Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Tisk

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

 


Jejich autorem je současný německý dramatik Marius von Mayenburg. Ten se v těchto dílech soustředí především na ostrou společenskou kritiku. Režie se ujala Klára Vosecká.

Soumrak monster

Vilém Schrumpf zoufale touží po reprodukci. Pro to, aby měl dítě, je schopný udělat opravdu všechno, avšak nic nepomáhá a potomek je pořád v nedohlednu. Co by se ale stalo, kdyby byl schopný vyrovnat se Bohu a stvořit nový život sám? Jeho pokus dopadne úspěšně, ale výsledek je jiný, než Vilém očekával…

Apokalypsa disk1

Toto krátké dílo je plné satiry, kterou ozvláštňují fantaskní prvky. Na první pohled jednoduchá dějová linka v sobě ukrývá spoustu zajímavých myšlenek s přesahem. Ukazuje, jak může dopadnout člověk, který se až příliš nechává unášet svým egem, je přesvědčený o své jedinečnosti a nenahraditelnosti, a jak jeho činy mohou nenávratně zničit všechny v jeho okolí.

Ve hře má své místo i hodně černý a místy až drastický humor, a tak je možné, že citlivější diváky může znechutit či pohoršit.

Režie: Klára Vosecká
Dramaturgie: Róbert Štefančík
Výprava: Anna Šmídová, Barbora Klenová
Obsazení: Kristýna Jedličková, Štěpán Pospíšil, Daniel Toman

Hodnocení: 80 %

Bang

„Všichni trčí ve svejch nudnejch životech, který řídí někdo jinej, a tak lidi chtěj, aby se aspoň trochu střílelo.”

Přímý přenos z ideálního domova. Dokonalí rodiče, geniální dítě, perfektní výchova. Ralf je zkrátka výjimečné a výrazné dítě. Má obrovský talent a zdá se, že to tady brzo celý převezme. Jak dlouho je ale možné schovávat problémy za perfektní image? A dokáže pětiletý Ralf najít řešení? A pokud ano, jaké to bude mít následky?

Apokalypsa disk2

Hlavním vypravěčem tohoto příběhu je malý Ralf. Ten komentuje události, které se odehrály před jeho narozením, i všechno, co se děje kolem něj. Nebojí se mluvit upřímně a otevřeně, a tak bez mrknutí oka zvládne zkritizovat pokrytectví současné společnosti, egoisty, kteří vládnou světu, i poměry ve vlastní rodině. No a protože všechno ví a na všechno má názor, rozhodne se, že moc nad světem převezme on. Jeho tyranské chování se rychle stupňuje, avšak nevygraduje do strhujícího závěru, a tak se poselství hry rozplývá do ztracena.

Protože ale obě hry spojují skvělé herecké výkony, hlavní myšlenka i groteskní prvky, stojí tento celek za zhlédnutí.

Režie: Klára Vosecká
Dramaturgie: Marie-Luisa Purkrábková
Výprava: Jakub Peruth, Anna Šmídová
Hudba: Štěpán Krtička / Dominik Neudeker
Obsazení: Anna Glässnerová, Simona Lewandowska, Lenka Netušilová, Tomáš Krutina, Goran Maiello, Matěj Polák, Petr Šindler

Hodnocení: 70 % 

SOUMRAK MONSTER: ZROZENÍ APOKALYPSY
Autor: Marius von Mayenburg
Překlad: Michal Kotrouš
Produkce: Emma Horká, Eliška Drbohlavová
Pedagogické vedení: prof. Daria Ullrichová, Jan Nebeský, MgA. Michal Syrový
Grafika: Matěj Polák
Trailer: Vojtěch Kunc, Juras Karaka, Ondřej Nuslauer, Václav Pavlíček
Premiéra: 27.1. 2023
Délka: 120 minut včetně přestávky

www.divadlodisk.cz/repertoar/soumrak-monster-138


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Barborou Schneiderovou nejen o storytellingu a festivalu Vikingové

vikingove 200Od 23. do 26. září se v Městské knihovně v Praze bude konat festival Vikingové, jehož součástí bude Večer se staroseverskými bohy. Ten má pod taktovkou mimo jiné paní Barbora Schneiderová, ředitelka občanského sdružení Storytelling a také drama...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá


Literatura

S jako symbol pro naději

superman a lide z oceli 200Jedno z největších jmen komiksové literatury Grant Morrison (zasáhl do příběhů o X-Menech, Batmanovi, JLA) spolu s esy Ralphem „Ragsem“ Moralesem a Andym Kubertem ...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...