Oslavte patnáctiny oblíbeného seriálu

Oslavte patnáctiny oblíbeného seriálu

Tisk

ulice 200Oblíbený seriál Ulice slaví 15 let a u této příležitosti vyšla v nakladatelství Ikar kniha My z Ulice obsahující plno zajímavostí.

 

 

 

Kniha začíná předmluvou ředitelky výroby TV Nova Moniky Hassmanové a dále se dělí na tři části: Takoví jsme byli…, Dveře do ateliéru a Jak se píše Ulice. Nejobsáhlejší je právě první část, která se zaměřuje celkem na 17 rodin z Ulice – od Jordánových až po Magdu a Zdenu Procházkovy. Úplně mi tady však chyběla rodina Blanky Volákové a také její matky Marie Vránové, nebo alespoň nějaké informace o nich. Pokud kniha vznikala loni, tak není důvod je tam nezahrnout.

Vypravěčem v těchto kapitolách je vždy jeden z členů rodiny, který na řádcích popisuje, co se mu v seriálu stalo, s čím se musel potýkat a podobně. To je doplněno také několika souvisejícími fotografiemi. Díky tomu si čtenář může zavzpomínat, co se v seriálu dělo. V závěru každé kapitoly jsou pak vyjádření samotných herců.

Například Adrian Jastraban představitel Bedřicha Lišky zdepíše, že: „Když se řekne Ulice, jako první se mi vybaví spousta probdělých nocí, kdy se učím texty, časté brzké vstávání a cesty na natáčení. Zároveň je to pro mě parta lidí, se kterou nás sice začala spojovat práce, ale z našich vztahů se postupně zrodila přátelství. Ulice mě spojila s lidmi, se kterými bych se jinak nepotkal.“ (str. 42)

Dveře do ateliéru se zaměřují především na obrazový materiál. Čtenáři zde najdou první klapku z 6. června 2005, fotografie ze stavby ulice nebo natáčení, ale také zajímavosti například o dětech, věkových rozdílech, sourozencích, známých tvářích nebo o interiérech. Třetí část s názvem Jak se píše Ulice mě osobně zajímala nejvíc, ale čekaly mě necelé čtyři strany, ze kterých jsem se dozvěděla třeba to, že počet jednotlivých autorů odpovídá zhruba počtu dějových linek v seriálu.

Kniha My z Ulice je určena fanouškům tohoto seriálu, ale těžko říct, jestli právě ti nečekali více. Já sama bych uvítala více informací o jejich přípravách a líbilo se mi nakouknout ještě více pod pokličku. Těšila jsem si na nějaké zážitky z natáčení, na popis zajímavých nebo netradičních scén, ale toho se mi bohužel nedostalo. A také vyjádření herců mohlo být podle mě mnohem více. Zkrátka si myslím, že se z toho všeho mohlo takzvaně vytřískat mnohem více a přijít s nadupanější publikací s mnohem větší cenou pro cílovou skupinu.

ulice

My z Ulice
Autor: Iva Chřibková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Ikar, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/501668-my-z-ulice.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kouzelník Ríša Nedvěd: „Rekvizity kupuju jen občas, takže za ně moc neutrácím.“

Richard NedvědKouzelníka a vyznavače takzvané trapnomagie Ríšu Nedvěda proslavila především účast v reality show ČeskoSlovensko má Talent. Aktivní byl a je také v divadle Na Stojáka.  Tajemství triků nám ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Enneagram jako dokonalý návod na lidskou duši

EnneagramNení vůbec jednoduché vyznat se v lidské duši. V jednání, které je pro nás osobně nepochopitelné. A něco, co je pro nás tak přirozené, je pro druhého španělskou vesnicí. Devět osobnostních typů, devět tváří lidské duše, jednoduše enneagram v další s...


Literatura

Žít navěky aneb Věčný život jako prokletí

zit naveky 200Kniha Zlín vydala v únoru knihu Dary Hornové Žít navěky, kde oceníme kouzlo smrtelnosti a zabředneme tak hluboko do židovské literatury.

...

Divadlo

Petr a Lucie: Štěstí je tu a všechno ostatní je tam

petr a lucie 200Městské divadlo Zlín převedlo na velkou scénu novelu Romaina Rollanda, a to v muzikálové podobě. Za jejím vznikem stojí zajímavý příběh, protože toto dílo vzniklo díky náhodně objevené nahrávce slovenského muzikanta Deža Ursinyho a na je...

Film

Petr Jákl patří mezi rekordmany! V létě začíná točit čtyři americké filmy a pět jich dokončuje

petr jakl200Producent a režisér Petr Jákl má už jasný program na celé léto a rozhodně se tak zařadí mezi rekordmany ve svém oboru. Začíná točit čtyři nové americké filmy, které produkuje a pět jich dokončuje. Takto nabitý pracovní program plyne především z...