Jak žít nebo přežít digitální věk

Jak žít nebo přežít digitální věk

Tisk

digitalni ekonomika 200Žít nebo přežít je podtitul knihy Digitální ekonomika od Ivana Pilného. Nenechte se zmást učebnicovým názvem a nečekejte od této publikace z nakladatelství BizBooks pod Albatros Media žádnou nudnou učebnici nebo bichli plnou moudrých ekonomických frází…

 

Sám autor Ivan Pilný v úvodu přiznává, že „všechno souvisí se vším“, takže kniha netočí jen kolem digitálního světa, ani se nezabývá nějakými ekonomickými teoriemi, ale snaží se poukázat na to, že v tomto „novém“ digitálním věku už žijeme a je potřeba vědět, co vše může přinést. Digitální ekonomika je označení pro revoluční způsob alokace zdrojů a jedná se o proces, který prostupuje celou společností a je provázán s koncepcí informační společnosti.

Kniha má dohromady 24 kapitol o různorodých tématech, od vzdělávání a zaměstnání přes umělou inteligenci po různé předpovědi a trendy. Vše spojují technologie a čtenář se tak dozví spousty zajímavých věcí například o internetu věcí (internet of things). Pod tímto pojmem si můžete představit například domácnost plnou spotřebičů propojených pomocí internetu a také obsahujících senzory, které spolu navzájem komunikují.

Kniha je velmi čtivá, protože obsahuje spousty velmi zajímavých informací. Jsou věci, o kterým tušíme jen trošku, máme nějaké povědomí a na těchto stránkách jsou nám srozumitelně popsány. Ivan Pilný dobře ví, o čem píše, nebojí se sám přiznat určité obavy. Jeho názory jsou navíc často podpořeny odkazy na různé knihy současných autorů, například Druhý věk strojů od Erika Brynjolfssona a Andrewa Mcafee nebo Změna myšlení od Susan Greenfieldové.

Při čtení jsem měla často „otevřenou pusu“, fascinovaně četla další řádky a říkala si: „to není možné“ nebo „to se opravdu děje, to není sci-fi“. Často jsem také přečítala různé zajímavosti přítelovi a říkala si, že by si tu knihu měli přečíst všichni, aneb kdo je připraven, není překvapen.

„Další zajímavá čísla
•    Obyvatelé naší planety vlastní 5,2 miliardy mobilů, to je 73 % populace, z toho je 40 % smartphonů;
•    denně se prodá více mobilů, než se narodí dětí;
•    každou minutu pošleme 204 miliony e-mailů; přidáme 2,46 milionů příspěvků na Facebook;  vytvoříme a publikujeme 216 tisíc fotek; natočíme a pošleme na síť 72 hodiny videa; vznikne 48 tisíc aplikací
•    denně se v průměru díváme 150krát na svůj mobil;
•    každé dvě minuty je pořízeno tolik digitálních fotografií jako v celém 19. století“ (str. 9-10)

Ivan Pilný se narodil 6. července 1944 a je český politik a podnikatel v oboru informačních technologií a od října 2013 poslanec Poslanecké sněmovny. Založil a několik let vedl pobočku českého Microsoftu a působil také jako podnikatel a odborný konzultant. Diváci televize jej mohou znát z druhé řady populárního pořadu Den D. Kromě Digitální ekonomiky napsal ještě několik knih, například Jak si říct o peníze (2011), Máte na víc! Probuďte svůj mozek (2013), Příště spadni líp! (2011) nebo Manéž informačního věku (2014).

digitalni ekonomika

Digitální ekonomika
Autor: Ivan Pilný
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2016
Počet stran: 216
Hodnocení:  85 %

https://www.bux.cz/knihy/209589-digitalni-ekonomika-zit-nebo-prezit.html

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Další wow efekt z pera Blakea Crouche

zhrouceny cas 200V říjnu vyšla u nakladatele Laser v Edici světový bestseller další kniha amerického autora Blakea Crouche. Věřte, že Zhroucený čas vás nenechá chladnými a donutí vás zapnout mozkové závity na maximum!


Literatura

Bublifuk jede plnou parou vpřed a boduje

bubli200Nová komiksová revue Bublifuk úspěšně pokračuje v nastaveném kursu. Druhý díl nazvaný Plnou parou vpřed rozvíjí motivy všech kreslených příběhů z úvodního dílu. Opět se setkáváme s Fernandem a Stellou, kteří předbíhají dobu a tentokrát vynalézají ponorku...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ...