Chlapec z Buchenwaldu, který se musel naučit znovu žít

Chlapec z Buchenwaldu, který se musel naučit znovu žít

Tisk

Chlapec z Buchenwaldu 200

Chlapec z Buchenwaldu tak trochu mate svým názvem. Pamětník Robbie Waisman a jeho spoluautorka Susan Elizabeth McClelland v něm totiž vzpomínají na samotný koncentrační tábor jen okrajově. Daleko více se věnují událostem poválečným.

Hrůzy odehrávající se v nacistických táborech již byly popsány v mnoha knihách. I Buchenwald se dočkal několika literárních zpracování. S osvobozením ovšem většinou nepřišel rovnou šťastný život. Samozřejmě, že přeživší měli radost, jejich cesta k normální existenci však byla ještě hodně trnitá. Své o tom ví i Romek “Robbie” Waisman.

Ten byl jedním ze sirotků, kteří přežili holocaust. Rodiče mu byli zavražděni, o většině příbuzných nic nevěděl. Po osvobození vznikla nadace, díky níž byli přesídleni do Francie a snažili se zapomenout. To bylo bezprostředně po válce velice těžké. V tomto příběhu budete sledovat jejich soudržnost i rozdílnost a fandit jim na cestě za štěstím.

Co se dělo po válce

Osudu mnoha dětí, kteří přišli během války o rodiče, se literatura obecně vlastně tolik nevěnuje. Přitom to při čtení o strašlivých událostech v koncentračních táborech napadne skoro každého. Když mu zabili všechny příbuzné, co s ním bylo po válce? Chlapec z Buchenwaldu se snaží odpovědět na tuto otázku, i když to často není úplně veselé vyprávění.

Je opravdu velice smutné pozorovat, jak byli zanedbaní. Museli se znovu učit, jak dodržovat správnou hygienu. Neměli základní znalosti školáků v jejich věku. Často pro ně bylo těžké jíst příborem. A navíc byla jejich srdce zlomena ztrátou bližních i samotného domova.

Ani po osvobození to židé neměli lehké

Tvůrce popisuje zejména atmosféru mezi chlapci. Jejich neshody i přátelství. Nedůvěru k ostatním, kteří o jejich životě v táborech nic nevědí. Muselo pro ně být extrémně těžké začít někomu věřit a nemyslet si, že je chtějí využít. Mnozí lidé jim to navíc neusnadňovali. Předpojatost vůči židům s koncem války rozhodně nezmizela. Romek postupně získává nové kamarády, učí se seznamovat s dívkami a užívá si vymožeností.

Celý text je sepsán velice čtivě, takřka beletristickou formou. V jednotlivých kapitolách se navíc objevují autentické fotografie autora, takže k písmenům dostáváte i obraz. Většina děje se odehrává v letech krátce po osvobození, ale prostřednictvím flashbacků se podíváte i na dění, jehož byl tvůrce svědkem. Většinou však ne přímo do tábora Buchenwald, ale do zbrojovky (továrny) se zkratkou HASAG. V ní Romek pod ostřížím okem dozorců musel pracovat společně s otcem, než byl transportován dále.

Sami by to nezvládli

Kniha je velice emotivní. Většinou sice nepopisuje samotné zabíjení (i když ani bez něho se to neobejde), ale přesto ukazuje na tragické okolnosti, které změnili mnoha dětem život. Přesvědčí vás o tom, že samotní bez pomoci byste tehdy nepřežili. Právě soudržnost a láska druhého jim většinou zachránila život.

Chlapec z Buchenwaldu je velice zajímavým dílem, které na zářném příkladu vysvětluje, jaký mohl být osud sirotků po konci války. Velkou zajímavostí je potom přítomnost jednoho z dalších přeživších, kteří rovněž sepsali své vzpomínky do knihy. Osud Romka “Robbieho” Waismana se totiž propojil se osudem Elieho Wiesela, kterého můžete znát díky mnoha kniha v českém překladu. Z těch nejvýznamnějších jmenujme třeba Noc, jež důkladně popisuje jeho zážitky z Osvětimi a Buchenwaldu.

 

Chlapec z Buchenwaldu 450

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chlapec z Buchenwaldu

Originální název: Boy from Buchenwald, 2021

Autor: Robbie Waisman & Susan Elizabeth McClelland

Překlad: Hana Antonínová

Žánr: Biografie, Historická

Vydalo: Nakladatelství Brána, 2021

Počet stran: 256

Hodnocení: 95 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/453390-chlapec-z-buchenwaldu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Janků: „Po dvaceti letech začínám mít opravdu obavu o budoucnost živých koncertů klasiky na menších městech.“

Roman Janku200K současné situaci v kultuře se v následujícím rozhovoru vyjadřuje dlouholetý organizátor koncertů klasické hudby a zakladatel cyklu KLASIKA VIVA Roman Janků.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Válkotvůrci překvapí pestrou plejádou povídek

valkotvurci 200V červenci vyšla v tištěné podobě sbírka povídek Válkotvůrci dnes asi nejoblíbenějšího autora české řeznické fantastiky Františka Kotlety. Povídky žijí samy o sobě, některé jsou zábavné až naivní, jiné čistě akční, či vyzývavé, snad všech...


Literatura

Nahlédněte do bradavické knihovny

FvPV200Nakladatelství Albatros ku příležitosti dvacátého výročí od vydání prvního dílu Harryho Pottera znovu vydává všechny doposud zveřejněné knihy. Jedněmi z nich jsou i učebnice z bradavické knihovny – Famfrpál v průběhu věků a Fantastická zvířata a kde je na...

Divadlo

O klucích aneb Jsem kuchta

jsem kuchta 3perexO klucích aneb Jsem kuchta se jmenuje komedie německého dramatika Davida Gieselmanna, kterou připravil pro podzimní sezónu režisér, někdy i autor, a vlastně spíš muž mnoha rolí, také třeba ředitel Domu dětí a mládeže v Praze 10, R...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí - a co si o nich přečteme

vano 200Také letos spatříme na obrazovce všechny možné pohádky (včetně několika premiérových), aniž diváci již rozlišují, zda vznikly v televizi nebo se původně promítaly v kinech. Jenže: každý rok se opakují stále tytéž tituly. Mají společný jediný rys - té...