Nechte se také vtáhnout do kouzelného lučního světa

Nechte se také vtáhnout do kouzelného lučního světa

Tisk

louka 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu z edice Živá příroda. Tentokrát není jejím autorem německý lesník Peter Wohlleben, ale biolog Jan Haft.

 

 

 

Louka s podtitulem Vábení do tajuplného světa je velice aktuálním titulem, který chce na jednu stranu ukázat, jak to na loukách chodí, co na nich roste i žije a na druhou je voláním o pomoc. Nebo spíše ukázkou, co vše loukám škodí a co můžeme udělat pro to, abychom je zachovali.

Kniha začíná prologem, kde autor líčí jedno květnové ráno, následuje osm kapitol, vše končí podzimním epilogem, poděkováním a tipy na další vybranou literaturu. Součástí je také několik stran s barevnými fotografiemi na křídovém papíře. Především makra hmyzu a další zvěřeny jsou ohromující a opravdu nádherné.

Jednotlivé kapitoly nesou názvy Moje posvátná louka, Mizející barvy, Vznik kvetoucích luk, Bavorští sloni, Hadi a orchideje, Němé krajiny, Žlutý zázrak a Zachraňte louky! Mně nejvíce zaujala ta úvodní, kde autor popisuje jeho dětství, ve kterém se zrodila jeho vášeň pro faunu a floru. Rodiče to s ním neměli jednoduché – každý výlet nebo dovolenou převedl na objevování přírody, spoustu „vzorků“ si nosil domů a nejednou mu tak například doma utekli cvrčci.

„Časem se rodiče s mou vášní smířili a nakonec ji začali podporovat – a využívat, když šlo o školu. Nejeden apel v souvislosti s mými chronicky špatnými školními výsledky končil slovy: „…tak dostaneš nové terárium.“ Podobně i moje odmlouvání často začínalo: „Když dostanu nové terárium, tak…“ (str. 18)

Velmi zajímavé čtení bylo také o orchidejových lukách, které paradoxně poškozuje hnojení. Žijí totiž v symbióze s houbou, která prorůstá do jejich kořenů a probíhá mezi nimi látková výměna. Když se na louku dostanou sloučeniny dusíku z hnojiv, houba odumře a tím následně skomírá i orchidej. Je pak velmi smutné, když toto přírodní fungování lidé ničí. Fascinující mi přišly také řádky o tom, kolik velkých šelem se nacházelo na území Evropy.

Kniha Louka nabízí opravdu zajímavé čtení určené pro všechny milovníky těchto porostů i přírody obecně. Jedná se však o něco náročnější čtení – text je sice členěn do kapitol, ale slušelo by mu i rozdělení do podkapitol nebo alespoň nějako podnadpisy. Autor se mnohdy nechává svým líčením a popisy unést a je složitější jej sledovat a udržet si pozornost. Ale jeho nadšení a přístup zase vše vyvažuje.

Jan Haft (*1967) - biolog a autor řady oceňovaných dokumentárních filmů o přírodě (mj. Tajemné kouzlo bažin, Království lesa). S manželkou a třemi dětmi žije na statku v údolí Isental nedaleko Mnichova. Jednu ze svých oblíbených luk má přímo v sousedství. Lučním biotopům se věnuje i jeho nejnovější film: Louka – Ráj na dosah (2019).

LOUKA

Louka
Vábení do tajuplného světa
Autor: Jan Haft
Překlad: Marie Voslářová
Žánr: populárně naučná, edice Živá příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 239
Hodnocení: 77 %

https://www.knihykazda.cz/louka/

O knihu můžete soutěžit zde: http://www.kultura21.cz/souteze/20020-louka-soutez


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se stát jiným není o francouzské společnosti, ale o nás všech a především o těch zneviditelněných

Jak se stát jinýmLouis spisovatelsky vyspěl. Čtenář už nepotřebuje dovysvětlení sociálního pozadí jak tomu bylo například v jeho první knize Skoncovat s Eddym B. Louis se svého vysvětlení totiž ujal sám. V náznacích a zmínkách, tentokrát j...


Literatura

Moje máma Jana Brejchová - báječná kniha, jejíž autorkou je Tereza Brodská

brejchova 200Množství předtím nepublikovaných a unikátních fotografií, ale hlavně zajímavé povídání české herečky Jany Brejchové, které v průběhu let zaznamenala její dcera Tereza Brodská, přináší tato báječná kniha. Je v ní i celá kariéra slavné herečky, a...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké...