Jak se stát moderním samurajem

Jak se stát moderním samurajem

Tisk

jak se stat modernim samurajem 200Pokud se chcete dozvědět víc o samurajích, tedy o středověkých japonských válečnících, nakladatelství Pragma vydalo v březnu knihu právě pro vás. Na svědomí ji má Antony Cummins a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Jak se stát moderním samurajem.



Kdo knihu připravil?

Antony Cummins je oficiálním velvyslancem pro turismus v japonské Wakajamě a autorem knih o historické asijské kultuře válečnictví. Cílem jeho práce je poskytnutí historicky přesného obrazu samurajů a šinobi (nindžů) západnímu světu a položení základů lepšího porozumění jejich učení a postupů. Česky vyšla jeho kniha Tradiční Japonsko – Tajemství ze samurajských břehů (2019).

Jayson Kane je grafik a ilustrátor z Manchesteru známý také jako Kane Kong Illustrates. S Anthony Cumminsem již na několika knihách spolupracoval.

„10 kroků k nalezení vaší síly a úspěch“

Základem knihy je 10 kroků na cestě samuraje a nebojte, nejde o umění válečnictví, ale o pěstování ctností, o pochopení myšlení a tradic a jejich aplikace na dnešní moderní svět. Naučí nás například, že bychom měli umět ovládat svou mysl a naučit se meditovat, že bychom měli jednat strategicky a ne unáhleně. Za nejzvláštnější považuji krok s názvem Postavte pevnost, kde nás autor nabádá k vytvoření erbu, vyhrazení místa na umělecké předměty nebo to, že bychom si měli na zahradě postavit čajovnu. Na druhou stranu považuji za hezké to, že bychom si měli vytvořit zeď a knihu mrtvých a uctít tak památku našich bližních, kteří už s námi nejsou. Autor v knize přemílá hodně i o válce a nabádá nás, abychom si vybudovali armádu, což v dnešní době musí přijít čtenářům uhozené, ale no budiž. Zvláštní byla také kapitola Studujte samurajská kouzla, která poodkryla roušku tajemství magie a zaříkadel ve starém Japonsku.

Kdo je současným samurajem?

Z této knihy mám smíšené pocity. Na jedné straně bylo zajímavé dozvědět se více o samurajích, jejich historii, myšlení a nejrůznějších technikách. Na straně druhé pochybuji, že jde většina těchto věcí aplikovat do praxe v dnešní době. Kniha na mě také působila neuspořádaným dojmem, ačkoliv byla rozčleněna na menší části, ale tak se skákalo od minulosti do přítomnosti, že to občas nedávalo hlavu a patu. Také řeším otázku, kdo je cílovým čtenářem? Řekla bych, že jen ti, kteří se zabývají studiem japanologie nebo lidé, kteří by si rádi rozšířili všeobecné vědomosti o samurajích.

 

jak se stat modernim samurajem

Název: Jak se stát moderním samurajem
Autor: Antony Cummins
Ilustrace: Jayson Kane
Původní název: How To Be a Modern Samurai (2020)
Žánr: naučná literatura, osobní rozvoj
Nakladatelství: Pragma
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 240
Hodnocení: 60 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/jak-se-stat-modernim-samurajem/kniha/13561/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Kindl říká, že album Loutka devátá uzavírá jednu jeho životní etapu

michal kindl rozhovor 200Michal Kindl prokázal svoji schopnost napsat solidní popovou melodickou písničku již na svém debutovém sólovém albu Barvy, které vyšlo v roce 2018. Od té doby ušel kus cesty, která ho dovedla k nevšední spolupráci s mezi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozsvěcejte lampy aneb Lampáři se vrací

lampar 200Druhý díl úspěšné fantasy série Tetování krví s podtitulem Lampář se konečně dočkal opětovného vydání. V brzké době vyjde zcela nové třetí pokračování od D. M. Cornishe, proto rozhodně není na škodu si připomenout staršího bratříčka.


Literatura

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Hotylek

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit! 

...

Divadlo

Divadlo Metro uvádí brilantní komedii Miluji tě, tak se měj

miluji te200Jen dva herci na jevišti a barvitý příběh ožívá v nové inscenaci, kterou uvádí nedávno zrekonstruované pražské Divadlo Metro. Představení nese název Miluji tě, tak se měj a jeho protagonisté jsou známí a zkušení herci Ljuba Krbová a Adrian Jastrab...

Film

Festival francouzského filmu: Bretaň, větry a Woody Allen

proti vetru francouzsky filmZa neutuchajícího rachotu svatých motorů jsme se s Festivalem francouzského filmu rozjeli z Paříže do větrné Bretaně. Režisér snímku Proti větru Jalil Lespert se nás pokusil ovanout tí...