Válkotvůrci překvapí pestrou plejádou povídek

Válkotvůrci překvapí pestrou plejádou povídek

Tisk

valkotvurci 200V červenci vyšla v tištěné podobě sbírka povídek Válkotvůrci dnes asi nejoblíbenějšího autora české řeznické fantastiky Františka Kotlety. Povídky žijí samy o sobě, některé jsou zábavné až naivní, jiné čistě akční, či vyzývavé, snad všechny ale spojuje nečekaná pointa.



Kdo by neznal Františka Kotletu…nebo Leoše Kyšu?

Rodák z Bruntálu, řezník, dobrodruh, trestanec a vlastně cokoliv, co si ještě vymyslí. Hlavně je to však autor fantastických románů, ve kterých bojují upíři s mimozemšťany, bohové se žoldáky, superpadouši proti superhrdinům a nakonec se s ním můžete vypravit i do šíleného postapokalyptického světa. Kultovní stále zůstává jeho série Bratrstvo krve, k jejímž zásadním třem dílům Hustej nářez, Fakt hustej nářez a Mega hustej nářez přibyly prequely Vlci a Stalingrad. Zářezů má ale mnohem víc, z novější tvorby doporučuji hlavně sérii Spad.

Technické postřehy

Za zajímavou poznámku považuji fakt, že tato kniha vyšla jako ekniha už v roce 2011, poté byla opět jako kniha vydána letos (spolu s jednou letošní povídkou navíc), následně vyšla jako příloha v časopisu Pevnost 6/2020 a konečně v červenci jsme se jí dočkali i my staromilci, kteří si potrpí na vůni knih a šustění stránek mezi prsty. Také jsme se dočkali tradičně fajnové obálky od Lukáše Tumy. Navíc tato knížka obsahuje i ukázku z autorovy postapo knihy Spad, na kterou já nedám dopustit.

První dojmy

Sám autor nás v předmluvě vtipně nazvané předmluvy Ve stínu viru napomíná, že povídky zde obsažené jsou „spíš kyšovské než kotletovské.“ Takže nečekejte prosím hektolitry krve a samoúčelné násilí a hrdiny, kterým ženy skáčou do postele jak na běžícím pásu. Máme tady různorodé příběhy, které spojuje nečekaná pointa a právě ta rozmanitost je určitě nejen pro mě příjemným prvkem. I když každý máme jiné vnímání a dáváme přednost jiným věcem, díky rozličnosti si můžeme uvědomit, co máme rádi a co třeba nemusíme.

Vaše představy

Pokud vám jméno Františka Kotlety není cizí, třeba nad povídkovou sbírkou z jeho literárních začátků nazdvihnete obočí. Ale ono to vážně má něco do sebe a působí to jiným dojmem, než na co jsme od autora zvyklí, navíc první povídkou trefně reaguje na corona dobu. Bylo by rozhodně škoda, přijít o tak rozmanitý kousek Františka Kotlety, tak dejte těmto povídkám šanci i vy!

valkotvurci

Název: Válkotvůrci
Autor: František Kotleta
Žánr: povídky, akční, fantasy
Nakladatelství: Epocha
Ilustrace na obálce: Lukáš Tuma
Rok vydání: 2020, brožovaná vazba
Počet stran: 248
Hodnocení: 85 %

Odkaz: https://www.epocha.cz/kniha/frantisek-kotleta-valkotvurci-prvni-vydani-brozovana/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dokumentarista Petr Horký: Příběh je to nejcennější, co můžete zachytit

horky perexPokud chcete svou prací odvyprávět příběhy i z těch nejtěžších cest, je zapotřebí špičkové vybavení. Své o tom ví dokumentarista Petr Horký, který projel svět křížem krážem. Nejen o tom, co hraje největší roli během pořizování těch nejlepších zábě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co by se kovbojkám stávat nemělo

kovbojky ob LVelmi mě zaujala tato knížka protkaná pavučinou lásky, něhy, přátelství, bolesti, rozchodů a scházení Než ale mohla vzniknout, muselo dojít k významnému životnímu zlomu. Autorka seznamuje čtenáře hned v úvodu s faktem, že onemocněla leukémií. A ...


Literatura

Jiří Markvart: Pražská buzna. Víte, jak spolehlivě poznáte teplouše? Čte cosmopolitan a občas ho i pije.

buzna perexK Pražské buzně jsem se dostala úplně náhodou, a to nejen proto, že jsem hetero. Stojím si takhle v knihkupectví, vybírám knížku pro otce k narozeninám a mimoděk mi padne zrak na dílo s tímto prazvláštním názvem. Ze zvědavosti jsem ho otevřela ...

Divadlo

Ve zlínském divadle začali zkoušet Šakalí léta

sakali leta 200Datum premiéry nikdo nezná, přesto začali zkoušet! Po čase se do Městského divadla Zlín vrátil režisér Dodo Gombár (Zvlčení, Mezi nebem a ženou, Žítkovské bohyně, Baťa Tomáš, živý a další) a pustili se do příprav hudební komedie Šakalí lét...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...