Constantin Kinský o svém dětství, předcích a milovaných lesích

Constantin Kinský o svém dětství, předcích a milovaných lesích

Tisk

všechno je dar perex
Útlá knížka se životními názory Constantina Kinského a jeho vnitřní filozofií vznikala po dobu dvou let při rozhovorech s Natálií A. Rollko. Ukazuje, jak na malém prostoru se dá vyjádřit filozofie člověka tak, až má čtenář pocit, že se mu říká všechno.

 


Kinský přibližuje své dětství v Paříži, kde se narodil, či v Anglii, kde chodil do školy. Tam si rozšířil jazykové znalosti češtiny a francouzštiny o angličtinu, později ještě o němčinu, italštinu a latinu.
Svá slova mnohdy doplňuje výstižnými citáty známých osobností. Zabývá se také kořeny svých předků, tedy z jakého rodu pocházeli i jak jsou jimi ovlivněny jeho vlastnosti. Zmiňuje podíl na dějinných událostech, kdy jeden dědeček bojoval s Charlesem de Gaullem proti Romelovi a druhý, patřící mezi českou šlechtu, podepsal Deklaraci na obranu Československa.

Odkaz předků zavazuje


Obdivuje sílu žen vzpomínkou na babičku, která se podílela na vzniku dvou soukromých přírodních rezervací v ČSR. Také na první nositelku Nobelovy ceny míru Berthu von Suttner z jejich rodu. Mezi rodinné přátele patřila Lata Brandisová, první žena, která vyhrála Velkou pardubickou. Tvrdí, že společnost se může změnit jedině přes ženy, protože ony nepotřebují nikomu nic dokazovat, ani být v něčem rychlejší, ale dokáži ovlivnit své potomky.


Jeho otci, imunologovi, bylo sice dovoleno pracovat v Československu, ale pro jeho další rozvoj byla vhodnější Francie, kde v roce 1957 zůstal. Jeho francouzská matka ho naučila pravidelně číst a to činí dodnes.


Vadí mu, že svět je příliš rozkouskován a že od mladých se už od počátku žádá specializace. Připomíná své zážitky z dětství, kdy anglická výchova dětem umožňovala prostor ke všemu se vyjádřit. Přiznává, že studoval spoustu věcí, které mu v reálném životě k ničemu nebyly. Protože chce-li člověk objevovat a vynalézat, musí být kreativní a měl by umět kombinovat racionalitu s chytrostí tvořit.  

Milované lesy


Největší pozornost, mimo oprav zámku ve Žďáru, na které chce použít výtěžek z této knihy, věnuje státním Českým lesům. Velmi ostře kritizuje, jak republika hospodaří se svým přírodním bohatstvím. Vadí mu, že se lesy běžně nečistí, že se nevěnuje dostatečná pozornost kůrovci, jemuž v rozmnožování nahrává způsob vyhlašování výběrových řízení. Než celá anabáze proběhne, kůrovec už je dávno někde jinde. Co nechápe, je vývoz dřeva až do Číny, místo aby se zpracovávalo tady. Je členem Sdružení vlastníků lesů, což sice umožňuje jednat s ministerstvem zemědělství, ale převahu při jednání mají Státní lesy. Připomíná, že už Marie Terezie vydala Lesní zákon, jímž se v Rakousku stále úspěšně řídí a lesy tam mají zdravé. Obnova lesa je běh na dlouhou trať, v řádu 50-100 let, proto je nutné s tím neotálet a chovat se jako správný hospodář.

Knížka obsahuje 23 kapitol, každá se věnuje jinému tématu a dokáže člověka ledasčím inspirovat, doplněna je o řadu zajímavých dokumentů a  fotografií.

všechno je dar

Všechno je dar
Autoři: Constantin Kinský, Natalie A. Rollko
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2020
Počet stran: 184


Hodnocení: 95 %

www.universum.cz



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová nafotila exkluzivní kalendář českého šperku, rozepsanou knihu uložila do šuplíku a chystá velké změny

SL perexFanoušci populární české spisovatelky Sylvy Lauerové jistě vědí, že se nevěnuje jen psaní knih. Její druhou doménou je móda a velkou zálibou cestování. Potěšení z práce jí však v poslední době kalí neradostná rodinná situace. Dočkají se čtenáři nového ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Straka na šibenici aneb kostlivci se nemusejí vždy skrývat ve skříni

strakaNaSibenici 200Obraz Pietera Bruegela Straka na šibenici zakomponoval Daniel Petr do svého stejnojmenného románu, který by šel definovat jako souhrn životních tragédií hlavního hrdiny. Dílo, které vzešlo ze štětce nizozemského malíře ve druh...


Literatura

Výpověď tří sester - jejich životy a lásky

jsme prece sestry perexDie Welt zhodnotil tuto knihu stručně: „Poutavý rodinný příběh“. Nerada opisuju z knih a používám myšlenky někoho jiného, nemá se to dělat, je to neetické. A navíc vy čekáte můj názor. Ale s tím, co jsem si přečetla ...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Premiérové žně filmů, na kterých se podílí filmař Petr Jákl, se blíží

Petr Jakl 200Petr Jákl coby producent proniká stále hlouběji do filmového průmyslu. Už dávno přesáhl hranice Evropy a nějaký čas už je jeho jméno spojováno také s hollywoodskými superstar, držiteli nejprestižnějších filmových ocenění, jako jsou například Mi...