Využijte chladné dny ke studiu Zahradnických vychytávek

Využijte chladné dny ke studiu Zahradnických vychytávek

Tisk

zahradnicke vychytavky200V nakladatelství Esence vyšla praktická zahradnická příručka nazvaná Zahradnické vychytávky s podtitulem Objevte plný potenciál vaší zahrady. Autorem je Huw Richards.

 

 

 

Kniha je rozdělena do těchto kapitol: Stanovte si zahradnické cíle, Jak dosáhnout efektivity, Půda a kompost, Výsev semen a přesazování, Jak pěstovat plodiny, Jak zamezit problémům, Techniky zvyšující produktivitu, Bylinky a květiny a Komunitní zahradničení. V závěru knihy se nachází informace o zdrojích, autorovi a také poděkování a rejstřík.

Autor v předmluvě popisuje, že je jeho záměrem naučit čtenáře dovednosti, myšlenkové pochody a strategie, aby maximálně využili prostor. Zároveň však zdůrazňuje, že mu zkušenost ukázala, že v téměř každém aspektu zahradničení je prostor pro přizpůsobení, a proto je důležité knihu brát jako průvodce, a ne přehled pravidel.

Zahradnické vychytávky jsou podle mě spíše pro začátečníky, ale i zkušený zahradník v knize může najít něco nového, nebo se něčím inspirovat. Mě například zaujaly dvě strategie, jak zvládnout přetížení, především tedy ta v podobě pětiminutových úkolů a návod na založení horkého kompostu. „Pusťte se do vybrané práce a pokud vám i po 5 minutách bude stále scházet motivace pokračovat, činnost ukončete a vraťte se k ní jindy,“ radí Huw Richards na straně 30. Zajímavý byl i způsob sázení hrachu do okapového žlabu a za vyzkoušení stojí recept na přípravek založený na BMK, tedy bakteriích mléčného kvašení a další tipy na přírodní hnojiva.

Kromě praktických návodů a inspirativních rad mě kniha nadchla také typografií. Kapitoly mají jasnou strukturu, text je členěn na spoustu podnadpisů a nechybí ani zdůrazněné citace, nebo přímo tipy. Stránky jsou navíc plné názorných fotografií doplněných popisy.

Tento titul se bude vyjímat v knihovně nejednoho milovníka zahradničení a může být také skvělým vánočním dárkem. Jak jsem psala výše, ocení jej hlavně začátečníci, ale i ti, kteří plánují změny v zahradě, nebo mají k dispozici velké prostory a přemýšlejí, jak je co nejvhodněji využít.

Huw Richards ve 12 letech vytvořil YouTube kanál o pěstování zeleniny, který dnes má přes 500 tisíc odběratelů a jeho videa tak mají více než 50 milionů zobrazení. V roce 2020 se na základě svých zkušeností rozhodl založit Abundance Academy, kterí pořádá on-line kurzy zaměřené na zlepšování produktivity jednotlivých zahrad. Také založil Regenerative Media propojující veřejnost s udržitelně hospodařícími, inspirující farmáři, pěstiteli a producenty. Huw Rochards také často spolupracuje s médii a pokud není na zahradě, věnuje se fotografování nebo vaření. Sledovat jej můžete na instagramovém profilu @huwsgarden.

zahradnicke vychytavky

Zahradnické vychytávky
Autor: Huw Richards
Překlad: Pavla Doubková
Žánr: populárně-naučná,
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 224
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/586419-zahradnicke-vychytavky.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Urban: „Můj příběh, moje pravidla – takže postavy musí poslouchat a někdy i krvácet nebo zemřít…“

david urban200DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Eve Makisová: Tymiánové dopisy

tymianove dopisy 200Hledáte čtení, které bude strhující, trošku historické, trošku limonádově romantické, voňavé po dobrém jídle a na druhé straně syrové válečnou tématikou a drsností etap lidské historie, na něž se raději zapomíná? Eve Makisová vy...


Literatura

Šetři se, Einsteine!

Setri se Einsteine 200Kniha amerického žurnalisty Joshui Foera Šetři se, Einsteine! má podtitul Jak si zapamatovat úplně cokoli a redaktory webu Amazon.com byla zařazena mezi nejlepších 20 knih roku 2011. Jedná se i...

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Václav Kopta jako Jára Cimrman Českého lva

Cesky lev Rudolfinum perexV sobotu 7. března večer proběhlo slavnostní předávání Českých lvů. To, že nejvíce nominací proměnil film Václava Marhoula Nabarvené ptáče, asi nikoho nepřekvapilo. Získal jich celkem 9 včetně ceny za mimořádný ...