Oheň a dým k létu patří!

Oheň a dým k létu patří!

ohen a dym 200Grilování nebo opékání nejrůznějších dobrot je symbolem léta. Kdo někdy připravoval něco na ohni, ten se jistě rád inspiruje a pomůže mu v tom kniha Oheň a dým od Huga Hromase.

 

 

 

Ke knize jsem přistupovala bez nějakých větších očekávání – myslela jsem si, že v ní najdu tipy na nějaké nové marinády, nebo netradiční pokrmy a těšila jsem se na novou kuchařku. Autor si mě však získal už věnováním horalkám, jeho styl jsem si záhy zamilovala a dozvěděla se spoustu nových věcí!

Pro Huga Hromase je kniha sladkou odměnou za 12 let tvrdé práce pod širým nebem při vaření na svatbách, pohřbech, narozeninách a podobných akcí. V úvodu popisuje, že vznikla pro čistou radost z přípravy jídla na ohni a snaží se ukázat, co všechno se za svou kariéru „ohniváka“ naučil.

Oheň a dým je velmi přehledně rozdělen do několika kapitol. Než je přistoupeno k receptům, je zde popisován oheň, a především nejrůznější techniky pečení a grilování. Valila jsem oči na přípravu pokrmů v chlebovém těstě a na pečení na kříži nebo jámě. Hugo Hromas prozrazuje také jeho základní vybavení i ingredience, kde dominují „čtyři mušketýři“: cibule, česnek, chilli paprička a bílá paprika. Před recepty najdou čtenáři ještě pokyny k vaření, v závěru pak špinavý triky, obsah a rejstříky.

Recepty začínají těmi, kde využijete kotlíky, následují klobásy a uzení, pečení a grilování, jídla převážně zeleninová, saláty, chleba, dezerty a omáčky a dipy. Názvy kapitol zní běžně, ale recepty rozhodně obyčejné ani klasické nejsou – pochází z celého světa a opravdu se v nich promítají četné zkušenosti autora. Já si vypsala a sbíhají se mi sliny například na Gazpacho manchego – „Zajíc z La Mancha“, tedy zvěřinové jídlo servírované na placce, sladkou klobásu butifarra dulce s fazolemi a skořicí, kapustu na česneku, dýňové fondue, jarní závitky, salát z pečené mrkve, salát z cibule s rozinkami a mátou, chléb Margareta, nebo „Far breton – takovou divnou bublaninu“ podobnou francouzskému koláči clafoutis. Z omáček mě pak překvapila majonéza z cizrny a mostarda z pečených jablek.

Tato kniha mě nadchla – přečetla jsem ji úplně celou na jeden zátah a nejvíc mě bavilo číst si recepty a popisy u nich. Autorův jazyk je takový svérázný, ale vtipný a jeho styl mi tak zkrátka seděl. Posuďte sami z krátkých úryvků, které mi utkvěly v paměti: „Neřežte s nožem papír, pokud nejste Rambo.“, „Kulturní šok, který vám přivodí sádlo s cukrem“, „pokud si potrpíte na čuňačinky a pořád nemáte dost – je dostatečně dekadentní použít místo chleba zprudka grilovaný a na proužky nakrájený steak.“ Navíc i fotky jsou super, nejsou nějak přehnaně vystylizované, ale přímo z nich cítíte ten kouř a vůni. A když jsou na nich i lidé, přímo z nich sálají emoce.

Opravdu, klobouk dolů za celý počin a jak říká Hugo Hromas v úplném závěru, mír, vole!

Hugo Hromas (vlastním jménem Michal Hromas) svůj gastronomický pseudonym používá od chvíle, kdy pracoval pro brněnskou restauraci Borgo Agnes, kde působilo více jeho jmenovců. Vařil například v několika pražských restauracích: Domě vína U Závoje, Aromi či Plzeňské restauraci Obecního domu, byl také šéfkuchařem arabské restaurace Dahab. Vaření propojuje s charitou: pomáhá bezdomovcům, důchodcům či syrským dětem v nouzi prostřednictvím projektu Cook2help. V Laboratoriu Riccarda Lucqueho na pražském Starém Městě pravidelně pořádá kurzy vaření a pro internetovou televizi Stream.cz natáčí pořady, v nichž přibližuje autentickou gastronomii.

ohen a dym

Oheň a dým
Autor: Michal Hugo Hromas
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/449800-ohen-a-dym.html


 

Přihlášení



Soutěže

Nevěřící, odejděte! (nebo vás zabijeme)

Nakladatelství Pavel Mervart vydalo cennou knihu o pronásledování křesťanů v zemích, které vyznávají islám (tedy zdaleka nejen v arabských). Nazývá se NEVĚŘÍCÍ, ODEJDĚTE! a sepsal ji MICHAL ŘOUTIL. Nakladatelství Pavel Mervart

Atlas ohrožených živočichů

Po více než roce od publikace Atlas vyhubených živočichů přichází duo Radek Malý a Pavel Dvorský (tentokráte i s pomocí manželky Pavly) pod hlavičkou nakladatelství Albatros s další poučnou knihou nejen pro děti Atlas ohrožených živočichů. Albatros Media a.s.
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Andrea Buršová: „Chci zpívat s patřičným ponorem i nadhledem.“

aandrea-bursova200Herečka brněnské scény Husa na provázku Andrea Buršová nedávno vydala báječné album s názvem Nůž na ticho. Dvaadvacet písní svědčí o silném vztahu k šansonu a poezii. Pokud hledáte něco, co se jen tak...

Hledat

Videorecenze knih

Petr Janda užívá nekonečnej kyslík. Nové album Olympicu je plné živé muziky a silných příběhů!

„Jdu, kam mý nohy jdou, a tam, kde plyne proud. Nesmím se ohlížet, už vůbec ustrnout…,“ zpívá Petr Janda v písni „Šrám, co se nezahojí“, která má silnou melodii i text. Na novém albu Olympicu „Kaťata“, které vznikalo v době pandemie, je znát, že opravdu neustrnul. SUPRAPHON a.s.

Z archivu...

Čtěte také...

Odhalte s dětmi Tajemství obrazu

tajemstvi-obrazu 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella & Max vyšla kniha Tajemství obrazu od jeskynních maleb po chytré telefony. Jak název napovídá, čtenáře provede historií obrazů, od pravěkých jeskynních maleb až po obrazovku počítač...


Literatura

Strašidelné povídky frčí

altHorory frčí. Čtou je rádi dospělí, nacházejí v nich oblibu děti. Strašení bylo, je a bude in. Vždyť se s ním setkáváme od mala, kdy jsme se báli o pohádkové hrdiny, kteří bojovali s příšerami, čaroději, ježibabami a jinými potvorami. Mladá fronta přis...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Babovřesky vypráví o etapě české historie

babovresky 1Snímek Babovřesky (2013) je filmem populárního českého režiséra Zdeňka Trošky. Ten, tak jako vždycky, vsadil nejenom na osvědčené postupy a situace, ale zároveň i na trochu toho zajímavého podtextu. Lidé jsou...