Tomáš Pilař: V možnostech obrazu

Tomáš Pilař: V možnostech obrazu

Tisk

Moznosti obrazu 200Na zámku v Nasavrkách probíhá výstava obrazů Tomáše Pilaře (1979), člena výtvarného odboru pražské Umělecké besedy a absolventa VŠUP v Praze, kde studoval malbu u prof. Pavla Nešlehy a Stanislava Diviše. Výstava nazvaná V možnostech obrazu představuje autorovu současnou tvorbu (obrazy z let 2013-2014).

 


Tomáš Pilař výstavu věnoval s přátelskou vzpomínkou, jak stojí v podtitulu výstavy, prof. Jiřímu Davidovi (1933- 2014), estetikovi a teoretikovi výtvarného umění, s nímž ho pojilo dlouholeté přátelství. Podle autorových slov je v tom ovšem i jistý paradox, neboť sám pan David se nad některými z jeho obrazů vyjádřil “není to můj šálek čaje,” ale ve   společných diskusích ”nad obrázky” je respektoval.

Moznosti obrazu 1


Autor své obrazy rozčlenil podle témat a řešeného problému do pěti souborů, s nimiž se má návštěvník možnost seznámit v jednotlivých výstavních sálech celého druhého patra nasavrckého zámku. Jde o soubory inspirované fonetickými záznamy zvuků, tónů i šumů a hudebních skladeb Franze Schuberta, zejména jeho Zimní cestou, a  Gustava Mahlera.

Moznosti obrazu 2


Fonetická abstrakce se prolíná s přírodní symbolikou, jako v případě záznamů zurčení podlažického potoka, které patří k nejnovějším pracem, či v souboru Partitury, Signály nebo Tóny.

Velice intimní je cyklus Monochromy Josef, v němž se Tomáš Pilař vyrovnává s hospitalizací a postupným odcházením svého dědečka. Dalším souborem je cyklus věnovaný problematice barvy a  uchopení okamžiku, kdy se barva stává nositelem určitého patosu a stává se závaznou.

Tomáš Pilař odhaluje ve svých obrazech vlastní nitro a vnímaní světa. Jeho obrazy vyžadují po návštěvnících absolutní zklidnění a oproštění od každodenních banalit, teprve poté  se dotknou jejich myslí i srdcí.

Moznosti obrazu 3

V možnostech obrazu
Autor: Tomáš Pilař
Místo: zámek Nasavrky, Náměstí 1, Nasavrky
Datum: 18.10. - 23. 11. 2014


www.pilartomas.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuly z Desmod by si na zábavě klidně zazpíval své písně!

desmod kuly 200Festivalová sezóna pomalu končí a my přinášíme rozhovor s Máriem „Kully“ Kollárem ze slovenských Desmod. Jaké byly letošní koncerty, jak vzpomíná na začátky kariéry a co si myslí o moderních technologiiích...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Brněnská Wannieck Gallery je od konce března uzavřena

wannieck gallery200Uznávaná brněnská galerie Wannieck Gallery byla nucena koncem března zavřít. Město jí vypovědělo nájemní smlouvu. Provozovatelé dělají v současné chvíli vše proto, aby byl tento unikátní kulturní projekt v Brně zac...


Literatura

Kniha o Nesmrtících zbraních potěší hlavně odborníky

nesmrtici zbrane 200V nakladatelství Universum vyšla kniha Nesmrtící zbraně a další technické prostředky. Pojďte do ní nahlédnout.

 

...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Dokument NOVÁ ŠICHTA má šanci získat „evropského Oscara“

nova sichta 200Snímek Jindřicha Andrše o horníkovi, který se rekvalifikuje na programátora, pokračuje v úspěšném festivalovém tažení. Čerstvě se dostal do širšího výběru na Nejlepší evropský dokument roku, který vyhlašuje Evropská filmová akademie (EFA)...