„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade
Banner

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

Tisk

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se v něm, že kulinářskému umění se může naučit každý, a zjistíte, kde se dají v Česku sehnat ingredience, které byste jinak mohli koupit jen v Anglii, Francii a Itálii. 

 

 

Paní Petro, jak dlouho škola vaření funguje? 
Škola vaření Chefparade funguje od roku 2007. Založil ji Marcel Vargaeštók, ve snaze spojit věci, které jsou jeho vášní – vaření, podnikání a marketing. 

Nabízíte přes třicet kurzů vaření. Který je nejoblíbenější a proč tomu podle Vás tak je?
Mezi nejoblíbenější kurzy patří steaky a celkově masové kurzy. Přeci jenom my Češi jsme masožravci a kupodivu poměr mužů a žen je na těchto kurzech stejný. Nabízíme dva druhy kurzů steaků – z argentinské svíčkové a steaky entercote, dále pak např. kurzy Maso, maso, maso… či Speciality z hovězího masa. Dalším velice oblíbeným kurzem je sushi. Zde se domnívám, že se jedná zčásti o módní záležitost, ale i o to, že lidem již není lhostejné, co konzumují, a sushi patří mezi zajímavé a zdravé pokrmy. Získává si stále větší popularitu. Nesmíme zapomenout ani na kurzy francouzské či italské kuchyně (ty jsou většinou oblíbeny hlavně u žen) a kurzy ryb, jejichž obliba stále roste. I díky tomu, že již není problém nejrůznější čerstvé ryby sehnat a lidé se nebojí experimentovat s přípravou. A nakonec kurzy exotické kuchyně – Thajsko, Indie, Čína – tyto kurzy mají své stálé příznivce a jsou vždy zaplněny do posledního místa. Zde platí, buď tuto kuchyni milujete, nebo nenávidíte… 

skola vareni 1

Kde kurzy probíhají a kolik lidí se jich průměrně účastní? 
Kurzy zpravidla probíhají ve studiu na Žižkově a konají se v minimálním počtu 5 a maximálním počtu 12 osob. Výjimkou jsou sezónní akce (jako například Valentýnské vaření, Halloweenská párty nebo grilování), které se konají v pobočce Chefparade v pražské tržnici, kde jsou prostory až pro 120 osob. 

Jsou kurzy vhodné také pro úplné začátečníky, kteří doposud s vařením nemají žádnou zkušenost?
Naše kurzy jsou vhodné pro všechny. Začátečníky i pokročilé, malé i velké, ženy i muže. Pokud je někdo úplný začátečník, není problém předem upozornit šéfkuchaře na daném kurzu a ten tuto skutečnost zohlední během celé akce.

Podle jakého klíče šéfkuchaře vybíráte?
Naši kuchaři musí projít poměrně přísným sítem. Kuchař, který vede kurzy v Chefparade, musí mít zkušenosti s mezinárodní kuchyní, musí umět prezentovat a předávat zkušenosti, umět účastníky zaujmout, ale také být trpělivý a empatický. Výhodou je samozřejmě cizí jazyk, protože mnoho akcí, nejen pro turisty, ale hlavně firemních, je vedeno v cizím jazyce. V současné době můžeme nabídnout kromě angličtiny, němčiny a ruštiny také francouzštinu a holandštinu.

skola vareni logo

Provozujete také obchod s ingrediencemi. Jak dlouho tento obchod provozujete a kdo vůbec přišel s myšlenkou ho založit?
Mnoho lidí na našich kurzech pátralo, kde si mohou různé suroviny zakoupit, proto jsme (nejen pro ně) v roce 2011 otevřeli náš obchod a e-shop Chefparade Warehouse. Stejně jako u Chefparade jako takového, stál u jeho zrodu Marcel Vargaeštók. Jsme hrdí, že se nám podařilo ve Francii a Itálii navázat spolupráci s lokálními výrobci s dlouholetou tradicí - na výrobu kávy, originálních sýrů Parmigiano Reggiano a Grana Padano či balsamica, a že jejich výrobky můžeme zprostředkovat našim zákazníkům. V našem obchodě lze pořídit i francouzská vína, teriny a paštiky, italské olivové oleje a těstoviny, všechny potřebné suroviny na přípravu sushi nebo asijské kuchyně. V současné době se obracíme i směrem k našim lokálním potravinám a můžete u nás zakoupit i domácí výtečné Tradiční paštiky Tomáše Babince

Které suroviny z obchodu jdou na odbyt nejvíce?
Nejoblíbenějším sortimentem je bezesporu Prosecco a výtečné italské sýry Parmigiano Reggiano a Grana Padano, které nabízíme za bezkonkurenční ceny. Dále sušená rajčata, bazalková pesta, Francouzské teriny Jean Brunet a Rochambeau, těstoviny Tagliatelle, Pappardelle a Paglia e Fieno. Určitě nesmíme zapomenout na výbornou Arborio rýži, která je ideální na rizoto. A také sushi set, v kterém naleznete vše potřebné a s kterým si můžete i doma připravit tuto výtečnou záležitost. 

Založili jste i festival jídla. Můžete stručně popsat, co je jeho náplní a jak probíhá? 
Festival Foodparade přináší lidem radost ze společného setkání a zážitku ze skvělého jídla. Koná se vždy začátkem září v zahradách zámku Troja – 4. ročník bude 6. a 7. září 2014. Festival představuje známé pražské restaurace a jejich šéfkuchaře, kteří připraví své nejlepší speciality. Návštěvníci také mohou ochutnat výborná vína, lahodnou kávu, dobré pivo, exotické koktejly a delikatesy z celého světa. Pro malé i velké labužníky je připraven bohatý doprovodný program – kulinářské a barmanské show, sommeliérské rychlokurzy, kávové degustace, ochutnávky destilátů, besedy s odborníky, kurzy vaření i pro děti. V dětském koutku (největší dětský koutek na podobných akcích, zdarma) navíc i soutěže, kreativní dílny a zábavné atrakce. Loňskou novinkou byla amatérská kuchařská soutěž I Love Food, soutěžící měli za úkol připravit originální recept, jehož základní, hlavní a povinnou ingrediencí byla dýně. Porota vybírala z více než 97 zaslaných receptů a výhercem se nakonec stala 23letá Ivana, studentka z Tábora se Salátem z pečené dýně se sezamem, čerstvou mátou a limetovým dresinkem s chilli, česnekem a koriandrem. Moc hezkým doplňkem festivalu byl malý farmářský trh, kde měli návštěvníci možnost nakoupit čerstvé pečivo, kávu, dobré víno, cider, domácí paštiky nebo také ochutnat vojenskou kuchyni, ústřice a Žebrový burger – novinku z Chefparade Foodtrucku. 

skola vareni auto

Rok 2013 máme definitivně za sebou. Jak byste ho zhodnotila? 
Škola vaření Chefparade přichází každoročně s několika inovacemi. V roce 2013 to byl Chefparade Foodtruck, který na jaře vyjel do ulic, aby lidem ukázal, že i z „dodávky“ na ulici můžete dostat fantastické jídlo, které je zdravé, čerstvé, z kvalitních surovin a za přijatelnou cenu. Poslední novinkou, zatím, je Chefparade magazín, který začal vycházet koncem roku 2013 a je prvním čistě online magazínem o novinkách v gastronomickém světě v České republice. Prohlednout si první dvě čísla můžete zde a přihlásit k odběru na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  

Děkuji za rozhovor!

https://www.facebook.com/chefparade?directed_target_id=420598571381643

www.chefparade.cz


 

Přihlášení



Anketa

Který kulturní trend vás v poslední době nejvíce zaujal?
 

Román Ozvěny války představuje léčitelku, která se nebojí jít si za svými sny

Historický román Ozvěny války potěší především ženy. Odehrává se v Itálii v době druhé světové války a představuje dívku s léčitelkým nadáním, která má před sebou jasnou vizi o své budoucnosti. Tu ji však naruší otec, který ji provdá proti její vůli. Autorkou knihy je Tania Blanchard a román vyšel pod nakladatelstvím Ikar.

Svůj třetí celovečerní film Vlny natočil Jiří Mádl jako strhující podívanou, jeho drama nemá chybu

Když jsem byl před pár dny v kroměřížském kině Nadsklepí na silném filmu Vlny, tak mě kromě vynikajícího snímku potěšil i potlesk po projekci. Jako svůj třetí film jej natočil Jiří Mádl a podle mého je to strhující podívaná díky příběhu, jeho zpracování, skvělým hercům, kameře Martina Žiarana a vůbec z filmařského hlediska.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Rostislav Kafka: Já píšu a tvořím „sobecky" už jen pro svou radost

Slávek KafkaPsaní se začal věnovat již v dětském věku. Jeho velkou láskou byl také film, a to animovaný. Několik let pracoval ve Filmovém studiu ve Zlíně. Později se věnoval výrobě loutek a po letech se vrátil k psaní. Je autorem básnické sbírky a vydal tři e-knihy. Letos se Rostisla...

Úsměvné pohádky o motýlech pro děti i dospělé

Pohádkové knížky o zvířatech jsou mezi dětmi jedny z nejoblíbenějších. Přiznejme si ovšem otevřeně, že některá zvířata jsou nám libější než jiná. A motýlci, to je vyloženě pohlazení po duši. Kdo by si o nich nepřečetl rád? Pojďme se podívat, jak se s tímto vděčným materiálem popasoval Václav Bárta v knize o motýlech, co právě vychází v nakladatelství Bambook.

Čtěte také...

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se...


Divadlo

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...