Další true crime, která vám nedá spát

Další true crime, která vám nedá spát

Tisk

ramirez night stalker 200Nakladatelství JOTA poměrně brzy po první knize z edice true crime o Tedym Bundym přišlo s dalším titulem, který se tentokrát zaměřuje na Richarda Ramireze. Autorem je Philip Carlo.

 

Kniha má necelých 600 stránek a je rozdělena do čtyř velkých kapitol: Kořist a lovci, Richie, Zatčení a Proces. V závěru je Epilog a také speciální aktualizace k jubilejnímu desátému vydání. Začátek knihy je nejbrutálnější – popisuje Ramirezovy výpravy, ze kterých opravdu mrazí. Oběti si tento sériový vrah vybíral náhodně, choval se opravdu surově a násilí pro něj bylo něčím tak přirozeným jako je pro běžného člověka třeba čištění zubů. V další kapitole se autor Philip Carlo věnoval Richardově rodině, tedy dětství a dospívání a následovaly různé popisy odhalující, jak to chodí ve vězení. To zase vedlo k zamyšlení, jak to v Americe chodilo a chodí. Osobně mě třeba překvapovalo, jaké měl podmínky a co vše mu bylo dovoleno…

Oproti Vrahu po mém boku mě tento titul tak moc nevtáhl, ale nutno podotknout, že se jedná o úplně jiná díla. U Teda Bundyho bylo hlavním rozdílem, že se s tím autorka velmi dobře znala a příběh měl tak i zajímavý vývoj. V tomto případě jde více o dokument, a hlavně poctivou novinářskou práci. Klobouk dolů přes autorem, že vše dokázal takto dát dohromady. Každá část knihy byla jiná, některá se četla lépe, jiná o něco hůře. Čtenář měl dost prostoru se s Richardem Ramirezem seznámit a vše mu bylo servírováno detailně a bez příkras.

True crime mě hodně baví, mnohdy je až neuvěřitelné, že se opravdu jedná o realitu, a ne nějaké vymyšlené brutality. Člověk díky takovým knihám zjistí, jaké jsou postupy nebo vidí, jak případy ovlivňují vyšetřovatele i například rodiny obětí. V mnoha ohledech je tak tento žánr i poučný, protože se můžete dozvědět spoustu nového.

Pokud máte rádi true crime, nebo vás zajímá, život Richarda Ramireze, určitě si tuto knihu nenechte ujít!

Philip Carlo (1949–2010) byl autorem knihy Ledař: Zpověď nájemného vraha (2014), bestselleru New York Times o Richardu "Ledaři" Kuklinském, vrahovi dvou set lidí a oblíbenci všech sedmi zločineckých rodin na východním pobřeží. Napsal také knihy Gaspipe a The Butcher. Carlo vyrůstal v Bensonhurstu uprostřed největší koncentrace členů mafie na světě. V 16 letech byl ve válce gangů postřelen do hlavy. Důvěrná znalost mafiánské kultury pomohla Carlovi stát se úspěšným spisovatelem.

ramirez night stalker

Richard Ramirez: Night Stalker
Autor: Philip Carlo
Překlad: Sylva Ficová
Žánr: true crime
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2022
Počet stran: 560+16
Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/richard-ramirez-night-stalker


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál: Zámek Vizovice

Vizovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ženy nezapomínají

200liMladá anglická autorka Tilly Bagshawe si neklade velké literární cíle. Využila možnosti, že na knižním trhu chybí knihy typu telenovel a pouští se do své prvotiny „Zbožňovaná“. Kniha má úspěch nejen v Anglii, ale i ve Spojených státech amerických a získala si...


Literatura

Veselý i strastný Rok v Bullerbynu

rok v bullerbynu 200Pokud jste milovníky Astrid Lingrenové, IKEY a švédské kultury obecně, je pro vás přímo povinnosti sáhnout po této knížečce od Gunnara Hermanna s názvem Rok v Bullerbynu.

...

Divadlo

Kdo natropí nejvíce hloupostí?

Eva perexDivadlo Na Fidlovačce frčí letošní sezonu na „prvorepublikové“ vlně, a tak není divu, že přidalo na svůj repertoár vedle britské konverzačky z 20. let i oblíbenou českou retro komedii Fan Vavřincové Eva tropí hlouposti

Film

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Bella a Sebastian 2 - PLAKAT.mp4Už jako malá holka jsem znala příběh malého chlapce Sebastiána a jeho psí kamarádky Belly. Bella měla namále. Musela se skrývat, neboť obyvatelé malé vesničky Saint Martin v savojských Alpách si o...