Sheleana Aiyana: Staň se tou pravou

Sheleana Aiyana: Staň se tou pravou

Tisk

Stan se tou pravou perexNemáte ve vztazích úspěch a už si skutečně začínáte myslet, že chyba bude ve vás? Nerada to říkám, často je to pravda. A pokud už o sobě samé i nevybíravě přemýšlíte, pak si udělejte velkou stopku a tlustou čáru! Kritikou se nikam nedostanete. Knih o tom, jak zacelit rány způsobené dětstvím, různými životními traumaty, je jistě na trhu jistě dost, tato mne překvapila především perfektní strukturou, která umožňuje okamžitě nalézt to, co potřebujete. 

 

Ale můžete ji číst od začátku…

… vlastně byste tím měli začít. Protože kde začít rozplétat klubko ublížené ženy, která už začala týrat i sama sebe, to je dobré nechat v rukou někoho, kdo něčím takovým prošel a pak se tím vším profesionálně zabýval. Pak přijde chvíle, kdy se něhou rozplynete sama nad sebou, nad svou minulostí, nad svým často odmítaným a nyní znovu nalezeným vnitřním dítětem, až se vámi rozhostí ta klidná, hladivá, teplá láska k sobě samé. TO odpuštění všeho, co bylo… co jste byla nucena zažít a čeho jste napáchala sama na sobě, pak ke slovu přijde jedno velké ANO na větu výše.

A pokud stále nejste tou pravou pro někoho, patrně nejste tou pravou ani pro sebe. Nevidíte se. Neslyšíte se. Možná se dokonce uvnitř nenávidíte.

Ach, těch projevů sebe nenávisti a stresu může být. A třeba přejídání nebo snaha zavděčit se všem tu může být také!

Učíme se sebehodnotě a tomu, kde vůbec svou hodnotu hledat.

U částí, kde autorka povídala o sobě, o svých minulých bolestech, a u částí, kde obecně ty nejčastější bolesti vyjmenovává včetně jejich prožívání, jsem byla dojata. Bolestně dojata.

U částí, kde se vydáváme na cestu k lepšímu já, a k milovanému a milujícímu partnerovi, jsem byla šťastná. Tuším, že to, o čem autorka píše, je skutečné, a když známe sebe a ceníme si sebe samého, v podstatě nás přestanou zajímat partneři, kteří si nás neváží. Nebo se k nám chovají podvědomě i více viditelně jako naši rodiče, například.

A účinné.

A že u sebe musí každý začít.

Struktura knihy se dá rozdělit na:

-          Hledání v minulosti, odkrývání toho, proč se vztahujeme k lidem tak, jak se vztahujeme

-          Hledání své opravdové podoby

-          Naladění se na ty správné vztahové vzorce

„Cesta k uzdravení začíná v okamžiku, kdy se rozhodneme, že se nechceme vrátit ke starým pořádkům. Pro někoho z nás takový okamžik nastane, když klesne na úplné dno a už se nemá čeho chytit. Pro jiné je to ve chvíli, kdy si uvědomí, že nemohou žít pro druhého, protože tím ztrácejí životně důležité spojení s tím, kým jsou a po čem touží jejich duše.“

IMG 20221208 114212 - kopie

Autorka přináší i dobré tipy, z nichž jeden ráda prozradím. Při vlastní poznávací cestě sebe samých je tu více tipů, které se mi nadmíru líbí:

Rande sám se sebou (vidět se, cítit se, promluvit se sebou, udělat pro sebe něco hezkého)

Netahejte do svého uzdravování druhé nepřející lidi, co děláte pro sebe, je křehké a posvátné (ach, jak moc je tohle třeba slyšet!)

Sebeuklidňující praktiky, třeba jen si uvědomit ve vypjaté situaci, že sedíte na židli, kde se židle dotýká hýždí… (funguje to! Minimálně mi jen při té zaměřené pozornosti mi křupalo v pánevním dnu, jak se uvolňovalo)

O autorce: Sheeleana Aiyana je zakladatelkou Rising Woman, více než třímilionové komunity čtenářek. Párová terapie, zděděná traumata, rodinné systémy, vědomé vztahy, somatická léčba a rostlinná terapie se prolíná její prací, pohlíží na vztahy jako na duchovní cestu. Žije se svým manželem na ostrově xʷənen̕əč (nyní známém jako Salt Spring Island) v Britské Kolumbii. Prošla obtížným dětstvím s týranou matkou, sama byla vystavena nejrůznějším formám násilí a vydala se cestou individuálního procesu, jak být zase doma ve svém těle i duši a o tyto zkušenosti se v knize zaměřené na vztahy (k lidem i sobě) dělí.

Stan se tou pravou

Staň se tou pravou
Knihu vydalo nakladatelství Alferia
Rok vydání: 2022
Originál: Becoming the One

Hodnocení: 99 %

www.alferia.cz/stan-se-tou-pravou/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Naučte se rozpoznávat nejznámější souhvězdí

Najdete souhvezdi 200Najděte souhvězdí snadno a rychle je název nové knihy od Klause M. Schittenhelma, která vyšla v nakladatelství Grada. Na obálce je napsáno, že je ideální pro začátečníky, tak neváhejte a pusťte se do objevování noční oblohy i vy...


Literatura

Příběhy řítící se vpřed jako vagóny vlaku

filmove knihy 200Nemusí se spisovat sáhodlouhá pojednání, aby bylo postiženo to, co je skutečně důležité – postačí i krátká, ale hutná zamyšlení, která sdělí vše podstatné. Pak stačí takové texty vztáhnout k jednomu zastřešujícímu tématu a případně – js...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Báseň aneb Skoro úplně vymyšlený film vzniká v Olomouci

Basen bukowski200V březnu 2013 padne v Olomouci poslední klapka nového nezávislého filmu na motivy jedné z básní Charlese Bukowskeho. Své místo v hereckém ensemblu našli jak osobnosti z krajských divadel, tak mladí herci a neherci. Ten...