Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

Tisk

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměřených na architekturu, tvorbu měst a design obohacených o debaty s tvůrci a přednášky. Hlavní sekce s názvem Konstrukce nabídne divákům fascinující stavby i podobu měst, domů a způsobů bydlení, které jsou formované společenskými a ideologickými konstrukty.

 

„Zastřešující téma Konstrukce se zaměří nejen na specifické architektonické a technické stavby, ale ve svém širším pojetí především na společenské a ideologické konstrukty, které formují města i způsob, jakým je vnímáme a denně užíváme. Diváci se na našem festivalu seznámí s kurátorským výběrem filmů, z velké většiny českých premiér, které na plátnech kin nejsou běžně k vidění. Jejich témata budeme moci s diváky více reflektovat během doprovodných debat se zahraničními tvůrci i během přednášek s tuzemskými odborníky,“ představuje hlavní programovou sekci kurátorka festivalu Karolína Vacková.

Mezi hlavní události ve velkém sále pražského Kina Světozor patří také promítání filmu s názvem Nejlepší město na světě. Tím byla vyhlášena hned třikrát za sebou dánská metropole Kodaň, která v posledních třiceti letech procházela kompletní proměnou založenou na základě sociálního inženýrství. Jaká to s sebou nese společenská rizika, a jak se Kodaň stává městem pro vyšší třídy, můžete vidět v rámci speciální warm-up projekce již ve středu 13. září.

 fa 1 Nejlepsi mesto na svete

Zahajovacím snímkem festivalu bude česká premiéra hraného seriálu v celovečerním formátu The Architect. Fiktivní příběh z blízké budoucnosti sleduje dva fenomény dnešní doby, a to prohlubující se bytovou krizi a zároveň roli architekta jako tvůrce měst pro všechny sociální vrstvy. Jemný, ale pravdivě kritický norský snímek uvedený na letošním Berlinale promítáme v pátek 29. září v Kině Světozor v Praze. Před promítáním proběhne premiéra Filmu Dne architektury 2023 režisérky Sarah Lomenové.

Letošním hostem každoroční sekce Inspirace bude teoretik, publicista a kurátor Adam Štěch, který uvede snímek The rise and fall of Jacques Tati o francouzském scénáristovi a režisérovi. Právě Tatiho, pro nějž byla v 50. letech architektura zásadní postavou jeho filmů, zasadí Štěch do kontextu poválečného vývoje architektury a designu ve Francii. Dále pro festival připraví speciální přednášku věnovanou filmovému žánru giallo s dobovými ukázkami italských interiérů. Na to tematicky naváže třetí projekce dokumentu o významném milánském architektovi a designerovi Angelovi Mangiarottim.

fa 2 The rise and fall

Festivalová nabídka tradičně zahrnuje portréty význačných designérů a designérek. Jednou z ikon tohoto oboru je bezesporu i Dán Arne Jacobsen, jemuž bude věnován zakončovací snímek festivalu. Precizní představení projektů obohacené o rozhovory s Jacobsenovými spolupracovníky dá nahlédnout do kariéry této průkopnické osobnosti minulého století, která na design nahlížela nejen jako na produkci věcí, ale přemýšlela komplexně v kontextu celého bydlení a žití. Film Arne Jacobsen’s Modern Denmark bude možné zhlédnout v úterý 3. října opět v pražském Kině Světozor i v dalších regionálních městech.

Pořádá: Kruh z. s.

Pod záštitou: Česká komora architektů
Hlavní partner: mmcité a.s.
Za podpory: Ministerstvo kultury ČR, Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Nadace české architektury, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Francouzský institut v Praze, Velvyslanectví Dánského království, SIPRAL a.s.
Design partner: Atelier Manuall
Hlavní mediální partner: Dolce Vita

film a architektura plakát

Více informací:

https://filmarchitektura.cz/

https://www.facebook.com/filmarchitektura


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zavzpomínejte na ikonu spirituálů Evu Olmerovou

200 olmerovaOrganizátoři akce Festival Evy Olmerové zvou všechny, kteří Evu Olmerovou měli a mají rádi, protože si tu vzpomínku zaslouží a splácíme jí tím dluh, protože společnost se k ní ve své době zachovala macešsky. Více přiblížil Martin Arden v to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...

Literatura

Temi Oh: Sníš o druhé Zemi?

snis o druhe zemi 200Milujete-li četbu spíše atmosférickou, trošku sci-fi, trošku temnou a hlavně hluboce beznadějnou, pak je tohle ta pravá kniha pro vás. Ano, má dějovou linii, kterou lze pozorně sledovat a která budí čtenářovu pozornost, ale tr...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Co mají Forman s Menzelem společného a co je rozděluje

formen menzel perexPánové Miloš Forman a Jiří Menzel proslavili českou kinematografii i v mezinárodním kontextu, prvních z nich se navíc prosadil i v Hollywoodu. Oba začínali v 60. le...