Na hraně

Na hraně

Tisk

na hrane200Metafora vydala v květnu temnou knihu Na hraně od francouzského autora René Manzora. Rituální vraždy, zběsilé pátrání, nesourodá dvojice vyšetřovatelů a pravda ukrytá za hranicí rozumu. Pěkně zamotaný příběh pro náročného čtenáře.

 

 

Ne neznámý francouzský autor

René Manzor (* 1959) se původně živil jako televizní režisér a scénárista a literatuře se profesionálně věnuje teprve několik let. První román Rivalské duše mu vyšel v roce 2012 a etabloval se jím jako autor prvotřídních thrillerů. Následovaly další čtyři knihy, a poslední z nich je právě Na hraně, první v českém překladu.

Řadová detektivka? Vůbec!

Vyprávění nás zavede do malé vesnice v Okcitánii, kde byla v noci upálena mladá dívka. Kapitánka Julie Frayssová je odvolána z právě začínající dovolené a pověřena rozbíhajícím se vyšetřováním. To má konzultovat s Novakem Marrekem, bývalým kapitánem, který přede dvěma lety vyšetřoval podobné případy. Marreka však tyto nevyřešené případy a posedlost jimi dovedly až do psychiatrické léčebny, a tudíž postavily mimo službu. Jak se popere s démony z minulosti a jak se tato na první pohled neslučitelná vyšetřovací dvojice naučí spolupracovat? Podaří se jim najít pravdu?

Francouzský šarm

Próza francouzských autorů je typická něčím pro mě nepopsatelným, nehmatatelným – snad snahou soustředit se na duchovní svět a střet rozličných postav, a nejinak je tomu i v případě Na hraně. Autor ve svém psaní nezapře svou původní profesi scénáristy, ale to není ničemu na škodu. Nemáme tady typickou detektivku, byť v prvé půli knihu tomu vše naznačuje. Autor nás ale umně uvádí do spirály bludů a snad i šílenství protagonisty, jelikož nic není na první pohled takové, jaké se může zdát. Jsou představy někdy lepší než skutečnost?

Na hraně nesedne svým náročnějším stylem každému čtenáři, protože nepůsobí přímočaře a velmi často nás pokouší v tom, co je pravda a co je iluze. Pokud však dočtete až do konce, závěr vás donutí přehodnotit vše, co jste právě přečetli. Jednoduše vynikající francouzský thriller, snad se brzy dočkáme něčeho dalšího z pera René Manzora v češtině.

na hrane

Název: Na hraně
Autor: René Manzor
Původní název: A vif (2021)
Žánr: thriller
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 320
Hodnocení: 85 %

Odkaz: https://www.grada.cz/na-hrane-12630/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Pavlovič: Dokážu se zamilovat do každé role

archiv Lenka PAvlovič jako HELENA Polská krev (Jihočeské divadlo, Č. Budějovice) (2)Původně se chtěla věnovat hře na klavír, ale místo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Na život a na smrt

world of warcraft 200Dlouhé zimní večery strávené se superhrami od nejlepšího herního vydavatele na trhu, Blizzard. Tak si pamatuju svoje dětská léta. Jednou z těch her byla i pecka, kde jste mohli za hnusné zelené nestvůry – orky...


Literatura

Přijde zase někdy Lili?

danska divka webCo jen může způsobit jedna náhodná nevinná prosba? V mnoha případech asi nic zvláštního. Do života Grety a Einara však přinesla zásadní zlom. Do té chvíle byli zamilovaným manželským párem malířů, poté rozervanou dvojicí, která neví, jak ...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

hunger games200Záverečná časť úspešnej filmovej ságy, ktorá sa zaraďuje do žánru dystopických filmov. V druhej časti vrcholí vzbura jednotlivých krajov Panemu proti moci Kapitolu, ktorý ich dlhé roky utláčal a nútil sa zúčastniť krutých hier, v ktorých sa...