Sociální sítě to umí pěkně zavařit

Sociální sítě to umí pěkně zavařit

Tisk

Eliza-je-sama-doma 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora román Eliza je sama doma, určený především ženám.

 

 

 

Eliza Huntová je zakladatelka facebookové stránky Nástěnka pro ženy z Hudson Valley. Tehdy byla na předměstí šťastná, užívala si jak lásky od manžela, tak její malá dvojčata. Pak se však stala jistá věc, děti takzvaně vyletěly z hnízda a ona začala trpět úzkostnou poruchou, která ji brání vycházet z domu. Facebookovou stránku u tak považuje za jedinou zábavu a také kontakt s okolním světem. Když se dozvídá, že tato stránka má živější konkurenci, pouští se do akce a přidává anonymní příspěvek, který má rozvířit vody.

„Anonym: Právě jsem se sem přistěhovala z města a doufala jsem, že začnu znovu. Měla jsem poměr, o kterém můj manžel nic neví. Bývalý milenec se přistěhoval za mnou a pořád se mi objevuje u dveří. Dneska jsem předstírala, že nejsem doma. Bušil na dveře tak, až jsem dostala strach. Řekla jsem mu, že to chci ukončit, ale on o tom nechce ani slyšet. Vím, že podvádět se nemá. Proto s tím chci skoncovat a začít znovu. Jen konstruktivní rady, prosím.“ (str. 40)

Zdánlivě nevinný příběh má dopad na celé předměstí a odstartuje koloběh událostí. Čtenář v krátkých kapitolách sleduje příběhy hned několika vypravěčů jako je novopečená maminka Olivie, vdovec Jackie nebo kamarádka Elizy Amanda. Jejich osudy se podle očekávání spojí a přinesou nečekaná odhalení.

Eliza je sama doma je román, který mě osobně nenadchl, ani neurazil. Četl se dobře, postavy si brzy získaly mé sympatie a zajímalo mě, jak to s nimi bude dál. Navíc dobře ukázal moc sociálních sítí i atmosféru podobných předměstí. Pokud máte rády knihy pro ženy a hledáte nějakou nenáročnou odpočinkovou četbu, nenechte si tento titul ujít.

Jane L. Rosenová je spisovatelka a novinářka píšící pro Huffington Post. Žije v New Yorku a na ostrově Fire Island se svým manželem a třemi dcerami. Často čerpá inspiraci z města, kde žije, i od lidí, kteří v něm spolu s ní žijí. Je autorkou románu pro mladé The Thread, který v roce 2013 sama vydala. Kromě psaní se věnuje televizní produkci a pořádání různých akcí, je spoluzakladatelkou dárkového webu It's All Gravy a spoluautorkou stejnojmenné aplikace. V březnu 2017 navštívila autorka sídlo nakladatelství, aby viděla, kde vzniklo české vydání její knihy. Setkala se rovněž s nakladatelkou Magdalénou Feldekovou.

Eliza-je-sama-doma

Eliza je sama doma
Autor: Jane L. Rosenová
Překlad: Kateřina Harrison Lipenská
Žánr: beletrie, román
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2021
Počet stran: 328
Hodnocení: 75 %

https://www.grada.cz/eliza-je-sama-doma-12143/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... polská klavíristka Milena Antoniewicz

milena-antoniewicz 200Tento rozhovor vám můžeme předložit díky laskavému svolení pana Františka Brikcia – děkujeme! Červnový koncert VIOLONCELLO A KLAVÍR I., polské klavíristky Mileny Antoniewicz a českého violo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Atlas vyhubených živočichů vás nadchne

atlas vyhubenych zivocichu 200V květnu vyšla ve spolupráci nakladatelství B4U Publishing a Albatros výborná encyklopedie nejen pro děti Atlas vyhubených živočichů. Srozumitelné a pozoruhodné vyprávění ve spojení s úžasnými ilustracemi vy...


Literatura

Peklo v podání Romana Bureše: Inferium

inferium 200V březnu obohatila Edici Fantastická Epocha nová kniha Romana Bureše Inferium a jak název napovídá, můžeme se těšit na autorův osobitý a velmi barvitě líčený pohled do útrob pekla a na netradiční souboj dvou zel. Česká fantastika má zkrátka stá...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

Vraždy v kruhu

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

...