Oheň a dým k létu patří!
Kultura21.cz

Oheň a dým k létu patří!

ohen a dym 200Grilování nebo opékání nejrůznějších dobrot je symbolem léta. Kdo někdy připravoval něco na ohni, ten se jistě rád inspiruje a pomůže mu v tom kniha Oheň a dým od Huga Hromase.

 

 

 

Ke knize jsem přistupovala bez nějakých větších očekávání – myslela jsem si, že v ní najdu tipy na nějaké nové marinády, nebo netradiční pokrmy a těšila jsem se na novou kuchařku. Autor si mě však získal už věnováním horalkám, jeho styl jsem si záhy zamilovala a dozvěděla se spoustu nových věcí!

Pro Huga Hromase je kniha sladkou odměnou za 12 let tvrdé práce pod širým nebem při vaření na svatbách, pohřbech, narozeninách a podobných akcí. V úvodu popisuje, že vznikla pro čistou radost z přípravy jídla na ohni a snaží se ukázat, co všechno se za svou kariéru „ohniváka“ naučil.

Oheň a dým je velmi přehledně rozdělen do několika kapitol. Než je přistoupeno k receptům, je zde popisován oheň, a především nejrůznější techniky pečení a grilování. Valila jsem oči na přípravu pokrmů v chlebovém těstě a na pečení na kříži nebo jámě. Hugo Hromas prozrazuje také jeho základní vybavení i ingredience, kde dominují „čtyři mušketýři“: cibule, česnek, chilli paprička a bílá paprika. Před recepty najdou čtenáři ještě pokyny k vaření, v závěru pak špinavý triky, obsah a rejstříky.

Recepty začínají těmi, kde využijete kotlíky, následují klobásy a uzení, pečení a grilování, jídla převážně zeleninová, saláty, chleba, dezerty a omáčky a dipy. Názvy kapitol zní běžně, ale recepty rozhodně obyčejné ani klasické nejsou – pochází z celého světa a opravdu se v nich promítají četné zkušenosti autora. Já si vypsala a sbíhají se mi sliny například na Gazpacho manchego – „Zajíc z La Mancha“, tedy zvěřinové jídlo servírované na placce, sladkou klobásu butifarra dulce s fazolemi a skořicí, kapustu na česneku, dýňové fondue, jarní závitky, salát z pečené mrkve, salát z cibule s rozinkami a mátou, chléb Margareta, nebo „Far breton – takovou divnou bublaninu“ podobnou francouzskému koláči clafoutis. Z omáček mě pak překvapila majonéza z cizrny a mostarda z pečených jablek.

Tato kniha mě nadchla – přečetla jsem ji úplně celou na jeden zátah a nejvíc mě bavilo číst si recepty a popisy u nich. Autorův jazyk je takový svérázný, ale vtipný a jeho styl mi tak zkrátka seděl. Posuďte sami z krátkých úryvků, které mi utkvěly v paměti: „Neřežte s nožem papír, pokud nejste Rambo.“, „Kulturní šok, který vám přivodí sádlo s cukrem“, „pokud si potrpíte na čuňačinky a pořád nemáte dost – je dostatečně dekadentní použít místo chleba zprudka grilovaný a na proužky nakrájený steak.“ Navíc i fotky jsou super, nejsou nějak přehnaně vystylizované, ale přímo z nich cítíte ten kouř a vůni. A když jsou na nich i lidé, přímo z nich sálají emoce.

Opravdu, klobouk dolů za celý počin a jak říká Hugo Hromas v úplném závěru, mír, vole!

Hugo Hromas (vlastním jménem Michal Hromas) svůj gastronomický pseudonym používá od chvíle, kdy pracoval pro brněnskou restauraci Borgo Agnes, kde působilo více jeho jmenovců. Vařil například v několika pražských restauracích: Domě vína U Závoje, Aromi či Plzeňské restauraci Obecního domu, byl také šéfkuchařem arabské restaurace Dahab. Vaření propojuje s charitou: pomáhá bezdomovcům, důchodcům či syrským dětem v nouzi prostřednictvím projektu Cook2help. V Laboratoriu Riccarda Lucqueho na pražském Starém Městě pravidelně pořádá kurzy vaření a pro internetovou televizi Stream.cz natáčí pořady, v nichž přibližuje autentickou gastronomii.

ohen a dym

Oheň a dým
Autor: Michal Hugo Hromas
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/449800-ohen-a-dym.html



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Tetování jako rozsudek smrt

Kruté a napínavé. Tak lze stručně charakterizovat knižní detektivku „Inkoust – Tetování jako rozsudek smrti“, jejíž autorkou je Alison Belshamová, rodačka z města Hampshire ve Spojeném království, která žije a pracuje v Edinburghu. Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media a. s.

Reniin deník- deník dívky, která milovala život

Renia si ve svých čtrnácti letech začne psát deník, který se stává jejím nejlepším přítelem. Jak sama říká, jemu může svěřit vše, aniž by se musela bát prozrazení nebo posuzování z jeho strany. Nemůže tušit, že kromě svých starostí a radostí, mu svěří i budoucí události, o kterých se jí nesnilo ani v tom nejhorším snu. Nakladatelství Zeď s.r. o.
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Skoro úplně vymyšlený film je dotočen!

skoro vymysleny film200Skoro úplně vymyšlený film, autorské dílo z rukou mladých umělců, je dotočen! Film vychází z poetiky básně Charlese Bukowskiho a věnuje se hledání, iluzím, platonické lásce a je protkán mel...

Hledat

Na svém albu oslavuje Lucie Bílá své autory - Ondřeje Soukupa a Gabrielu Osvaldovou

Jedenadvacet hitů a známých písní a závěrečná novinková nahrávka Salto mortale přináší album s všeříkajícím názvem Lucie Bílá/Ondřej Soukup/Gabriela Osvaldová. Album mapuje spolupráci výjimečných umělců, kteří si sedli umělecky a lidsky už začátkem devadesátých let.

Z archivu...

Čtěte také...

Byron Katie a Michael Katz: Potřebuji tvou lásku – je to pravda?

potrebuji lasku200Už před několika lety vydala Byron Katie knihu Je to pravda, tygříku?, ve které se snažila přivést děti k myšlení, jež jim vrací sebehodnotu. Jsi si jistý, že jsi opravdu špatný? Jsi si jistý, že o tobě někdo opravdu smýšlí špat...


Literatura

„Existuje slunce, existuje měsíc a existují Rolling Stones.“

rolling stones200Toto je citát Keitha Richardse a také odkaz k názvu knihy nakladatelství JOTA Slunce, měsíc a Rolling Stones od uznávaného novináře Riche Cohena.

 

...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Franc...