Co když se psaní knihy zvrhne?

Co když se psaní knihy zvrhne?

Tisk

finlay-na-zabiti 200Finlay na zabití je bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře. Tato kniha vyšla v nakladatelství HOST a její autorkou je Elle Cosimanová.

 

 

Hrdinkou knihy je Finlay Donovanová, která je rozvedená matka a také autorka detektivek. Potýká se s finanční krizí a nestojí při ní ani múzy. Termín odevzdání rukopisu se blíží a jí se vše bortí pod rukama. Otočka o 180 stupňů nastane, když má v kavárně schůzku se svou literární agentkou. Právě tehdy žena odposlechne jejich rozhovor, špatně jej pochopí a myslí si o ní, že je nájemná vražedkyně. Finlay tak dostane velice lákavou nabídku a ani nestihne přemýšlet nad nějakými dilematy…

Vražda se jí zkrátka zrovna „hodí“ - dostane za ni štědré peníze a získá tak dost zajímavý námět pro svou knihu. A ve výsledku je toho mnohem více – kromě posílení vztahu se svou chůvou se kolem ní najednou ochomýtají i další muži, a navíc se vše motá kolem života jejího exmanžela. Jen je tedy třeba zbavit se těla, a hlavně neskončit ve vězení.

Finlay na zabití má moc zajímavý námět. I když je to celé šílené, tak popsané to dává smysl a není problém si vše představit. Kniha se hodně dobře čte. Podle mě tedy chvíli trvalo, než se příběh rozjel, ale pak vše nabralo na obrátkách. Finlay je taková zvláštní postava, ale věřím, že si ji zamilujete, budete jí fandit, a hlavně budete zvědaví, co bude dál, stejně jako já.

Knihu hodnotím jako takovou pohodovější detektivku ideální, když si chcete odpočinout a nechcete příliš trápit hlavu přemýšlením.

Elle Cosimanová vyrostla ve Washingtonu, vystudovala psychologii a patnáct let se živila jako realitní makléřka. Poté tuto kariéru opustila, aby se mohla naplno věnovat psaní. Je autorkou řady oceňovaných young adult románů a přispívá například na web The Huffington Post nebo do časopisu Time. Román Finlay na zabití (2021) je její první knihou pro dospělé a Newyorská veřejná knihovna ho vyhlásila za jeden z nejlepších titulů roku 2021. V současnosti žije s manželem a dvěma syny ve Virginii.

finlay-na-zabiti

Finlay na zabití
Autor: Elle Cosimanová
Překlad: Jitka Jeníková
Žánr: komedie, beletrie
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2022
Počet stran: 383
Hodnocení: 86 %

https://www.hostbrno.cz/finlay-na-zabiti/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Neobyčejně obyčejní – obyčejně neobyčejní, to je název fotografické výstavy Roberta Rohála

RR200„Léta jsem říkával, že jsem dělník kultury, ale když jsem to vyslovil docela nedávno před jedním známým umělcem, tak mi řekl: Chlapče, ale tak to není. Vy jste kumštýř, píšete knihy, fotíte a pak děláte výstavy, dělník kultury byste byl, kdybyste byl třeba kuli...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Unikátní publikace, která není k mání všude: Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje

Slovo pameti 200K 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje vydalo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti publikaci Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje. Publikace ...


Literatura

Brontík – Kamarád z pravěku

brontik perexVydejte se společně se svými dětmi na dobrodružství malého Brontíka – dinosaura, který přečkal v ledu několik milionů let. A možná by tam zůstal dalších mnoho let, pokud by ho neobjevily a neodnesly dvě neobyčejně zvídavé děti!

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Filmová sci-fi novinka Ex Machina

Exmachina 200Je novinkou letošního roku a fanoušci sci-fi si můžou pomalu odpočítávat dny do 30. 4. 2015, kdy tento film má, díky společnosti CinemaArt, v České Republice svoji premiéru.

...