Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky

Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky

Tisk

hezky cesky 200Nakladatelství Fragment nás chce od nového roku poučit o správném užívání češtiny a vydalo proto knihu Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky od učitelky Jany Skřivánkové. Pomůže tato příručka dětem i dospělým, aby lépe pochopili naši rodnou řeč a vyvarovali se chyb?

 


Mgr. Jana Skřivánková, 28 let, vystudovala učitelství českého jazyka a občanské nauky pro 2. stupeň ZŠ na Pedagogické fakultě v Hradci Králové, rok a půl působila jako asistent pedagoga na 1. stupni ZŠ v Kolíně. Od roku 2008 se věnuje tvorbě stránek www.mojecestina.cz a poslední dva roky se věnuj tvorbě aplikace www.cestinasmanasky.cz. V současné době dělí čas mezi práci a rodičovství.

S tím, že tato příručka je poměrně útlá a čítá jen něco málo přes 100 stran, jsem počítala. V obsahu se díky názvům kapitol dovídáme, že zabrousíme hned do několika odvětví českého jazyka: Vyjmenovaná slova; Předpony s-, z- a vz-; Psaní ú/ů; Skloňování podstatných jmen; Přídavná jména, zájmena a číslovky; Předložky; Velká písmena; Shoda přísudku s podmětem; Interpunkce; Určování pádů; Větné členy; Slova, ve kterých se často chybuje. Nechybí samozřejmě ani Úvod a Testy na vyzkoušení znalostí, samozřejmostí je Správné řešení.

Mé představy o této knize však byly diametrálně odlišné. Myslela jsem, že bude více orientována na dospělé. I název je zavádějící – jde spíše o přehled jevů, ve kterých se často chybuje. Navíc mi rozdělení příručky přišlo poměrně nepřehledné a obrázky nadbytečné. Některé podkapitolky byly navíc dle mého názoru zbytečné – např. Podmět nemusí stát na začátku věty.

Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky pro mě byly zklamáním. A stále přemýšlím nad cílovou skupinou, pro kterou je kniha určena. Děti to určitě nebudou, jelikož žádné dítě si nebude dobrovolně listovat a osvěžovat gramatické jevy. Dospělí by všechna tato pravidla a poučky měli levou zadní ovládat. Takže zbývá jediná cílovka – učitelé. Ti knihu rozhodně využijí při výuce, mohou jimi ozvláštnit výklad a navíc tu mají i testy k procvičení získaných znalostí.

hezky cesky

Název: Hezky česky aneb Češtinářské vychytávky
Autor: Jana Skřivánková
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018, brožovaná
Počet stran: 112
Hodnocení: 60 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Absolut Deafers

ABSOLUTDEAFERS 200

Absolut Deafers, to jsou mladí rockeři z Ostravy, kteří přináší na českou rockovou scénu mix syrové tvrdosti, melodiky a skvěle znějících metal-rockových riffů. Nyní přicházejí s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Eva Zábranová: Flashky

Flashky200Vzpomínkovou knihu Flashky věnovala Eva Zábranová svému otci – básníkovi, spisovateli a překladateli Janu Zábranovi u příležitosti třicátého výročí jeho úmrtí. Říká, že ji napsala pro všechny ještě živé, kdo ho měli rádi proto, aby jejich vzpomínky nezmizely v černých dírách neb...


Literatura

Encyklopedie Jamese Bonda detailně nahlíží do světa agenta 007

encyklopedie200Čtyřiadvacátá bondovka s názvem Spectre se od listopadu objevuje i v tuzemských kinech, při té příležitosti také u nakladatelství Mladá Fronta vyšlo aktualizované (již podruhé) vydání Encyklopedie Jamese Bonda, jejímiž autory jsou spisovat...

Divadlo

Zlín kráčí Za kulturou krok za krokem

krok 200Za kulturou krok za krokem je název unikátní losovací akce, která sdružuje podnikatele s podobným zájmem a hlavně dělá radost. Firmy si navzájem přeposílají své klienty a dělají radost těm stávajícím. My vám v tomto článku představíme, co nabízí Městsk...

Film

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Tomáš holý

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zp...