Teror ve jménu víry– další výtečný komiks od F. Millera

Teror ve jménu víry– další výtečný komiks od F. Millera

Tisk

tero200Co tak napsat v recenzi na knihu, která se věnuje situaci po útoku 11. září 2001? Co napsal jeden z nejlepších komiksových tvůrců Frank Miller? No nebude to lehké.

 


Z knihy je cítit deprese z teroristických útoků. Autor se ze svých pocitů naprosto vymaloval. Moc textů tam není. Půlka stránek jsou pouze malby beze slov, občas jenom s citoslovci.

Pro mě to je první zkušenost s Frankem Millerem v knižním vydání. Frank Miller začal svojí slavnou cestu na komiksech v Marvel Comics, kdy začal už v roce 1979 kreslit své první komiksy, u kterých byl tvůrcem. Začal Daredevilem, pokračoval dalšími komiksy a jeho prvním titulem, který tvořil jako hlavní tvůrce, byl v roce 1983 Ronin (high-tech samuraj).

Je známý jako autor kultovní minisérie 1986 Batman: Návrat temného rytíře. V Česku se začal vydávat v roce 2008, kdy čeští čtenáři objevili komiks Sin City. V Americe byl komiks před filmem. Čeští fanoušci malovaných obrázku s texty objevili komiksy Franka Millera až tři roky po filmu.

tero


Teď znova k recenzovanému titulu. Komiksová kniha je dostatečně velká na to, abyste se pokochali malbami bez textů a dozvěděli se dostatečné informace o příběhu. Většinu časů zaberou bitky mezi postavami. Všichni jsou naštvaní a jejich zdeptané a agresivní výrazy jsou dostatečně vidět.

Pár stránek je tvořeno záměrně jenom rámečky. Nechci ale vůbec spoilerovat v příběhu, proč jsou použity prázdné rámečky, si budete muset přečíst sami.

Celá kniha nese autorův záměr a ihned je na obalu vidět, kdo ji sepsal a namaloval. Není to vůbec komiks pro děti, spíše pro dospělé. Pro ty, co mají rádi Franka Millera, knihu velmi doporučuji. Hodí se i pro ty čtenáře, kteří si chtějí vzpomenout na teroristický útok roku 2001 a reakci na něj.

Pro ty, kteří si chtějí počíst komiks bez deprese a vadí jim stránky bez textů, tak to moc pro ně není. Proto tomuto komiksu dávám pouze 70 %. S tím, že pro fanoušky amerického tvůrce Franka Millera je to povinnost a ti si automaticky k mému hodnocení přidají celých 30 %.

tero8

 

Scénář a kresba: Frank Miller
Překlad: Hana Studeničová
Počet stran: 120 širokoúhlých plnobarevných
Vazba: vázaná knižní s matným potahem a parciálním lakem
Rozměry: šířka: 304 mm
výška: 239 mm
šířka hřbetu: 15 mm
Věkové doporučení: 14+
Vydalo:Comics Centrum

Hodnocení: 70 %

www.comicscentrum.cz/9788086839936-teror-ve-jmenu-viry.html#podrobnosti


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nadčasový Malý princ v novém vydání

Maly princ 200Máme doma tuhle knížku, kterou vydal Albatros v roce 2000, a jsou v ní autorovy ilustrace. Nyní se mi dostalo do ruky vydání z dílny Fragmentu a byla jsem zvědavá, jaký je mezi nimi rozdíl. Text je samosebou totožný, ale obrázky nejsou od Ant...


Literatura

Naučte se francouzsky s úsměvem

francouzstina perexPokud rádi cestujete, víte, jaký je problém domluvit se v některých zemích včetně evropských anglicky. Příkladem může být Francie. Ten, kdo již Francii navštívil, možná zjistil, že je snadnější naučit se francouzsky, než se s Fran...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Dva filmaři jako hrdinové knih

Cap perexDvě umělecké školy, jak pražská Akademie múzických umění, tak brněnská Janáčkova akademie múzických umění, vydaly téměř současně životopisné publikace o filmařích, z nichž jeden obecenstvo (i odbornou veřejnost) sotva dokázal oslovit, zatímco druhý by...