Čokoládová krev Denemarkové jde na dřeň

Čokoládová krev Denemarkové jde na dřeň

Tisk

Čokoládová krevRadka Denemarková je nadějná autorka, která získala několik literárních cen včetně ceny Magnesia Litera. Očekávat od ní můžeme brilantní literární dílo, kterým je také její nová kniha Čokoládová krev vydaná pod nakladatelstvím Host. Jak na mě toto dílo zapůsobilo a proč byste si knihu měli přečíst?

Knížka upoutá už svým vzhledem: je to poněkud obsáhlá bichle s výraznou obálkou, zaujmout vás může i střídání velikosti stránek, které na otevřeném hřbetu knihy vytvářejí jakési pravidelné zuby velmi příjemné na omak. Knížka má i uvnitř dobře zpracovanou grafiku a celé toto pojetí je velmi moderní. Obsah knihy nelze nijak kritizovat, autorka vyniká skvělým slohem a její literární nadání je více než zjevné. Přiznám se, že jsem od ní ještě nic nečetla, tak jsem byla příjemně překvapena. Je však pravda, že já jsem trošku konzervativec a mám raději klasické vyprávění příběhů, ideálně v minulém čase a bez jakýchkoliv náznaků hovorové češtiny.

Celý nápad vymyslet takové pojetí knihy, je velmi kreativní a netradiční. V podstatě jen prožíváte jednotlivé příběhy v přítomném čase, nahlížíte do životů hlavních představitelů, příběhy skáčou jeden od druhého, vyžadují neskutečně velkou mentální kapacitu autorky, která navíc trefně vyjádřila přesně to, co chtěla a kniha má svůj jasně postavený účel. Je to v podstatě soubor esejů, které jen zdánlivě nemají spolu nic společného. Čtení je to ale drsné, odhaluje vše na dřeň, autorka se s ničím nemazlí. Přeneseme se do 19. století a můžeme se začítat do situací týkajících se Boženy Němcové, George Sandové a Johna D. Rockefellerova. Postav je více, v tu chvíli neexistuje prostor a čas, vše souvisí se vším, navzájem se prolíná, autorka si nebere servítky, zabrousí i do dnešní doby, ukazuje, odhaluje. Řeší celospolečenské otázky, postavení žen, bere čtenářům iluze krutým způsobem. Všechno je nakonec jinak a mnohem horší. Nedá se hodnotit jinak než stovkou procent, knížku si určitě přečtěte. Ještě podotýkám, že mi hodně připomněla tuto knihu: Láska v časech nenávisti. Kronika citů 1929–1939 od Floriana Illiese.

Zde ještě anotace knihy Čokoládová krev:

Vlak projíždí devatenáctým stoletím a míří k nám. Kdysi nejbohatší člověk na světě John D. Rockefeller objevil sílu ropy a také fakt, že mít moc znamená i právo chtít cokoliv. George Sandová zjistila, že může být nejsvobodnější ženou na světě, kouřit dýmku, milovat a zrazovat muže i ženy. A tvořit. A Božena Němcová? Má jakéhosi manžela, čtyři děti, vlčí hlad a obrovský talent. A kolem národ, který nepomáhá ani neodpouští. A zoufalou potřebu svobody a psaní všemu tomu navzdory.

Zásadní a mnohovrstevnatý román Radky Denemarkové konfrontuje v krátkých epizodách životy těchto tří lidí, ne kvůli nim a historii, ale kvůli tématům, která se od té doby v různých podobách stále opakují svoboda žen, bezohledná moc peněz a neviditelnost chudoby, velikost světa a malost jednoho národa a neporazitelná síla umění!

 Čokoládová krev


Název: Čokoládová krev
Autor: Radka Denemarková
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2023
Počet stran: 560
Hodnocení: 100%

https://www.hostbrno.cz/cokoladova-krev/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kolem anglického trůnu se vždy děly věci!

Vestinustrunu 200Léto a historické romány, to patří k sobě. Je dovolená, léto, jako když vyšije, hrady a zámky nás lákají i v parných dnech (minimálně poskytnou kýžený chládek, ale nadšencům historie i kulturní a edukační zážitek). A přečíst si román o...


Literatura

Julian Hirtmann se vrací ve čtvrtém dílu série s Martinem Servazem

 

big noc-bSt-364296 200Na pulty českých knihkupectví se dostal již čtvrtý díl bestsellerové série s Martinem Servazem od francouzského spisovatele Bernarda Miniera. I tentokrát se můžete těšit na pořádně temný příběh, který budete n...

Divadlo

Dalším hitem brněnského Buranteátru je bezpochyby Pán s kaméliemi

pan s kameliemi plakat 200Říkáte si, že vás nemůže v divadle nic překvapit? Chcete od večera stráveného ve společnosti lidí jdoucími za kulturou něco víc než samotný děj představení a jde vám i o celkový zážitek, než o pouhý dojem ze shlédnuté...

Film

Univerzální a stárnoucí Rambo

rambo do pekla a zpetFilm Rambo: Do pekla a zpět (2008) ukončuje velké putování hrdiny, pro něhož bylo celý život největším oříškem, jak se dostat z místa na místo nebo se někde v klidu usadit, aniž by přitom musel pozabí...