Matthew Fox: Skrytá spiritualita muže

Matthew Fox: Skrytá spiritualita muže

Tisk

skryta200Nádherné čtení na téma: Muži přece nejsou „problémem, který je třeba vyřešit“, ale hlubokým, nevyzpytatelným tajemstvím. Jsem si jista, že kniha se bude lépe číst otevřeným mužům bažícím po pochopení svého vnitřního světa, ale i pro ženy je to zajímavý obrovský výlet do duše muže a k jeho historickým kořenům.

 

I když, pro nás křehké dámy to bude kolikrát čtení plné trní a nášlapných praskajících větviček pod křehkýma ženskýma nožkama.  Chvílemi jsem muže litovala v jejich těžkém údělu, chvílemi jsem nadšeně souhlasila s autorem, protože přesně definoval to, co jsem vnitřně cítila a nemohla najít odpovědi, a chvílemi jsem odcházela od své lidskosti, protože mi připadalo velice těžké být člověkem. A třeba jen pomyslet na to, že budu sdílet svět s takovým tvorem, jako je muž. Zcela nepochopitelný, kolik cest existuje, abychom si rozuměli? Aby muž a žena mohli kráčet společnou cestou – to není růžový obláček, ale obrovské množství dřiny a učení se spolu vycházet. Respektovat.


A bohužel, respektovat musí oba. Když jeden nechce nebo neumí, je ten druhý odsouzen k nějaké té dobře známé formě vztahového trápení. Ostatně, při čtení těch celkem náročných více než čtyřset stran knihy jsem měla velmi často pocit, že najít partnera, se kterým si budete rozumět a budete mít minimum třecích ploch, se rovná zázraku. Nesmírně rozdílní jsou muži a co mne bolelo snad za ně, je pravda, že to mají v dnešním světě neuvěřitelně těžké. Nedivím se tomu, že drtivá většina mužů je dnes zcela odříznuta od své pravé podstaty. Že světem jen bloudí a marně hledají sami sebe… někde uvnitř se tuší, ale nevědí, jak se realizovat.  Matthew Fox zde popsal deset archetypů autentické mužnosti. Což je vlastně deset různých typů mužské duše, deset součástí mužské podstaty: V nějaké míře jsou tyto archetypy uloženy i v ženách, takže je to čtení, které jistě osloví i dámy.


A vůbec… ono se opravdu stojí za to prokousat celou knihou, ačkoliv je obsáhlá a opravdu nabitá informacemi. Najdete tu i velice zajímavé teorie, které stojí za to si zapamatovat. Třeba tuto, která je součástí kapitoly o daru homosexuality. Přiznám se, že tímto směrem jsem zatím nikdy nepřemýšlela, ale měla jsem okamžitě pocit, že autor rozhodně není někde z cesty se svým názorem.

skryta2


„Dar spirituality. Historie mnoha kultur dosvědčuje, že homosexuálové v nich často zaujímali místa spirituálních vůdců. Před lety si mě vzala jedna domorodá Američanka stranou a pověděla mi, že homosexuálové se často stávali spirituálními poradci velkých náčelníků indiánských kmenů. Zdá se tedy, že homosexuálové nejenže přemosťují mužský a ženský svět, ale i svět lidský a spirituální. Homofobní společnost se připravuje o možnost dosáhnout hlubší spirituality. Táž žena (která byla katolickou řádovou sestrou) mi také řekla: „Když poskytuji útočiště k duchovnímu usebrání skupině gayů, je to vždycky hlubší zážitek, než když je to parta smíšená, tedy hlavně heterosexuální.“
Tradice řady indiánských kultur přiznává gayům (nazývaným berdache nebo winkte) zvláštní spirituální moc, díky které vynikali v léčitelství, ve vedení určitých obřadů a dokázali i nahlédnout do budoucnosti.  Lame Deer, šaman kmene Lakota, říká, že taková osoba „vládne věšteckým darem a že on sám dokáže předpovídat počasí. … Když příroda uvalí na muže takové břímě odlišnosti, dá mu zároveň i zvláštní moc.“
… co se zrodí, budou-li homosexuální muži a heterosexuální muži spolupracovat? Můžeme recyklovat ztracenou a promarněnou energii, kterou vynakládáme na homofobii, a využít ji k probuzení celé společnosti. Strach homofobie brání mužům jít dál, strach a láska nejdou dohromady. Ve strachu se scvrkáváme a zaujímáme obranné postavení, láska naopak rozpíná a spojuje.“


Není to jediná výhoda, která byla mužům homosexuálům dána do vínku a musím říci, že Matthew Fox velmi pečlivým způsobem skládá  své vlastní myšlenky, předěluje je citacemi jiných autorů nebo poznatky, které si vzal od jiných… Ke slovu se tu tak dostává nejen David Deida se svými knihami, ale i řada dalších ve formě cílených rozhovorů s autorem. Muži různých věkových kategorií, sociálního i pracovního zaměření – je to jakoby vám před očima kvetl ne pouze jeden, ale celý košatý MUŽ…. Ve svých nejrůznějších podobách. Každý je jiný… Představovala jsem si, jak by vypadala obdobná kniha o ženách. Něco jako Cyklická žena nebi Síla ženy?


Osobně mne toto čtení inspiruje k dalšímu hledání informací, dalších názorů a je to kniha, kterou si určitě nestačí přečíst jednou. Nelze ji ani přečíst najednou, jak je plná nových myšlenek, které nutí k zamyšlení i samotného čtenáře. Je to naopak vhodná publikace pro chvíle, kdy máte náladu hloubat… o čemkoliv.


Protože stačí jen letmo otevřít náhodně na kterékoliv stránce a máte námět. Kvalitní námět. Vždycky.
Ostatně, když se pak podíváme na informace o autorovi, stává se celá jeho Skrytá spiritualita muže, ještě zajímavější a vzbuzuje ještě větší zvědavost.  Muž, jehož církev ze svých řad vykázala, protože je moc… jaký vlastně? To už nechám na čtenářích…

O autorovi:
Matthew Fox byl třicet čtyři let členem řádu dominikánů. Věnoval se pedagogické činnosti, která akcentovala především spiritualitu. Kardinál Ratzinger (pozdější papež Benedikt XVI), hlavní inkvizitor katolické církve a vedoucí  Kongregace pro nauku víry, ale vyloučil Foxe z řádu a celý jeho učební program zastavil.
Dnes Fox vyučuje na Academy for the Love of Learning v Santa Fe v Novém Mexiku v USA. Je členem týmu, který usiluje o vytvoření nového vzdělávacího programu pro městskou mládež. Je autorem dvaceti osmi knih a žije v Oaklandu a Kalifornii. Jeho webová stránka je www.matthewfox.org.

Originál: The Hidden Spirituality of Men
Autor: Matthew Fox
Vydalo: New World Library, USA, 2008
Překladatel: Zdeněk Chodora
České vydání: Skrytá spiritualita muže
Vydalo: Nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com
Vydání první
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Po strništi bos Zdeňka Svěráka

200litMiluji vůni nových knih. Některá voní méně a některá více. Tato útlá kniha je zrovna z těch, do kterých zabořím nos a dlouze nasávám.

...

Literatura

Moodroký chlapec si vás získá

moodroky chlapec200Nakladatelství Ikar před pár dny vydalo další knihu populární spisovatelky Danielle Steel s názvem Modrooký chlapec. Na první pohled mě zaujala půvabná a decentní obálka se zimní tématikou, kde můžeme na pozadí parku se zasněžen...

Divadlo

Muzikál Pomáda

Pomada 200

K celosvětovým oslavám 40. výročí premiéry legendárního amerického muzikálu Pomáda na newyorské Broadwayi se připojila i stověžatá Praha a ta...

Film

Nebezpečně omamující jízda Rona Howarda

200rushNiki Lauda a James Hunt. Jména, která před pár dekádami vzbudily ve Formuli 1 takový rozruch, že si na své vzájemné rivalitě tito závodníci vystavili schody ke slávě, k níž se ale oba dostali úplně jinými cestami.

...