Drsný příběh Ze sídliště

Drsný příběh Ze sídliště

Tisk

ze sidliste 200V září vydalo nakladatelství Odeon silný příběh ze současnosti dánského autora Jonase T. Bengtssona Ze sídliště. Zmar, bezvýchodnost, korupce, drogy a tři silné hlavní postavy na pozadí neútěšné sociální situace.

 



O autorovi

Jonas T. Bengtsson (1976) je významný dánský prozaik. Debutoval roku 2005 románem Amininy dopisy a získal za něj cenu pro literární debut roku. I druhý román Submarino (2007) přinesl autorovi úspěch: strhující vyprávění o dvou bratrech, kteří jsou poznamenáni tragickou událostí z dětství, se dočkal filmového zpracování a následně filmové ceny Severské rady. Roku 2010 autor obdržel literární cenu Pera Olova Enquista. Pohádka postupně vyjde v osmi zemích a jsou zakoupena i filmová práva.

„Hrdinové“ ze sídliště

Danny je nečekaně propuštěn z vězení, kde si odpykával osmiletý trest za ublížení na zdraví. Vydává se do Kodaně, aby našel své přátele ze sídliště, se kterými vyrůstal, Malika a Christiana. Jejich osudy jsou rozdílné, sídliště je to, co je spojuje – šeď na pozadí násilností, drog a kriminality. Danny se pustil na zločineckou dráhu a už pro něj není cesty zpět, Malik studuje na zubaře a Christian obrátil a ze zlodějíčka se stal policistou, dokonce má rodinu. Náš hrdina se dovídá, že Malik před několika dny záhadně zmizel a rozhodne se ho najít. Jeho zarputilost ho dostane do hledáčku gangů, ale za každou cenu se tomu chce dostat na kloub. Proč Malik zmizel, za jakých okolností a z jakého důvodu někdo zatahal za nitky, aby ho dostal z lapáku?

Anorektický jazyk

V doslovu Radky Stahr s názvem Antihrdinové dánského Tarantina se mluví o typizaci skandinávské literatury a její význačnosti, třeba právě tím, co autorka označuje jako anorektický jazyk. Užitý jazyk příběhu je střízlivý, prim hrají krátké věty a důraz je kladen na to, co se děje mezi řádky. Ne každému tato forma sedne, ale jak si zvyknete, budete jí naprosto pohlceni. Věřte mi, mluvím z vlastní zkušenosti.

Překvapení roku?

Přečtené je to raz dva, a i když je Danny kriminálník, prostě mu tak nějak fandíte a přiroste vám k srdci. Místo, kde hlavní hrdinové vyrůstali, je neodvratně poznamenalo a hrálo v příběhu neopomenutelnou roli. Pokud preferujete ponuré příběhy s nepříliš dialogy, které vás dostanou svým minimalismem a výpovědí doby, Ze sídliště je přesně pro vás.

Název: Ze sídliště
Autor: Jonas T. Bengtsson
Žánr: detektivka, román
Originální název: Fra blokken (2020)
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 304
Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/ze-sidliste/kniha/13799/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich vystoupeních hrajeme průřez celé naší tvorby, říká Vladan Vavruša

gaia foto perexPop-rocková kapela GAIA má už leccos za sebou, hlavně řadu vystoupení, nepřehlédnutelné úspěchy v regionu a narůstající původní tvorbu. Zatímco v září proběhl v Otrokovicích křest CD Druhá múza, kde jako zpěvačka debutuje Bára Havelková, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nové příběhy Oldřicha z Chlumu

krev na kapradi200Zatím poslední - ale ne nadlouho, protože brzy se milovníci jeho historických příběhů dočkají třetího dílu Přemyslovské epopeje – vydanou knihou historika Vla...


Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

jak se zbavit mstivy soni200V listopadu 2016 vydalo JaS nakladatelství šikovnou knížečku Jiřího Holuba s kouzelnými ilustracemi Juraje Martišky Jak se zbavit Mstivý Soni. Pokud hledáte vtipnou knihu pro děti, u které se zasmějí i dospělí, mu...

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Jak se žilo v období po největších politických represích

Cesko 200Obsáhlý sborník Československo v letech 1954-1962 má jednu mimořádnou přednost: v poměrně krátkých, stručných a přehledných statích mapuje mnohá témata, která se daného období týkají. Kniha, zaměřená převážně na české prostředí, je rozčleněna do něko...