Mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou

Mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou

Tisk

vystavy krom200Přibližně pět let vymýšlí a organizuje Robert Rohál v Domě kultury v Kroměříži výstavní činnost. Během roku proběhne v tomto zařízení dvanáct až patnáct výstav, kterou návštěvníci mohou vidět ponejvíce v rozsáhlém foyer v přízemí, komornější výstavy v Pravé klubovně v prvním patře. Pro letošní rok je nachystáno třináct výstav…

 

Které výstavy máte za sebou a na co se mohou návštěvníci do konce roku ještě těšit?

Na začátku roku proběhla moje fotografická výstava nazvaná Neobyčejní obyčejní – Obyčejně neobyčejní, potom to byla výstava Obrazy duše, což byly sugestivní obrazy Zuzana Linder, kolektivní výstava Kroměřížský výtvarný salón 2023, výstava obrazů Antonína Dobrovolného, která právě probíhá. V komorním duchu proběhla v Pravé klubovně v rámci již loni zahájeného cyklu Junior Art výstava Výtvarný duet dvou mladičkých výtvarnic Veroniky Pišťáčkové a Johany Dorazilové. Pak následovala výstava Geometrické kresby, jejímž autor je americko-portugalský umělec Dwayne Holt, zahraniční dobrovolník v Klubíčku Kroměříž.

A co nás do konce letošního roku ještě čeká? V červnu to bude výstava Ateliéru pro veřejnost, která bude k vidění v Pravé klubovně. Ve foyer bude od července do konce srpna si budou moci návštěvníci prohlídnout tvorbu výtvarnice Věry Tatarkovičové. V září to bude ve foyer výstava k výročí Kroměříže, zatímco v Pravé klubovně je v plánu prezentace začínající výtvarnice Kristýny Chrastinové, což bude další výstava v rámci cyklu Junior Art. V září nás čeká tradiční Fotobraní, kde se představují kroměřížští fotografové. A do konce do roku budou ještě dvě výstavní akce – jednak mezinárodní výstava Pod modrým nebem s účastí výtvarníků z partnerských měst nazvaná, jednak kolektivní výstava nazvaná Signál 64, kde se představí malíři a fotografové z Kojetína.

Na které kroměřížské výstavy z posledních let rád vzpomínáte?

Moc se mi líbila výstava Ptáci, která byla sestavena z fotografií Marie Korbelové, ale obdivoval jsem i netuctové fotografie Jany Zaorálkové, nebo nápaditě pojatou výstavu Tres Olomucensis, což bylo trio olomouckých kumštýřů, jmenovitě fotografa Petra Zatloukala a malířů Michaela Essona a Lenky Kučerové – Žampové. Ale zajímavá byla i výstava Melodie barev, kde její autor Pavel Oparty představil své obrazy, fotografe a grafiku. Událostí loňského léta byla výstava velkoformátových obrazů i ve světě obdivované malířky Rosany De Montfort. To byla bomba, kterou jezdili obdivovat lidi nejen z Kroměříže a okolí.

vystavy krom foto1

Podle jakého klíče vybíráte malíře či fotografy, kteří by mohli v Kroměříži vystavovat?

Pokud nepočítám dvě či tři tradiční výstavy (Fotobraní, Kroměřížský výtvarný salón atd), tak vybírám podle vlastního vkusu a moře známých, které mě inspirují. Navíc se roky pohybuju v kulturních sférách a také publikuji v kulturních magazínech, kde se taky hodně informací dozvím.

Kdo bude vystavovat v Kroměříži v příštím roce?

Co se týče výstav v Domě kultury v Kroměříži, tak už se něco rýsuje. Z fotografů by to měli být Jindřich Štreit, Otto Dlabola, Pavel Ondrůj nebo Jarmila Vlčková, což je nejen výborná herečka, ale i výborná fotografka. Fotí nejen divadlo, ale i krásy přírody. V plánu je i osobnost Jana Grabce a další tři malíři… Jinak mladí i zkušení malíři a fotografové mají v Domě kultury v Kroměříži zelenou.

vystavy krom foto2

A co vaše fotografická tvorba? Kde v posledním čase vystavoval a co máte v plánu?

Jak už jsem říkal, na začátku roku to byla výstava Neobyčejní obyčejní – Obyčejně neobyčejní v Domě kultury v Kroměříži, ale protože je to výstava „putovní“, tak už byla v Galerii města Přerova a nyní je nainstalovaná v zámku Třešť. V srpnu ji přesunu do prestižní Galerie MonAmi v Bílovci, kde bude až do konce září. V příštím roce by měla být k vidění také v Městském divadle Mladí Boleslav a Městské divadlo Zlín. A protože je to výstava portrétů známých osobností, a protože známé a zajímavé tváře stále potkávám a někdy je i nafotím, bude tato výstava pozvolně obsahovat nové fotografie.

Vedle toho vystavím něco málo z mé fotografické tvorby v rámci 21. ročníku tradiční výstavy Letní iluze, která se koná v holešovském zámku. Jde o kolektivní výstavu, která by měla být otevřena 29. června.

vystavy krom foto3

Jana Hájková

Zdroj foto: archiv Jana Hájková a Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Silvestr Szabó: „Když jdeš po buši a před tebou se vztyčí kobra… znám lepší druhy zábavy“

200rDo listopadových večerů se hodí tento obsáhlý rozhovor s fotografem Silvestrem Szabó, který se věnuje hlavně focení přírody. Jeho názory i příběhy jsou velmi osobité a věřím, že se i pobavíte.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Petr Hloušek oslaví jubileum výstavou

hlousek 200Kmenový grafik a scénograf Městského divadla Brno Petr Hloušek oslaví v neděli 1. května 2022 své padesáté narozeniny a následně v úterý 3. května v 16.00 hodin bude ve foyer Hudební scény MdB vernisáží zahájena výstava, již budou tvořit scény, kter...


Literatura

Nacistická determinace

hellblazer potopa 200John Constantine se k nám vrací v dalším Azzarellovém Hellblazerovi. Tentokrát se bude brodit rasistickými názory na jiné komunity, holohlavými přívrženci nacistického starosty a k tomu má ješ...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Woody Allen přichází s retro duchařskou komedií Kouzlo měsíčního svitu

Kouzlo mesicniho svitu 200Hlavní hrdina filmu  - celosvětově uznávaný Stanley alias Wei Ling Soo  (Colin Firth – Deník Bridget Jones , Mamma Mia, Králova řeč) poměrně silně odkazuje  svým charakterem na „křížence“  Marka Darcyho z Deníku Bridg...