Nenávist se stupňuje

Nenávist se stupňuje

Tisk

mrchozrouti 200Po Muži, který si hrál s panenkami je zde druhý díl trilogie Nenávist od Magnuse Jonssona tentokrát s názvem Mrchožrouti.

 

 

 

Příběh se rozbíhá, když před sídlem největší skandinávské banky SEB ve Stockholmu dojde k náhlému masakru. Mají jej na svědomí odstřelovači a na schodišti před budovou leží několik mrtvých. Policii se ihned nedaří střelce dopadnout, a proto na scénu nastupují detektivové Rickard Stenlander a Erik Svensson. Ti si nejprve stejně jako veřejnost myslí, že se jednalo o náhodný teroristický čin, ale později zjišťují, že všechny oběti pracovaly v bance ve stejném oddělení a nemůže se jednat o náhodu.

Stejně jako v minulém díle je k vyšetřování přizvána expertka na šifrování a bývalá aktivistka Linn Ståhlová, aby prozkoumala počítače obětí. Přichází na to, že by do případu mohla být zapletena skupina pravicových extremistů a pořádně se do toho zaplétá, a to nejen kvůli své minulosti…

Mrchožrouti v sobě opět kombinují detektivní zápletku s poukázáním na situaci ve Švédsku. Oproti přechozí knize nejde jen o pravicový extremismus, ale také o privátní sociální péči a jedná se o ještě drsnější čtení. A hlavně je velmi realistické. Už v případě předchozí knihy jsem měla chuť tyto politicko-společenské pasáže přeskočit a podobně jsem na tom byla i v tomto případě.

Vydání závěrečného dílu s názvem Žena, která lovila sama je na spadnutí a já jsem zvědavá, jak to s Linn dopadne. Kdyby však měla mít série více dílů, zřejmě už bych nepokračovala, protože mi čtení už tak moc neutíkalo a nezanechalo ve mně žádný silný dojem.

Magnus Jonsson pracuje jako učitel na gymnáziu a ve volném čase rád jezdí na skateboardu. Vyrostl a žije ve stockholmské čtvrti Södermalm. V roce 2016 úspěšně debutoval thrillerem Muž, který si hrál s panenkami, prvním dílem trilogie Nenávist. Druhý díl Mrchožrouti vyšel o rok později a v roce 2019 sérii uzavřel knihou Žena, která lovila sama.

mrchozrouti

Mrchožrouti
Autor: Magnus Johnsson
Překlad: Hana Švolbová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2021
Počet stran: 416
Hodnocení: 77 %

https://www.grada.cz/mrchozrouti-11644/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Daron: Metaloví fanoušci jsou ti nejlepší!

Jiří Daron, Pragokoncert a Tarja TurunenPřesto, že datum v kalendáři a nevlídné počasí za okny naznačují, že festivalovému řádění je pro letošní rok konec, není to docela pravda. Už zítra propůjčí hokejoví fanoušci svůj zlíns...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Legendární sportovci pokřtili knihu o slavném Wimbledonu

win 200Nakladatelství Fragment uspořádalo ve středu 14. ledna křest knihy Wimbledon a příběhy tenisových hrdinů. Jedná se již o druhé vydání, první bylo beznadějně vyprodáno. Vydejte se na cestu za oblíbenými sportovci.

...

Literatura

Z louže pod okap

blanche na utekuDěj detektivní novely Barbary Neelyové Blanche na útěku se odehrává v Severní Karolíně. Její hlavní hrdinka je chudá čtyřicetiletá černoška s paradoxním jménem Blanche Whiteová, která řeší velký problém. Musela se s ...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Nedotknutelné něžnosti ovládly francouzské kino

altV lidském životě lze nalézt spoustu zátěžových situací na hranici snesitelnosti, ať již se týkají vlastních nesnází (zvláště závislosti na cizí péči) nebo obrazné i doslovné ztráty těch nejbližších, to jest v první řadě partnera či dětí. Tato traumata prozko...