Vražda s nápovědou

Vražda s nápovědou

Tisk

vrazda s napovedou200Catherine Shepherdová pokračuje ve spanilé jízdě detektivek a v červnu jí vyšla u nakladatelství Cosmopolis kniha Vražda s nápovědou z její populární série Julia Schwarzová a Florian Kessler. A jaký důmyslný případ bude patoložka a detektiv řešit tentokrát?

 


Spisovatelka od sousedů

Catherine Shepherdová (* 1975) je pseudonym německé autorky bestselerů. Vystudovala ekonomii, pracovala v bance a první detektivku vydala v roce 2012. Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů a krimi románů, na kontě má přes 3 miliony prodaných knih. Česky jste si z této série mohli přečíst loni vydanou Vraždu na blatech (Mooresschwärze, 2016), Vraždu bez soucitu (Nachtspiel, 2017), Vraždu v ledu (Winterkalt, 2018).

Zapeklitý případ

Opět se setkáváme s nesourodou vyšetřovací dvojicí nebo spíše dvojicemi – na jedné straně máme klasické duo detektivů, Florian a Martin, na straně druhé zde vypomáhají soudní lékařka Julie a její věrná pomocná síla Lenja. Do středu pozornosti se dostane mrtvá žena, která je nalezena ve vaně a vše ukazuje na nikým nezaviněné úmrtí. Julie ale najde na hlavě oběti nepatrné tetování, které obsahuje zašifrovanou zprávu. Ta obsahuje úkol, který je ale nad jejich možnosti, což vede k dalšímu úmrtí. Podaří se jim společnými silami tyto šifry rozluštit včas a zabránit tak dalším ztrátám na životech? A kdo může stát za něčím tak zvrhlým?

Detektivní klasika

Catherine Shepherdová je sázka na jistotu, ne že ne. I když má kniha jen tři sta stran, dokázala rozehrát zajímavý příběh a dodat mu hloubku tím, že se jednak střídá poloha vyšetřovací s pohledem pachatele. Navíc tu máme všudypřítomné vztahové záležitosti, takže nudit se prostě nebudeme.

Největším tahákem je excentrická vyšetřovací dvojice, kde tedy působí jako přitažené za vlasy, že se do nebezpečí vrhá soudní lékařka, ale v knize to celkem funguje, tak proč vlastně ne? Taky jazyk autorky považuji za specifický, nepříliš popisný, rozhovory a promluvy nejsou kdovíjak dlouhé a obsáhlé, ale nějak to k této detektivní sérii sedí. Doporučuji vyzkoušet a posouzení si udělat podle sebe, zda to čtenáři sedne či nikoliv.

vrazda s napovedou

Název: Vražda s nápovědou
Autor: Catherine Shepherdová
Původní název: Dunkle Botschaft (2019)
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler (4. díl)
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2022, paperback
Počet stran: 304
Hodnocení: 80 %

https://www.grada.cz/vrazda-s-napovedou-12995/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Textař skupiny Kabát: „Texty se tak nějak cenzurujou samy.“

kabat logoSkupina Kabát je pro mnohé synonymem nejlepší české kapely. Ať si o nich každý myslí co chce, není snad nikoho, kdo by neznal její texty a nevybavil si Pepu Vojtka za mikrofonem. My jsme zpovídali basistu, k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kde se touláš Bernadetto - kniha z 21. století

kde-se toulas perexNetradiční a překvapivá forma běžného vyprávění typu „ich“ je umocněna velkým množstvím e-mailů, faxových zpráv, vzkazů či dopisů, které si mezi sebou navzájem vyměňují jednotliví aktéři příběhu. Ten se odvíjí jak v přítomném, tak...


Literatura

Nemám žádné jméno – ukradená autobiografie dívky vězněné v Terezíně

nemam zadne jmeno hilarovaNakladatelství Fragment poprvé českým čtenářům přináší knihu Nemám žádné jméno ověnčenou mezinárodními cenami a známou v západní Evropě, jejíž autorka česká spisovatelka a básn...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...