Po čtení Doby temna byste si měli dát panáka

Po čtení Doby temna byste si měli dát panáka

Tisk

doba temna 200Doba temna s podtitulem Stand up your life je kniha známé stand up komičky Adély Elbel. Kromě humoru se můžete těšit na velmi osobní vyprávění.

 

 

 

Na zadní straně přebalu knihy se v kolečku nachází tento text: „Po přečtení už mě neuvidíte jako dřív. Pokud si chcete uchovat představu drsné a nesmlouvavé bit*ch, raději knihu ani neotvírejte.“ Já od knihy příliš neočekávala, chtěla jsem se jen dozvědět něco víc o Adéle, kterou jsem občas zahlédla v televizi a ve výsledku se na ni opravdu budu dívat jinak. A to s velkým respektem!

Adéla Elbel totiž působí jako silná sebevědomá žena, která si umí udělat legraci jak ze sebe, tak z druhých. Ale za tím je velmi silný příběh obdivuhodné ženy. Když jí bylo nejhůř, nedávala to na sobě příliš znát, a naopak se zakousla do práce nebo do studia. Její vyprávění je opravdu osobní, často jsem u něho lapala po dechu a musím říct, že na mě zapůsobilo více než tolik oblíbené motivační příručky.

„Byla jsem tedy v háji, ale za chvíli mě čekalo vystoupení, kde se lidi těšili na humor a zábavu. Takže se stávalo, že jsem v zákulisí setřela slzy a s úsměvem vyběhla na pódium. Nebyla to přetvářka. Mě to pomáhalo taky. Pomáhalo mi to zapomenout a uvolnit se. Dala jsem si před ty myšlenky přepážku a ony ke mně nemohly. To, myslím, umí všichni, kdo žili delší dobu ve smutku. Diváci nechtějí vidět smutného klauna. Chtějí se bavit. Smutek odpuzuje. (str. 113)

Doba temna je rozdělena na tyto kapitoly: Pán prstenu, Základní kámen, Střední pilíř, Svoboda?, První poločas rozpadu manželství, Druhý poločas rozpadu manželství, Rozvod aneb Lost, Cesta ven aneb Found a Epilog a kapitola Mým dcerám. V úvodu tak Adéla vzpomíná na dětství, popisuje studentská léta a setkání s NÍM. Brzy otěhotněla a vrhla se na denní studium, do toho koncertovala a pracovala. „Nová práce mi ale vyplnila myšlenky na osobní život. Vlastně, jaký osobní život? Abych neviděla, zaplnila jsem si ho po okraj. Dělala jsem v oficu, jezdila na koncerty, studovala, psala diplomku a snažila se najít nakladatele pohádky Princ a princ.“ str. 97. Do tohoto workoholismu a šílené atmosféry doma se narodila její druhá dcera, Adéla Elbel začala se stand-upy a hledala cestu ven…

Dobu temna jsem přečetla za jeden večer takřka jedním dechem. To tedy úplně neplatí, protože zatajovat dech a nadechovat jsem se musela často. A na toho panáka z titulku jsem byla taky zralá a dala bych si ho na Adélino zdraví. Překvapilo mě, s čím vším se musela vypořádat, místy jsem se smála jejímu sarkastickému stylu, ale většinu času jsem jen žasla. Kniha je zdárnou ukázkou toho, že opravdu nejde dát jen na dojem z televize a že to nikdo nemá jednoduché.

Adéla Elbel v životě nestihla nic, co si předsevzala, kromě magisterského titulu, a i ten jí trval sedm let. Jinak totiž nikdy neměla žádné ambice, takže je nemohla naplnit. Vše, co dělá, k ní přišlo samo a ona nedokázala říct ne. Přeložila deset knih, vydala dva hudební nosiče s formací Čokovoko, ač bez zjevného hudebního talentu, živí se stand-upovým vystupováním se skupinou Na Stojáka a „humorným“ moderováním nejrůznějších akcí a večírků. Má dvě děti a naštěstí žádné zvíře.

doba temna

Doba temna
Stand up your life
Autor: Adéla Elbel
Žánr: non-fiction, životopis, humor
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 160
Hodnocení: 85 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/66199520/adela-elbel-doba-temna/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Roman Svitak 200Nakladatelský dům Grada vstoupil na trh s třemi novými značkami pro své knihy. Co za tímto krokem stojí a jaké se očekávají výsledky? Vyplatí se tímto způsobem investovat dovnitř firmy nebo vše převálcují elektronické knihy? A proč GR...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Michal Hrůza slibuje, že nebude Petru Vydrovi lhát

nebudu ti lhat200Nebudu ti lhát je úryvek z písně Budu ti vyprávět od Michala Hrůzy, ale také nové knihy z nakladatelství Universum. Jedná se o jedinou autorizovanou knihu Michala Hrůzy, kterou dal dohromady společně s Petrem Vydrou.


Literatura

Pohádky z Arendelle od Anny a Elsy

Ledove kralovstvi perexNakladatelství Egmont přináší všem, kteří si oblíbili animovaný muzikál Ledové království (Frozen) z produkce společnosti Disney, další díl do skládačky života v Ledovém království tentokrát nazvaný Pohádky z Arendel...

Divadlo

Velký bratr tě sleduje. Švandovo divadlo uvede inscenaci 1984, adaptaci slavného románu George Orwella

1984 200Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, uvede na divadelních prknech Švandovo divadlo v Praze. Adaptace a režie se ujme Dodo Gombár, který dříve u Švandů působil jako umělecký šéf. Inscenaci tak vytvořil přesně na míru smí...

Film

Mazel je podle režiséra letní film s prázdninovou atmosférou

mazel 200Prázdninové dobrodružství z letního tábora od Petra Oukropce, autora filmu Modrý tygr. Rodinný film odhalí tajemství našich lesů, kde se skrývají kouzelné bytosti různých tvarů a velikostí. Travní mužíci, létající čarodějnice ostružníková, rodiny ...