Mezi námi lháři – kdo ví, co se odehrává v mysli druhého

Mezi námi lháři – kdo ví, co se odehrává v mysli druhého

Tisk

lhari perexJsou přátelé už od dětství a ví o sobě všechno. Aspoň tak to před ostatními vypadá. Ale je tomu opravdu tak? Co když nevíte vše ani o tom, kdo vám je nejblíže. Co když vám vaši blízcí lžou? A co když si nechcete připustit celou pravdu ani sami o sobě.

Když malá epizoda odstartuje řetězec událostí

Nick a Lisa mají svůj velký den. Na jejich svatbu se sjedou všichni jejich příbuzní, ale hlavně Nickovi nejbližší přátelé – Dan, Jen a Will. Svatbu naruší událost, které sice budou potom všichni říkat „malá epizoda“, která však odstartuje celý řetězec událostí. V poslední minutě zabrání Willově manželce Penny ve skoku z okna jejich pokoje. Ačkoliv vše proběhne prakticky bez rozruchu a mnozí si ničeho nevšimnou, Nick a ostatní jsou v šoku. Když je po všem, Penny každému říká, že se vlastně nic nestalo, že se chtěla jen podívat, zda venku prší. Pravda však byla taková, že stála ve spodním prádle na okenní římse a byla připravena skočit. V poslední chvíli ji Will s Danem vtáhli dovnitř pokoje.

Čím víc přemýšlíte, tím méně jste si jistí...

Záležitost s Penny zasáhne nejvíce Jen, která má s Willem poměr trvající s přestávkami už několik let. Ví, že Penny s Willem se snaží o dítě a že Penny nenese zrovna dobře pohled na ni a její tři dcery. Navíc když vidí, jak dobře s jejími dcerami Will vychází. Přes všechny výčitky svědomí však Jen Willa miluje a nedokáže poměr s ním ukončit. Další že čtveřice kamarádů, Dan, potkává na svatbě Seba, Willova bratra. Seb, jako velmi přitažlivý muž, je předmětem zájmu téměř všech žen na svatbě. Pracuje jako model, cestuje po světě a je momentálně nezadaný. Dan se Sebem si padnou do noty. Když mu však Seb později, potom, co se posilnili alkoholem, navrhne, aby noc strávili spolu, je Dan v šoku. Seba odmítne, tvrdí mu, že se spletl. Vždyť má přítelkyni a dítě na cestě. Seb se určitě spletl! Ale čím déle o tom všem přemýšlí, tím méně si je jistý – nevidí v něm Seb přeci jen něco, co on sám v sobě zatím neodhalil?

lhari 2

Pátrání, na jehož konci je něco, co nechcete vědět

Nick je rád, že celá událost s Penny se obešla bez většího rozruchu, ale i jeho zasáhla. Snaží se chovat jako by nic, obchází hosty, plní úlohu ženicha a hostitele. Chvíli pohovoří se svou kmotrou o svém dětství, a ona se zmíní o jisté Suzan. Nick je zmatený – nikdo s tímto jménem v jejich rodině není a co ví, ani nebyl. Ačkoliv by to mohl brát jen jako blábolení staré paní, něco na téhle poznámce ho zarazí. Rozhodne se celé záhadě s tajemnou Suzan přijít na kloub, i když nemá ani ponětí, kam ho celé pátrání zavede. Možná, kdyby věděl co bude na konci, do žádného pátrání by se nepouštěl.

O autorovi:
Caroline England se narodila v Sheffieldu a vystudovala práva na Univerzitě v Manchesteru. Stala se rozvodovým právníkem se specializací na odškodnění při rozvodu. Když se rozhodla opustit kariéru právničky, aby mohla vychovávat své tři dcery, začala doma psát. Psala krátce povídky a básně, které publikovala v různých literárních sbornících a časopisech. Co se týče knih, zaměřila se na psychologické thrillery, její debutovou novelou v roce 2017se stala kniha Beneath the skin, za rok následovala její druhá kniha My Husbands lies – ta vyšla letos v českém překladu jako Mezi námi lháři. Její nejnovější novela z roku 2019 je Betray her. Caroline vydala ještě i dvě sbírky temných povídek Watching horsepads feed the roses a Hanged by the neck. A aby toho nebylo málo, píše ještě pod pseudonymem Caro Land svůj první román z právnického prostředí pod názvem Conviction, který vychází letos a už se plánuje i pokračování.

Ukázka z knihy:
Nick otevře oči. V ložnici panuje tma, Lísá vedle něj je zticha. Sen se rozplynul, ale nohy mu jen hoří, zase to stejné mravenčení, jaké pociťuje poslední tři týdny. Na hodinky se ani nedívá. Ví, že budou tři, jeho osobní hodina duchů. V hlavě si přehrává svoji návštěvu v Hale a za zavřenýma očima zkoumá Derekovu tvář. „Patrickovo dvojče,“ řekl, ale jeho kývnutí bylo definitivní. Víc odmítal říci. I tak se strýc zachoval férově; sdělovat něco takového není jistě na kmotrovi. Jakkoli Nick toužil dozvědět se víc, zároveň cítil rozpaky a toužil z toho dusivého bungalovu vypadnout. Takový rozhovor nevedl Nick Quinn jen tak s každým. Samozřejmě kromě Lisy. Když se hnal s tou zprávou domů, ruka se mu třásla na volantu. Těšil se za Lisou, spokojený, že se přeci jen nevrací s prázdnýma rukama.
„Suzan byla Patrikovo dvojče“, vyrazil ze sebe, jen co vkročil do ložnice.

lhari obalka


Mezi námi lháři
Autor: Caroline England
Překlad: Jan Kozák
Žánr: beletrie
Vydáno: 2020
Stran: 392
Vydalo nakladatelství: JOTA s.r.o.

Hodnocení: 80 %

www.jota.cz/mezi-nami-lhari


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniel Čech: „Já zcela nepatrioticky na české filmy vůbec nechodím. Přijde mi to všechno na jedno brdo a pořád s těmi stejnými herci.“

daniel-cech 200Daniel Čech je na českém uměleckém poli jako doma. Nejvíce vešel do podvědomí televizních diváků v zábavném pořadu Na stojáka. Jeho stand-upy jsou nezapomenutelnými zážitky každého návštěvníka. Kromě toho se věnuje i film...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Čtení (nejen) na záchod…aneb dejte šanci Povídkám toaletním

200litOliver Burian je muž mnoha profesí. Pracoval například jako výtahový technik, průvodce cestovního ruchu nebo jako ředitel jazykové školy. V mládí se dokonce aktivně věnoval sportu. Od letošního roku si do kolonky „Povolání“ může hrdě napsat...


Literatura

Tajemné Jumaroro

jumaroro lauerovaKombinace napětí, exotiky a mystiky vás bude provázet na cestě do amazonského pralesa, kam se vydáte společně s Karolínou, pátrající po příteli Lukášovi. Ten se nevrátil z dovolené v Brazílii a ačkoliv se rodina utěšuje myšlenkou, ...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián

Indian perexV bratislavskom Auparku sa 19. septembra uskutočnila svetová predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián. Ide o príbeh ako uviedol jeden z režisérov Patrizio Gente: „Do bohatého kreténa sa prevtelí duch starého indiánskeho náčelníka a pret...