Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Tisk

Mam to o sobe rict perexAnita Hubner je psycholožka, která se zaměřuje na destigmatizaci spojenou s duševními nemocemi. Založila i organizaci, která pomáhá takto znevýhodněným lidem nacházet si práci. V Nizozemsku působí i jako poradkyně a řečnice.

Když jí bylo 21 let a studovala psychologii, byla u ní diagnostikována bipolární porucha. Psychiatr jí řekl, že už se nikdy neuzdraví a že by měla své studium ukončit. Kdyby ho poslechla, nikdy by se nestala známou odbornicí. V knize Mám to o sobě říct, kterou vydalo Nakladatelství Portál, zúročuje své zkušenosti a snaží se lidem s duševním onemocněním pomoci v tom, aby se v maximální míře zapojili do společnosti a fungovali nezávisle.

Co v knize najdete
Kniha je rozdělená na sedm částí. V nich se dozvíte, co to je stigma a jaké jsou jeho následky, získáte návod ve třech krocích, podle kterého se můžete řídit, pokud se rozhodnete o své psychické nemoci říct svému okolí, zjistíte, co je sebestigmatizace a jak o své nemoci mluvit v práci či na různých schůzkách. Nechybí ani kapitola určená člověku, který vám poskytuje odbornou pomoc, a osobní příběh autorky. V každé kapitole se nachází pasáž, která vysvětluje, jak je to v České republice.

Praktické rady, které vám pomohou
Protože má autorka vlastní zkušenosti s duševním onemocněním, vyznačuje se její kniha autenticitou a je plná empatie. Autorka zkrátka ví, co prožíváte a jak se cítíte, a dává praktické rady, které vám v případě, že jste ve stejné situaci, opravdu pomohou. Zmiňuje však nejen výhody toho, že o sobě řeknete pravdu, ale shrnuje i rizika, která to přináší. V knize se nacházejí i cvičení, při jejichž vyplňování lépe poznáte sami sebe.

Pokud trpíte duševním onemocněním, stane se pro vás kniha průvodcem, který vám pomůže se zapojením do společnosti. Ocení ji ale i lidé, kteří znají někoho duševně nemocného a chtějí více pochopit to, co prožívá.

Mam to o sobe rict

MÁM TO O SOBĚ ŘÍCT?
Autorka: Anita Hubner
Originální název: Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen
Překlad: Milena Nováková
Žánr: naučná literatura, psychologie
Vydáno: Portál, 2022
Počet stran: 248

Hodnocení: 95 % 

Odkaz/Zdroj obrázku: https://obchod.portal.cz/psychologie/mam-to-o-sobe-rict/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Šefara o knize Podsvětí
sefara1„Když se podíváte na pražské metro, uvidíte opravdu fascinující stavbu, skutečnou jeskyni města“ říká v našem rozhovoru Michal Šefara, autoru velice zajímavého fantastického thrilleru s názvem Podsvětí. Děj této knihy je zasazen do pražského metra. J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nejdražší dcera vás udrží v napětí až do konce...

dcera200Na napínavý debut Elizabeth Littleové s názvem Nejdražší dcera  jsem se strašně moc těšila... a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé - ta obálka je naprosto úžasná. Za druhé - vím, že kolem téhle knihy se strhla téměř "davová psychóza." Jakési stránky Book...


Literatura

Smrt ve stříbrné zbroji - životní příběh Ludvíka Jagellonského

altNakladatelství Moba přináší čtenářům nový historický román Smrt ve stříbrné zbroji spisovatele a publicisty Otomara Dvořáka, jehož hlavní postavou tentokrát není žena (viz předešlé autorovy knihy Lásky prin...

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

deti nagana200Rodinný film Děti Nagana připomene divákům atmosféru devadesátých let, konkrétně roku 1998, kdy čeští hokejisté slavili velkolepé vítězství na olympijském turnaji století v Naganu. Rekvizity, hudba a kostýmy vrátí diváky zpět v čase, největší ...