Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

Tisk

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. prosince 2021. Nejbližší reprízy proběhnou 13. prosince a pak 7. a 21. ledna 2022. Zkuste prožít spolu s Bezruči dějiny jedné rodiny. V roli starého Karamazova se představí Norbert Lichý, dále se můžete těšit na Dušana Urbana nebo Lukáše Melníka, Ondřeje Bretta, Václava Švarce, Jáchyma Kučeru a další.

Román nad romány v dramatizaci a režii Jana Holce

Čtyři bratři v nebezpečné hře na život a na smrt. Hrdinové a zbabělci hledající odpovědi. Jak dodržovat pravidla, která neexistují? Kdo je vítěz a kdo poražený? A jaký to má všechno vlastně smysl? Tak trochu ďábelská podívaná s detektivní zápletkou. Tak trochu analýza každého z nás. A tak trochu životní lekce, co nás nenechá vydechnout. Autorem dramatizace a současně režisérem inscenace je umělecký šéf Divadla Petra Bezruče Jan Holec: „Při psaní jsem vycházel ze struktury románu a jednotlivá témata a postavy mi krystalizovaly postupně. Chtěl jsem, aby adaptace byla velice kompaktní a koncentrovaná. Proto jsem ji od začátku směřoval k poměrně malému obsazení. Tím vznikl dostatečný prostor pro jednotlivé postavy. S takovou předlohou se dramatizace píše téměř sama,“ uvádí k úpravě.

karamazovi foto1

Dějiny jedné rodiny potřetí u Bezručů

Bratři Karamazovi se vrací na jeviště Divadla Petra Bezruče po 36 letech. Premiéra prvního nastudování u Bezručů měla premiéru v režii Pavla Hradila 25. září 1970. Druhé nastudování se pod názvem Velcí hříšníci uvádělo od roku 1985 v režii Pavla Palouše. Čím uchvátil titul současného uměleckého šéfa? „Chytrou strukturou, dialogičností postav, dialogičností samotného autorova psaní, chytrým příběhem, a především kontaktem s lidskou duší. Drásá mě samota jednotlivých postav. Dostojevského člověk se naučil nevěřit v lidskou pomoc, v lidi a lidstvo a pořád se jen třese strachem o své peníze a práva, která získal. Měl za to, že je to hlavní problém jeho století. Ale on je to úplně stejně i náš problém. Ale stejně jako Dostojevskij věřím, že bratrství jednou přijde,“ dodává Jan Holec.

karamazovi foto2

Všichni jsme Karamazové

Nová inscenace sází především na skvělé herecké výkony. V roli otce, Fjodora Karamazova, zosobní nejhorší lidské vlastnosti Norbert Lichý: „Karamazov je velký požitkář – co se týče žen, alkoholu, života. Miluje žít v hříchu, svoje děti zanedbává, zároveň jsou mu konkurencí v láskách, ale že by byl vysloveně negativní typ, na kterém nenajdete nic dobrého, to bych byl nerad, aby to takhle bylo vnímáno,“ zamýšlí se nad postavou Norbert Lichý.

Dmitrije, nejstaršího z bratrů, ztvární Dušan Urban (v alternaci s Lukášem Melníkem), intelektuála Ivana Ondřej Brett, ten ke své postavě říká: „Ivan je obrovská postava s velkým hereckým obloukem.Čeká nás (potažmo vás) divoká jízda nekonečnou ruskou duší. Moderní, ale přitom vlastně bytostně klasicky zaměřená na herecké divadlo.“ Jáchym Kučera hraje nenávistného sluhu/syna Smerďakova. Jako zbožného Aljošu, nejmladšího z bratrů, uvidí diváci Václava Švarce: „Aljoša je citlivý mladý muž hledající vlastní identitu. V jeho žilách koluje krev chlípného a buranského otce Karamazova, se kterou se bojí ztotožnit,“ charakterizuje roli. Z dámského obsazení se na scéně a v kostýmech Jana Štěpánka objeví Julie Goetzová, Barbora Křupková a Yvona Stolařová. Hudbu k inscenaci složil Ivan Acher, dramaturgyní je Anna Smrčková.

karamazovi foto3


Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Překlad: Prokop Voskovec
Dramatizace a režie: Jan Holec
Dramaturgie: Anna Smrčková
Scéna a kostýmy: Jan Štěpánek
Hudba: Ivan Acher

Hrají:

Starý Karamazov Norbert Lichý
Dmitrij Lukáš Melník nebo Dušan Urban
Ivan Ondřej Brett
Aljoša Václav Švarc
Smerďakov Jáchym Kučera
Kateřina Julie Goetzová
Grušeňka Barbora Křupková
Líza Yvona stolařová

karamazovi foto4

Foto Divadla Petra Bezruče

www.bezruci.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor o nové desce i nenávisti v rohlíku s Xindlem X

Písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X momentálně chystá novou desku s půvabným názvem Láska. V tomto rozhovoru se o ní dozvíte různé zajímavosti. Xindla X také můžete vidět naživo v rámci jeho jarního turné, v nejbližší době například v pátek 30.3. na Rampě v Mariánských Lázních nebo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O klucích aneb Jsem kuchta

jsem kuchta 3perexO klucích aneb Jsem kuchta se jmenuje komedie německého dramatika Davida Gieselmanna, kterou připravil pro podzimní sezónu režisér, někdy i autor, a vlastně spíš muž mnoha rolí, také třeba ředitel Domu dětí a mládeže v Praze 10, R...


Literatura

Ruiny světa pokryl LES. Co čekat od nového českého postapo románu?

big les-MZ0-481731 (2)Kniha, která se mi počátkem února dostala do rukou, od začátku slibovala napínavý příběh psaný originálním způsobem, ve kterém se míchá nostalgie s drastičnem – tedy takto mi to připadalo – a přesně toho jsem se i dočkala.

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

z-parize-do-parize-4Bratři Maurice a Joseph jsou kluci. Jednomu z nich je deset, druhému dvanáct a bydlí v Paříži, kde mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Jednoho dne se ale všechno změní – maminka jim musí na kabát při...