Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

Tisk

povidky o vlasti200V květnu došlo ke 2. vydání souboru Povídky o vlasti od progresivního ruského autora Dmitrije Glukhovskeho. Ruská satira má hluboké kořeny, je stále aktuální a navíc se v dnešní pohnuté době dobře prodává. Hlavně však stojí za přečtení!

 



Glukhovsky, to není jen Metro 2033

Dmitrij Aleksejevič Gluchovskij (* 1979) je ruský spisovatel a novinář. Čtyři a půl roku žil a studoval v Izraeli, pracoval v Německu a ve Francii. Působil jako válečný korespondent v Izraeli a Abcházii, v Rádiu Rusko a ve stanici Deutsche Welle, na kanálech Euronews a Russia Today. Debutoval jako internetový spisovatel sci-fi románem Metro 2033, jehož části publikoval na stránkách www.m-e-t-r-o.ru. Autor za tento román obdržel prestižní evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007 (cena je označována jako literární nobelovka za sci-fi), jako nejlepší literární debut pro rok 2007. Román posloužil rovněž jako předloha k úspěšné počítačové hře.

Povídky o vlasti podruhé

V češtině vyšla tato kniha poprvé v roce 2017, nyní v roce 2022 je doplněna o dvě povídky (Síra, Oppenheimer) a má nový, temnější přebal. Dílo je poplatné své době, a ač může působit archaičtějším dojmem jednak kvůli pragmatickému jazyku prostého květnatosti, druhak kvůli popisu zastaralého státního a úřednického aparátu, právě zde se odráží úpadek impéria a zrcadlí osudy obyčejných lidí, to je ta pověstná esence bytí ve vodce.

V osmnácti kratších i delších povídkách se autor zakousl do popisu běžné reality života v Rusku a s nadsázkou nám poskytl satirický vhled do sociálního společenství, kde se objevu panoptikum archetypů nejrůznějších lidí a nechybí téma rasismu, opakující se motivy korupce, bezútěšnosti a síly politického státu.

Atmosféra Ruska

Z povídek na vás dýchne atmosféra Ruska a nebude to obrázek nijak přívětivý, bahno lidské existence vás pohltí. Pokud se chcete na Rusko podívat kritickýma, ale bystrýma očima výjimečného autora primárně scifi, máte neopakovatelnou možnost!

povidky o vlasti

Název: Povídky o vlasti
Autor: Dmitry Glukhovsky
Žánr: povídky, satira
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 240
Hodnocení: 85 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/povidky-o-vlasti/kniha/15156/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

A pak padla Tma - Jozef Karika

tma 200Jméno Jozef Karika mi není cizí, ale až doteď jsem ho přecházela bez povšimnutí. To se ale v listopadu, kdy nakladatelství Argo vydalo jeho knihu s lakonickým názvem Tma, změnilo. A já tak objevila autora, který v mých očích patří ke špičkám slovenské li...


Literatura

Romantické čtení nejen pro milovníky rugby

haka za lilii200V nakladatelství Cosmopolis vyšla kniha české autorce píšící pod pseudonymem M. K. Hardy. Jedná se o Haku za lilii s podtitulem Hřiště lásky.

 

...

Divadlo

Malostranský hřbitov jevištěm site-specific představení

kyt 200Veřejnosti jinak nepřístupný pražský hřbitov otevře v polovině září své brány a poskytne kulisy jedinečnému hudebně-tanečnímu projektu Kytice – Mezigenerační dialog. Výsledek díla, které vzniklo v rámci Roku české hudby, můžete na již zmín...

Film

Proměny filmového vyprávění

film perexPro vnímavější diváky narozené dříve než v 80. letech nebývají vrcholem filmového umu ani tak ohromující trikové efekty a formálně bezchybná klipovitá vypravěčství, nýbrž soustředěná výpověď o světě, v němž žijeme. Filmaři se odjakživa pokoušeli "něc...