Po stopách zločinů: Detektivní povídky

Po stopách zločinů: Detektivní povídky

Tisk

Po stopách zločinůKam až mohou zajít sousedské či rodinné rozepře? Čeho je člověk schopen kvůli nešťastné nebo zhrzené lásce? Proč může být osudné synchronizovat si mobil s počítačem? Jakou sílu má nevšední portrét? Vypátrá policie pokaždé pravého pachatele? A pokud ano, pošle ho vždy před soud? Stojí litera zákona nad morálkou?

V edici Kalibr nakladatelství Euromedia Group vyšel soubor dvanácti povídek, který sestavil zkušený editor povídkových sborníků Boris Dočekal. Současné beletristické hvězdy, a to nejen ty, které si čtenáři spojují s detektivním žánrem, se rozepsaly o trestných činech a jejích pachatelích.

Detektivní povídky? Jak která.

K obecným půvabům antologie patří různorodost. Jednotliví autoři přistupují k zadanému tématu svým osobitým způsobem, čtenář má na malé ploše možnost se seznámit s jejich pojetím a stylem. Případně užasnout, jak jinak dokáže oblíbený autor psát na u něj neobvyklé téma.

Označení detektivní povídky však může u milovníků klasických whodunitek vzbudit očekávání, která ne vždy budou naplněna. Některé povídky, zvláště pak autorů, kteří se tomuto druhu literatury soustavně nevěnují, postrádají jak skutečnou detektivní zápletku, tak patřičné rozuzlení. Případně lze od samého počátku uhodnout pachatele nebo vyřešení zločinu spadne z nebe.

Příjemné čtení pro dlouhé zimní večery

Každá povídka otvírá čtenáři jiný svět, všechny dohromady spojuje nesporná literární kvalita a schopnost zaujmout. Čtenáři/ky se tak mohou ponořit do příběhu s čapkovským nádechem (Bým) nebo si vychutnávat mysteriózní tajemství (Bellová, Epstein). Mohou se nechat překvapit náhlým zvratem (Trpková, Surmanová), prožít lehký smutek policejního blues (Goffa), držet palce mladé vyšetřovatelce (Hejkalová) či vzdát literární hold Agátě Christie (Neff). Někdo ocení maloměstskou obyčejnost v kontrastu se zločinem (Beran, Mornštajnová, Katalpa), jiný čtenář/ka dá přednost thrilleru s hořkým koncem (Urban). Záleží jen na osobním vkusu, koho která povídka okouzlí a kterou jen očima přelétne. Jedno je ale jisté – těch prvních bude mnohem víc než těch druhých.

Po stopách zločinů

Název: Po stopách zločinů
Editor: Boris Dočekal
Žánr: krimi
Nakladatelství: Euromedia Group, Kalibr
Rok vydání: 2023
Počet stran: 232 s, pevná vazba bez přebalu
Hodnocení: 75 %

https://www.kalibr-knihy.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Karlštejn

karlstejn 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Četba nejen na pondělí

cerny200Málokterý vzdělanec, proskribovaný za totalitního komunistického režimu, získal v po sametové době takového prostoru, jako profesor Václav Černý, osoba patřící mezi významné české literární historiky, kritiky, překladatele a vysokoškolské pedagogy.

...

Literatura

Dopisy od mrtvého

dopisy od mrtveho perexČtenářům Stevea ROBINSONA není nutné představovat amerického genealoga Jeffersona Tayta, který se vydává opět řešit záhadu v Anglii. Žije již trvale v Londýně, má malého synka, takže od rodiny se mu moc nechce. Ale ...

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

Jak se měnila typografie filmových titulků

Málokdy si to plně uvědotitulky 200mujeme, ale téměř každý film - nejen český - začíná nějak řešenými úvodními titulky (nejedná se tedy o podtitulky provázející zahraniční filmy, ponechané v původním znění). Díky úvodním nápisům se dovíme, jak se film nazýv...