Historický romantický příběh, toť Pandora

Historický romantický příběh, toť Pandora

Tisk

pandora200Nakladatelství Ikar nám v červenci přineslo historický příběh Pandora od britské autorky Susan Stokes-Chapman. Pokud máte rádi historii, starý Londýn a nějakou tu hádanku a do toho zamícháme ještě milostný příběh, máme tu vyprávění přesně pro vás!



Autorka debutantka

Susan Stokes-Chapman (* 1985) vystudovala kreativní psaní a během covidových let napsala svou prvotinu, kterou je právě Pandora. Žije ve Walesu se svými dvěma kočkami a pracuje na novém románu, opět z historie. Takže se jistě máme na co těšit!

Londýn, 1799

Dora Blakeová je mladá žena, která bydlí u svého despotického chamtivého strýce a která má sen stát se šperkařkou. Malou špeluňku, které říká svůj pokoj, sdílí se svým věrným společníkem, strakou Hermem, který jí pomáhá schraňovat blyštivé poklady pro její šperkařské umění. Její strýc Hezekiah Blake, obchodník s exotickými starožitnostmi, který má snad všechny špatné vlastnosti, na které si vzpomenete – popudlivý alkoholik, který baží po penězích a moci, si brousí zuby i na mladou Doru. Bere to totiž tak, že její matku, krásnou Řekyni Helenu, mu ukradl jeho bratr.

Hezekiah lančí po penězích a nechává si přivést tajuplnou řeckou vázu, kterou bezpečně uloží ve sklepě obchodu a kolem které se točí náš příběh. Dalším do party je Edward Lawrence, mladý knihvazač, který se touží studovat umění a starožitnosti. Spolu s Dorou zkoumají vázu a snaží se přijít na tajemství za jejím původem. Postupem času se při společné práci lépe poznávají a my máme možnost lépe pochopit i jejich původ a minulost, stejně jako lidi jim blízké. A co ji přinese tajemný pithos? To si budete muset přečíst už sami.

Návrat do minulosti

Pandora, tedy volné převyprávění řeckého mýtu, přinesla závan čerstvého vzduchu a zároveň nostalgie. Jednak tu máme Londýn na sklonku 18. století a jdeme ještě dál do minulosti, do kolébky civilizace, do Řecka. Pak tu máme návrat k až téměř klasickému historickému románu, který je vytříbený jak svým jazykem, tak prostředím i postavami. Pokud hledáte něco staromilného, pak Pandora je příběhem pro vás.

pandora

Název: Pandora
Autor: Susan Stokes-Chapman
Žánr: historický román
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 384
Hodnocení: 75 %

https://www.euromedia.cz/pandora/kniha/13903/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Komiksový Deadpool čeří pocity v Drákulově výzvě

deadpool200Šílenou a spletitou směsici barev, postaviček, akce, hlášek a kulturních odkazů – to vše můžete očekávat od nového grafického románu Deadpool – Drákulova výzva, který nám přináší komiksové nakladatelství Crew. Zapomeňte na film, sáhněte po komiks...


Literatura

Hellboy číslo 6 uzavírá s Podivnými místy jednu kapitolu

hellboy6 200Nakladatelství Comics centrum vydalo v únoru druhé upravené vydání Hellboye s pořadovým číslem šest a lákavým názvem Podivná místa. Poslední Mignolou kreslený díl přináší dva temné příběhy a ukazuje, jak komplexní je svět kolem Hellboye.

...

Divadlo

Jaká je budoucnost Divadla Na zábradlí?

altSoučasná ekonomická situace, potažmo i kulturní založení obyvatel, není rozhodně příznivou dobou pro instituce věnující se umění. Zejména pak pro divadla, která jsou speciálním odvětvím. Není to film, jejich návštěva není rozhodnutí z minuty na minutu. Chce to p...

Film

After: Odloučení

After Everything PR 7Pátá a závěrečná kapitola filmového a knižního fenoménu After, na kterou čekají miliony fanoušků po celém světe. Poslední díl ságy nahlédne hlouběji do Hardinovy duše a přinese odpověď na otáz...