Pusťte si do zahrady motýly!

Pusťte si do zahrady motýly!

Tisk

moje motyli zahrada 200V nakladatelství Grada vyšla menší, ale půvabná kniha od Elke Schwarzer s názvem Moje motýli zahrada a podtitulem Nejlepší rostliny pro motýly a housenky.

 

 

Kniha je rozdělena na pět částí. Ta první se jmenuje Zahrada pro motýly a představuje zahradu jako útočiště pro motýly, věnuje se jejich základním druhům, ujišťuje čtenáře, že mají motýly do zahrady pustit a popisuje i základní výbavu pro ně a mnoho dalšího.

„Máme vypustit džina z láhve?
Nebudou housenky naší pohostinnosti beze studu zneužívat? Žádné strachy, nepromění se v ničící monstra, většina druhů se umí chovat. Naopak je poměrně těžké housenky vůbec najít, tak diskrétní jsou. (…) Z denních motýlů by mohl nepřátelsky napadnout rostliny jedině bělásek řepková. Pokud by se jich na vašem zelí objevilo příliš mnoho, přesídlete je jednoduše na lichořeřišnici. S většinou larev však můžete svou zahradu bez obav sdílet – slibuji!“ (str. 8)

Následující kapitola je malou encyklopedií motýlů. U každého je český i latinský název, popis, informace o rostlinách, na kterých se živí housenky, možnosti, jak daného motýla podpořit a zarámovaná stručná charakteristika v bodech. Nechybí ani celostránková fotografie doplněná o menší obrázek housenky. Kromě baboček, bělásků, nebo zavíječů zde čtenáři najdou například skrvnopásníka angreštového, dlouhozobku svízelovou a spoustu nočních motýlů.

U přehledu rostlin (těch pro housenky i medonosných pro motýly) je struktura podobná – kromě názvu, fotografie, popisu, charakteristiky a zmínkám o dalších odrůdách je zde i zeleně vyvedený autorčin tip. Ten se většinou týká nároků rostlin a podobných praktických informací. Naleznete tady tak více o lichořeřišnici, topolovce, vrbovce, česnáčku, svízelu, slézu a dalších rostlinách. Závěrečná část knihy Informace nabízí ještě více rostlin přehledně vypsaných v tabulkách a rejstřík.

Moje motýli zahrada potěší především ty, kteří si teprve zařizují zahradu a vymýšlejí, jakými rostlinami ji zaplnit. To, že budou lákat motýly je totiž velmi příjemný bonus. Já jsem s potěšením zjistila, že takových květinek máme v zahradě hodně a jsem ráda, že díky knize budu více vědět o tvorech, kteří u nás přilétají na Komuli Davidovu.

Elke Schwarzer je německá bioložka a blogerka bydlící v malém řadovém domku se zahradou. O zážitcích z této zahrádky píše na svém blogu "Günstig gärtnern".

moje motyli zahrada

Moje motýlí zahrada
Autor: Elke Schwarzer
Překlad: Lucie Rybová
Žánr: hobby, zahrada
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 128
Hodnocení: 78 %

https://www.grada.cz/moje-motyli-zahrada-11792/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Pácl: „Boj proti přesile má smysl.“

paclSvět plný krátkých cest za rychlým uspokojením je silnou inspirací pro odvážné tvůrce. Divadelní režisér Štěpán Pácl si troufl na dramatickou látku, která byla v českých podmínkách dlouhá léta nezpracována. Ostatně – jd...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Láká vás cestování obytnou dodávkou? Pak nepřehlédněte tuto knihu

zivot v dodavce 200V nakladatelství BizBooks vyšla kniha Život v dodávce s podtitulem Náš příběh od Foresta Trenze a Barbory Masaříkové.

...

Literatura

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...

Divadlo

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními ...

Film

Severský filmový čtvrtek vyprodala islandská komedie

kralovska cesta 200První čtvrtek v srpnu patřil pravidelnému setkání u promítání severského filmu. Skandinávský dům společně s Komorním kinem Evald tentokrát přichystaly pro návštěvníky dramatickou komedii Královská cesta, která nás zavedla do malé k...