Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

Tisk

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďarská spisovatelka Éva Pataki. V úspěšném a nestále vyprodaném představení, které režíroval Janusz Klimsza, hlavní role hrají a zpívají Hana Fialová a Eva Zbrožková.

 


Úspěšnou ostravskou inscenaci, jejíž dvě premiéry proběhly na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského 19. a 21. prosince 2013, provází neobyčejný divácký úspěch. Každá repríza je beznadějně vyprodaná. Ostatně není to tak dávno, co za výkon Edith byla oceněna prestižní Cenou Thálie představitelka Edith Piaf Hana Fialová.

Postavu Marlene Dietrich ztvárňuje Eva Zbrožková, zatímco režie se zhostil kmenový režisér činohry NDM Janusz Klimsza. V dramaturgii Patricka Fridrichovského a v hudebním nastudování Marka Prášila publikum uslyší v originálním znění takové písně jako La Vie en rose, L'Accordéoniste, Mon Dieu, Milord, Lili Marleen, The Laziest Girl in Town, l'Hymne à l'amour, Blaue Angel, Non, je ne regrette rien a další.

edith a marlene 1

Příběh ikon své doby, které se staly nesmrtelnými legendami, láká a přitahuje. Zatímco legendární francouzská šansoniérka Edith Piaf byla nad obyčej živelná, hýřivá a dočista nekonvenční, německá diva Marlene Dietrich, která později přesídlila do Ameriky, představuje její čirý protějšek: vynikala sebekázní s uznáním pro pravidla.

Edith Piaf se naproti tomu s bohémským odhodláním vzpouzela proti všem vžitým pravidlům a normám. Traduje se, že její uhrančivý zpěv byl přímým projevem pudu sebezáchovy. Navíc i své dětství a dospívání prožily v naprosto protichůdných poměrech. Marlene pocházela z důstojnické rodiny, kdežto Edith byla nezaopatřené dítě, které doslova vyrostlo na ulici.

edith a marlene 2

A právě této jedinečné dvojpólovosti obou žen využila maďarská spisovatelka a scenáristka Éva Pataki a spříznila jejich osudy. Osobně se však znaly i ve skutečném životě. Některé prameny hovoří o hlubokém a pevném přátelství a nevylučují ani milostné sblížení. Marlene šla Edith za svědka při její první svatbě v roce 1952 a při této příležitosti jí věnovala náhrdelník se sedmi smaragdy.

Komorní muzikál Edith a Marlene měl světovou premiéru v budapešťském divadle Vígszínház v lednu 1986; jeho českou premiéru uvedlo v roce 1995 Slezské divadlo Opava, řadu sezón hru uvádí také pražské Divadlo Pod Palmovkou.

edith a marlene perex

www.ndm.cz

Foto Robert Rohál (z autorovy fotografické kolekce Edith a Marlene očima Roberta Rohála)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dům jako živá bytost?
ImageCo je to “domov”? Nelehká otázka, viďte? Pro každého z nás tento pojem může představovat něco naprosto odlišného, ale vždy velice osobního. Je to hnízdo, ze kterého jsme, sotva plnoletí, vyletěli vstříc nástrahám života? Nebo možná malá garsonka, ve k...

Literatura

Co zažily Sasanky? Kronika prvních českých skautek

Kronika Sasanek perexTenká brožura Z kroniky Sasanek vyšla v roce 2001 v edici Skautské deníky pod číslem 7. Na 65 stranách popisuje začátky dívčího skautingu v naší zemi. Obsahuje některé záznamy z vykonaných výletů, tábora, prázdninového putován...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...