Malfoyovo vyprávění nadchne nejen fanoušky Harryho Pottera

Malfoyovo vyprávění nadchne nejen fanoušky Harryho Pottera

Tisk

s kouzelnickou hulkou200V poslední době se na knižním trhu roztrhl pytel s autobiografiemi nejrůznějších osobností. Pokud mají co říct, tak o nich můžete zjistit více, a navíc si uvědomíte, s jakými démony bojují a jak se jejich život liší od toho vašeho. Jednou z nich je titul S kouzelnickou hůlkou a podtitulem Magické dospívání filmového čaroděje od Toma Feltona.

 

 

Osobně jsem Harryho Pottera četla na základní škole, byla jsem na něj také v kině, ale úplně vášnivá fanynka se ze mě nestala. Přesto beru celý svět Harryho Pottera jako jakýsi fenomén a na tuto knihu jsem byla zvědavá. Lákal mě i fakt, že ve filmech není Malfoy úplně tou nejoblíbenější postavou.

Kniha začíná předmluvou Hermiony, tedy Emmy Watsonové, ve které se čtenáři dozví, jaký mají mezi sebou vztah. Dále přiznává, že je moc ráda, že tuto knihu napsal, protože je to podle ní radost a dar. „Jsi básník, Tome. Způsob, jakým uvažuješ a jakým vyjadřuješ věci, je krásný, okouzlující, zábavný a vřelý,“ píše zde dále. Následuje celkem 27 kapitol popisující jak Tomovo dětství, první konkurzy a role, tak spoustu zážitků z natáčení Harryho Pottera, nebo dopady slávy. Hlavně v posledním jmenovaném případě je třeba ocenit vypravěčovu upřímnost, která je na celé knize podle mě nejcennější. Musím se přiznat, že jsem měla v závěru skoro slzy v očích.

Zpočátku jsem se bála, jestli knihu ocením, i když nejsem takzvaný potterhead a neodříkám každou hlášku, nebo si hned nevybavím nějakou scénu a podobně. Mé obavy se však velmi rychle rozplynuly a Feltonovy vzpomínky na natáčení mě naopak moc bavily.

"Alan znovu nic neřekl. Otočil se ke mně zády. Do hajzlu, pomyslel jsem si. Vážně jsem ho naštval.
Kdosi ze štábu zakřičel: „Jedeme znovu!“ Zaraženě jsme se vrátili do výchozí pozice. Znovu jsem si promlouval do duše. Prokristapána, Feltone. Ne abys mu šlápl na ten plášť. Ne, abys mu šlápl na ten plášť. Ne abys mu šlápl…
„Akce!“
Můžete mi věřit, že tentokrát jsem za Alanem cupital těmi nejmenšími krůčky, zatímco se konvoj Smrtijedů znovu pokoušel o své defilé. Udělal jsem malinkatý krůček…
Dva malinkaté krůčky…
Tři malinkaté krůčky…
„ÁÁÁÁÁ!“
Tentokrát to bylo horší. Celé Alanovo tělo se naklonilo dozadu a on ve snaze udržet rovnováhu roztáhl ruce jako vrtulník. (str. 278)

Vyprávění skvěle dokreslují také obrázkové přílohy na kvalitnějším papíře obsahující fotografie s popiskami. Mnohdy šlo o velmi zajímavý kontrast vidět Malfoye s jeho typickým úšklebkem a pak Toma vedle jeho blízkých.

S kouzelnou hůlkou bylo pro mě velmi milým překvapením. Tom Felton se ukázal jako skvělý vypravěč, moc se mi líbil jeho psaní, bavily mě například názvy kapitol a celkově se kniha moc dobře četla. Líbil se mi jeho přístup, často jsem se smála i valila oči a jak psali i někteří ostatní v recenzních, opravdu jsem měla pocit, že jsem s kamarádem na pivu a poslouchám, co mi říká. Kéž by takových bylo více autobiografií! Také jsem si při čtení říkala, jaké by to bylo, kdyby se Tom Felton pustil i do nějaké beletrie. Určitě bych po ní totiž sáhla!

Tom Felton je anglický herec, který se nejvíc proslavil rolí Draca Malfoye ve filmech o Harrym Potterovi. Hrál také ve snímcích Zrození Planety opic, Belle, Flash, Spojené království, Bitva v ústí Šeldy a v divadelní hře 2:22 A Ghost Story uváděné v londýnském West Endu. Žije v Londýně se svou labradorkou Willow.

s kouzelnickou hulkou

S kouzelnickou hůlkou
Magické dospívání filmového čaroděje
Autor: Tom Felton
Překlad: Daniela Reischlová
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2022
Počet stran: 416
Hodnocení: 91 %

https://www.prah.cz/s-kouzelnickou-hulkou-magicke-dospivani-filmoveho-carodeje-tom-felton


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Vím, že někde v davu sedí má obrovská opora…“

lakoma barka200V neděli 5. května se v Kaplici na Českokrumlovsku konal již 10. ročník soutěžní přehlídky dětských hudebních souborů Kaplické hrátky. Děti soutěžily v několika kategoriích a jejich výkony byly těžko porovnatelné. Hlavně proto, že každé u...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Umění jako terapie je okénkem do našich životů

umeni jako terapie 200Na umění lze nahlížet z různých úhlů pohledu. Z pohledu technického, politického, historického, aktivizačního a terapeutického. Autoři knihy Umění jako terapie se zaměřili na ten poslední z nich, jejž důkladně a čtivě roz...


Literatura

Tady všude byl Ladislav Smoljak. Divadelní legenda očima přátel a rodiny

tady vsude byl smoljak 200Snad není mezi námi barbara, který by neznal českou legendu Járu Cimrmana. Kdo by nikdy Žižkovské divadlo J. Cimrmana nenavštívil. A právě o jednom z tvůrců této postavy a poetiky sa...

Divadlo

Hráči - Komorní scéna Aréna
Hráči 200Hercům nejvyšší kategorie, těm, kteří dokážou svou profesi vypilovat na mistrovskou úroveň jemně cizelovaných detailů, říkám, čistě jen pro svou potřebu, hráči. Ostravská Komorní scéna Aréna má stejnojmennou Gogolovu klasiku na repertoáru už šestý...

Film

Vyšly vzpomínky režiséra Juraje Herze

Herz 200Mnozí filmaři se rozhodli zanechat vzpomínky na svůj život i tvůrčí dráhu - někteří je sepisovali sami (Otakar Vávra dokonce dvakrát), jiní upřednostnili spoluúčast nějakého tazatele (například Věra Chytilová). Výpravná vzpomínková kniha Juraje Herze Au...