prvky thrilleru a nezapomíná ani na vztahy a lásky mezi náctiletými hrdiny, jejichž vrstevníkům či spíše vrstevnicím je kniha primárně určena.



Hlavní hrdinové příběhu sourozenci Frostovi: sedmnáctiletá Julia a o rok mladší Robert přijíždějí studovat na Grace College, prestižní střední školu určenou pouze pro nadprůměrně inteligentní studenty, která se nachází v jednom z údolí kanadských Rocky Mountains. Kolej, která je vzdálena dvě hodiny jízdy autem od nejbližšího města, na oba nově příchozí působí depresivním dojmem (supermoderní učebny a laboratoře jsou v ostrém kontrastu s čtyřicet let starým designem a vybavením studentských pokojů) a na klidu jim ani nepřidá tajemné a zlověstné jezero Mirror Lake, na jehož břehu areál školy leží.

Během večírku pro nováčky, jenž se tajně koná v loděnici, Robert jako jediný zpozoruje na protějším břehu dívku, která ze skály skočí do jezera a už se nevynoří. Robert se pro ní vrhne do vody, ale nenalezne ji. Spolužáci ho mají za podivína, i kvůli jeho nočním můrám, při nichž křičí ze spaní, a  příběhu s utonulou dívkou nevěří. Druhý den však vyjde najevo, že se opravdu jedna ze studentek pohřešuje. Její zmizení je o to záhadnější, že tato dívka byla částečně ochrnutá a upoutaná na invalidní vozík. Julia a Robert pátrají po tajemství Údolí a zmizelé dívce a přitom se snaží zapomenout na svůj předchozí život poznamenaný rodinnou tragédií.

Image

Román Krystyny Kuhn těží z oblíbenosti příběhů odehrávajících se v prostředí střední školy (mj. prostředí internátu autorka již použila v knize Popelčina kletba) a na  místech s tajemnou atmosférou. Autorka obě tato prostředí v knize velmi obratně kloubí dohromady  a přidává i čtenářsky vděčnou kriminální zápletku. Náctileté čtenářky jistě ocení i začínajíci milostný vztah mezi Julií a spolužákem Chrisem. A vy ostatní, kterým bylo náct již před lety, můžete Hru zkusit jako nenáročné  „vlakové“ čtivo. Tajemné Mirror Lake vás zve ke svým břehům.

O autorce:

Krystyna Kuhn se narodila roku 1960 jako sedmá z osmi dětí ve městě Würzburg. Studovala slavistiku, germanistiku a dějiny umění a pracovala jako redaktorka. Od roku 1998 je na volné noze a píše úspěšné thrillery. Její romány jako Případy Sněhurky nebo Růženčin jed, které vydalo německé nakladatelství Arena, se staly bestsellery. V češtině vyšla Popelčina kletba (2011), Past na Sněhurku (2009) a Pohádkový zločin (2009). Krystyna Kuhn žije s manželem a dcerou nedaleko Frankfurtu nad Mohanem.

Kniha: Údolí. Sezóna 1: Hra
Autorka: Krystyna Kuhn
Překlad: Lucie Navrátilová
Nakladatelství: DEUS 2011, 256 stran
Hodnocení: 70%
www.krystyna-kuhn.de

Zdroj foto: www.deus-knihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vždy se snažím, aby lidé odcházeli z koncertu s prožitkem, říká David Deyl

Deyl perexTři alba, několik hitů i videoklipů a řadu koncertů má na svém kontě zpěvák David Deyl. Do kolekce jeho úspěchů patří rovněž několik cen, které posbíral jednak v tuzemsku, jednak na festivalech v zahraničí. Hodně se toho naučil od Heleny Vondráčkov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bulat Okudžava v tvorbě našich umělců

Okudzava perexBrněnský muzikant a filmový dokumentarista Jiří Vondrák sestavil poutavou knihu o jednom z nejznámějších ruských písničkářů a básníků: Bulat Okudžava: od Nohavici k Provázku. Poprvé tohoto lidm...


Literatura

Až příliš důkladné rozpomínky Milana Uhdeho

Rozpominky perexRozpomínky. Co na sebe vím. To je název obsáhlých pamětí dramatika, esejisty, prozaika, básníka a politika Milana Uhdeho (* 1936), které vydalo nakladatelství HOST Brno v...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakone...