On loví své oběti. Ona loví jeho. Řezník a střízlík

On loví své oběti. Ona loví jeho. Řezník a střízlík

Tisk

reznik a strizlik200Nakladatelství Kalibr v červnu v Edici světový bestseller vydalo knižní debut Američanky Alainy Urquhart Řezník a střízlík. Svižný a poměrně krátký detektivní příběh dokážete slupnout za jeden večer. Necháte se nalákat?

 


Knižní debutantka

Alaina Urquhart je patoložka, navíc získala tituly z kriminologie, psychologie a biologie. Je vědou posedlá spoluautorka podcastu Morbid: A True Crime Podcast, kde uplatňuje své znalosti a zkušenosti. Řezník a střízlík je jejím thrillerovým debutem, chystá knižní sérii a plánuje se i seriálová adaptace této knihy.

Řezník a střízlík, tedy vrah a patoložka

V louisianské zátoce číhá cosi temného: metodický vrah se zálibou v lékařských experimentech, jenž usilovně pracuje na dokončení svého dosud nejstrašlivějšího zločinu a vysmívá se úřadům, které se ho zoufale snaží odhalit. Ale naštěstí je zde i excelentní soudní patoložka doktorka Wren Mullerová. Vyzbrojena encyklopedickými znalostmi historických zločinů a dlouholetou praxí v kanceláři soudního lékaře se ještě nesetkala s případem, který by nedokázala vyřešit. Až dosud. Na Wrenině vyšetřovacím stole se vrší jeden případ za druhým a brzy je vtažena do napínavé honičky na kočku a myš s brutálním vrahem, který je den ode dne troufalejší...

Z patoložky spisovatelkou

Anotace zní zajímavě a jistě ke čtení může ponouknout i fakt, že autorka je ve svém civilním povolání patoložkou, takže v knize zpracovává své znalosti a zkušenosti a přidává i něco navíc. Zaujme též střídání pohledu pachatele a protagonistky, i když někteří mohou namítnout, že od začátku víme, kdo je vrah, a tudíž jsme ochuzeni o moment překvapení.

Kniha je poměrně krátká a přišlo mi, že jí to celkem škodí. Možná to byl ale záměr. Mně osobně chybělo hlubší vykreslení jak hlavní postavy, tak i antagonisty – tedy, jejich historie, interakce s ostatními a další obrázky, které by napomohly k pochopení jejich chování. Navíc konec mi připadal poněkud nedotažený.

Krátké kapitoly, přímočarý děj a poměrně neokoukaný námět, aspoň co se týká pachatele a jeho modu operandi. To patří mezi hlavní kvality tohoto krátkého příběhu z pera patoložky. Hledáte-li jednohubku na večer, zkuste něco čerstvého a obrázek už si udělejte sami.

reznik a strizlik

Název: Řezník a střízlík
Autor: Alaina Urquhart
Žánr: thriller, světová literatura
Originální název: The Butcher and the Wren (2022)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023, pevná vazba
Počet stran: 232
Hodnocení: 70 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/reznik-a-strizlik/kniha/15485/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Ivonou Březinovou

01 Ivona v tÌlku Monika V·Úov· studio M101„Pro mě bývá léto obdobím, kdy vykazuji zvýšenou psací aktivitu,“ říká Ivona Březinová.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zr(o)ušený rok Michala Viewegha – nuda na Sázavě?

zruseny rok perexRok 2020 plný Covidu, roušek a často bizarních zákazů a opatření zanechal stopy snad na každém obyvateli naší planety. Informací o celosvětovém dění chrlí sdělovací prostředky denně spoustu, ale koho by bavilo číst stále dokola o...


Literatura

Životní příběh hrdinky druhé světové války

kryci jmeno helena perexNancy Wakeová, slavná špionka a odbojářka, používala během války hned několik krycích jmen. Jako Lucienne Carlier pašovala lidi a dokumenty přes hranice ke Spojencům.

...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Doba ledová 4 potěší malé i velké diváky

altKdyž před třemi lety Doba ledová 3 vydělala celosvětově téměř 900 miliónů dolarů, nikdo jistě nepochyboval, že do pár let vznikne další pokračování. 28. června tedy vstoupilo do našich biografů nejnovější dobrodružství podivné smečky tvořené...