Co zažily Sasanky? Kronika prvních českých skautek

Co zažily Sasanky? Kronika prvních českých skautek

Tisk

Kronika Sasanek perexTenká brožura Z kroniky Sasanek vyšla v roce 2001 v edici Skautské deníky pod číslem 7. Na 65 stranách popisuje začátky dívčího skautingu v naší zemi. Obsahuje některé záznamy z vykonaných výletů, tábora, prázdninového putování a Vánoc střídavě od členek družiny Sasanek, historicky prvních skautek v Československu.

 

Kniha začíná vzpomínkami PhDr. Anny Berkovcové, pokračuje výpravami, cca v půlce vrcholí táborem u Živohoště a navazuje ještě několika kapitolami. Na konci se dozvídáme, že Sasanky společně s později vzniklými Vlčími máky u nás utvořily první dívčí oddíl vůbec.

Jak můžeme z kroniky vyčíst, počáteční schůzky proběhly za dozoru A. B. Svojsíka, další už byly zcela v režii činovnic. Stejně tak výpravy. Ve dnech 24. – 25. května 1915 se konaly Skautské dny v Klamovce, kde družina při této příležitosti získala mnoho nových členek.

kronika sasanek2

Z kontextu se dozvídáme, jaká v naší zemi panovala atmosféra a předsudky; obličeje vtipálků v Praze, když dívky kupovaly táborové nářadí, mluví za vše. Nikdo holkám nevěřil, že během války své prázdninové dobrodružství zvládnou. Pro tu dobu bylo zakoupení sekyr dívkami nevídaným činem, stejně jako krátké sukně.

Skautkám na 14denním táboře na břehu Slapské přehrady pomáhali junáci z Pražské Dvojky – Sláva Bursík, Brácha a další (bylo jim kolem třinácti let). Zápisy vytvářely dívky střídavě (jak už to tak ve skautských kronikách bývá) a místy probleskují i záznamy z osobních deníků děvčat – nutno však rozlišovat mezi Vlastou velkou (náčelnicí) a Vlastou malou (řadovou členkou). Jak se jim tam tábořilo a kde holky nakonec sehnaly dřevo na krajinky do podsadových stanů, nebo kde si vařily a jak to celé probíhalo, se dočtete v této poutavé knize. Domů pak účastnice jely na vorech.

kronika sasanek3

Je to fajn kniha. Já jsem si ji přečetla před psaním článku o historii dívčího skautingu. Jsou tam překlepy, ale obsahově se mi publikace líbí a doporučuji ji každému zapáleném skautovi či skautce. Bohužel zápisů není mnoho a schůzky chybí zcela (kromě setkání vůdců a informací, kdo se jich účastnil). Z publikace lze však vyčíst mnoho pozoruhodností, například to, že skauti a skautky v začátcích hnutí svým vedoucím vykali. Přečtěte si tuto knížečku a nebudete litovat.

Kronika Sasanek

Z kroniky Sasanek
Autor: kolektiv; editorka: Markéta Havlová
Žánr: kronika
Nakladatelství: Junák – český skaut, Tiskové a distribuční centrum, z. s.
Rok vydání: 2001
Počet stran: 67
Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: Petra Sýkorová
 www.obchod.skaut.cz/publikace/inspirativni-cteni/z-kroniky-sasanek.html (e-book)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je moje celoživotní láska, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci perexI když to neměl v životě vždy jednoduché, štěstí, píle a talent ho dovedly k vysněné profesi. Během let se vypracoval a svůj život si už bez jeviště nedokáže ani představit. Sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Ra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Využijte chladné dny ke studiu Zahradnických vychytávek

zahradnicke vychytavky200V nakladatelství Esence vyšla praktická zahradnická příručka nazvaná Zahradnické vychytávky s podtitulem Objevte plný potenciál vaší zahrady. Autorem je Huw Richards.

 

...

Literatura

Oko za oko

oko za oko200Pokud propadáte detektivním sériím, tak pro vás mám novinku, která vás jistě zaujme! Tedy knihu Carol Wyerové Oko za oko, kterou vydalo nakladatelství Kalibr v dubnu. Poznáme inspektorku Kate Youngovou a její malý účinný tým, který je povolán...

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Romana Jákl Vítová: Jako malá jsem byla bojovná divoška

Romana Jakl Vitova200Romana Jákl Vítová, bývalá modelka a televizní moderátorka patřila řadu let k nejznámějším tvářím TV Prima. Ve společnosti ji už nějaký čas nepotkáváme, ale od 8. září ji můžete vídat na stříbrném plátně v roli středověké vesničan...