Dvě mladé malířky představují v Domě kultury v Kroměříži výstavu Chaos barev

Dvě mladé malířky představují v Domě kultury v Kroměříži výstavu Chaos barev

Tisk

chaos barev200Cyklus JUNIOR ART pokračuje i v letošním roce. Celý březen vystavují svá výtvarná díla mladé malířky – Adéla Přecechtělová a Alžběta Valášková, absolventky výtvarného oboru Základní umělecké školy Kroměříž. Jejich společná výstava nazvaná CHAOS BAREV byla zahájena v pátek 1. března a setkala s mimořádným zájmem návštěvníků.


Adéla Přecechtělová je studentkou druhého ročníku Fakulty architektury ČVUT v Praze, k čemuž ji samotné umění vlastně přivedlo. Ve volném čase vytváří nástěnné malby a maluje hlavně abstraktní obrazy. Barvy definují její pohled na svět a staly se tak její součástí. „Barvy, architektura, umění... To jsem celá já,“ tvrdí Adéla Přecechtělová.

Alžběta Valášková zase říká, že barvy, které ji doprovází celý život, jsou pro ni stejně tak důležité jako studium výtvarné výchovy a angličtiny, jenž mladou výtvarnici naplňuje čím dál víc. Kromě toho svůj volný čas tráví třeba psaním či malováním, ale vše, co je kreativní, mi jí blízké.

chaos barev foto 1

A co o dvou talentovaných dívkách sloudí Mgr. Jiří Wiesner, vedoucí výtvarného oboru ZUŠ Kroměříž? „Alžběta Valášková a Adéla Přecechtělová přišly na výtvarný obor Základní umělecké školy Kroměříž v době, kdy už studovaly na gymnáziu,“ říká. „O to bylo pozoruhodnější, jak překvapily svým talentem a chutí na sobě pracovat. Stihly přitom reprezentovat školu na dvou oborových výstavách v Muzeu Kroměřížska, úspěšně se připravit k talentovým zkouškám na Fakultu architektury ČVUT v Praze, v případě Adély, a ke zkouškám na obor výtvarná výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, v případě Alžběty, a ještě úspěšně odmaturovat. Přejme mladým autorkám, ať tato výstava přispěje k jejich vstupu na výtvarnou scénu a podpoří jejich tvorbu.“

Výstava Chaos barev je k vidění v prvním poschodí Domu kultury v Kroměříž a potrvá až do konce března tohoto roku. Zajímavá expozice je volně přístupná v pracovní dny od 8 do 18 hodin, v sobotu, neděli a svátky jen v případě konání kulturní akce v Domě kultury.

chaos barev foto 2

Zdroj foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Píše Zdeněk Hanka do ticha?

hanka z 200Sympatický usměvavý muž, lékař, spisovatel, specialista pohotovostní a záchranné služby a instruktor v tomto oboru, člověk, který miluje hudbu a výtvarné umění - to vše v jedné osobě je Zdeněk Hanka, česky píšící autor žijící od roku 1999 v Kanadě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Je celá řada postav, o jejichž podobě se jen dohadujeme,“ říká Renáta Fučíková
ImageRenáta Fučíková, respektive její kniha Historie Evropy, získala nominaci na Magnesii Literu v oblasti tvorby pro děti a mládež. Oprávněně, tento obrazový průvodce dějinami našeho kon...

Literatura

Milan Kundera zasáhl i do filmu

 

milan kundera co zmuze literatura200Málokterý český spisovatel dosáhl mezinárodní proslulosti: Jaroslav Hašek, Karel Čapek a dozajista též Milan Kundera. Knih ...

Divadlo

Komedie Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou má za sebou skoro 12 sezón

posledni ze zhavych milencu 200Komedie Poslední ze žhavých milenců, patří mezi nejúspěšnější díla známého amerického autora Neila Simona. Řadu sezón se těšila velké divácké přízni na Broadwayi. Skvělá je již svým námětem a přímo dokonalá dí...

Film

Největší padouch chce ukrást Měsíc

ja padouch 200Animovaná komedie Já padouch (2010) nás dostává do malovaného sousedství, plného rozkvetlých zahrad a dobrých lidí, kde v černém vysokém domě spřádá své plány jeden velký zločinec.

...