Díky Mámě v kuchyni si pochutnají malí i velcí

Díky Mámě v kuchyni si pochutnají malí i velcí

Tisk

mama v kuchyni perexNa konci října vyšla v nakladatelství CPress další kuchařka od blogerky, tentokrát od Barbory Charvátové, která od listopadu 2014 vede blog Máma v kuchyni. Tato kuchařka nese stejné jméno a podtitul S chutí pro malé i velké.

 

 

Barbora Charvátová není jen další nadšenou kuchařkou z mnoha, v prvé řadě je maminkou čtyřleté Karolínky, pro kterou chtěla to nejlepší, ale také je odbornicí na dětské stravování. V roce 2014 založila skupinu Vaříme malým dětem, je lektorkou kurzů zaměřených na stravování a vaření dětem do 3 let a také školy „Zdravá 5“ zaměřené na zdravý životní styl, stravování a pohyb dětí z mateřských a základních škol. Blog Máma v kuchyni má několik oprávněných ocenění (letos získal 4. Místo v anketě Blogerka roku, kategorie Food).

Kniha nejprve čtenáře seznamuje s autorkou – můžete se těšit na její nacionále, ale také pár slov o tom, jak se dostala k vaření a čím se řídí. Následují poznámky, jak s knihou pracovat a velmi zajímavá a poučná teoretická část o dětské výživě doplněná praktickou tabulkou s přehledem potravin a věku dítěte. Pak už vás čekají recepty rozdělené na: Polévky, Hlavní jídla, Dezerty, moučníky, sušenky a jiné mlsání, Svačiny, pomazánky a malá jídla a v závěru najdete 2 Bonusové recepty.

U receptů najdete přehledné informace o věku dítěte, počtu porcí a času přípravy. Ingredience a postup pak doplňuje sekce Dětská specifika s různými upřesněními a poznámkami, například: „Muškátový oříšek ve velkém množství může mít halucinogenní účinky.“ Recepty jsou doplněny krásnými a lákavými fotografiemi pokrmů, které jsou také dílem autorky.

Specifikem této kuchařky jsou piktogramy umístěné vespod receptů s obrázkem opičky (část roztomilého loga blogu), kde jsou nakreslené potraviny potřebné v receptu. To aby v kuchyni mohla pomáhat i dítka, která zatím neumí číst.

Pokrmy jsou koncipovány tak, aby, jak říká anotace„chutnaly i tatínkům“ a musím uznat, že vypadají opravdu lákavě a měla jsem na ně chuť. A to ať už na cizrnu na paprice, koprovku zahuštěnou květákem nebo na jáhlovo-čokoládový dezert. Recepty jsou zdravé a poctivé, přesto nejsou z žádných nesehnatelných surovin. Kvituji také, že se reklama na partnera, řadu produktů Nature´s promise vyskytuje jen v samotném úvodu knihy a není zbytečně cpána do jednotlivých receptů.

Ještě nejsem máma, ale vím, že tato kuchařka bude mít na mé poličce čestné místo. Dozvěděla jsem se díky ní už teď plno zajímavých informací o dětské stravě a těším se, jak budu připravovat různé pokrmy. A myslím, že si to i brzy vyzkouším „nanečisto“.

mama v kuchyni

Máma v kuchyni: S chutí pro malé i velké
Autor: Barbora Charvátová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran: 200
Hodnocení:95 %
Zdroj foto: albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Herz mi dal spousty cenných rad, říká mladý režisér Jakub Krumpoch

JAKUB krumpoch perexI když je Jakub Krumpoch teprve na samém začátku, něco už má přece jenom za sebou. Třeba ceněný dokument Unhappy Happy Life, který měl premiéru před třemi lety, anebo několik kli...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Není kouře bez ohýnku – detektivka střihnutá romantikou

Není kouře bez ohýnkuJerry Burton přijíždí se svou sestrou Joannou do poklidného městečko Lymstock, aby se zde zotavil z vážného zranění. Půvabný venkovský klid naruší nenávistné anonymní dopisy, které dostane skoro každ...


Literatura

Seznamte se s americkou kuchyní

jizanska kucharka200Pojďte se díky Marshi Kocábové přesvědčit, že Američanky vaří a nepřipravují jen hamburgery, jak si mnozí myslí. Napsala totiž knihu Jižanská kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Motto.

 <...

Divadlo

Dlouhý potlesk pro Annu Kareninu v Divadle Kampa

AK-27-X2 perexKlasické pojetí, minimalistická forma, skvělé herecké výkony, jednoduché kostýmy, které vás přenesou do 19. století. Takové je představení Anna Karenina v pražském Divadle Kampa (Nosticova 2a), nacházejícím se – poměrně symbolicky – poblíž c...

Film

Naděje: Tak trochu jiný studentský film s Jiřím Mádlem v hlavní roli

200 nadejeKaždý rok spatří světlo světa desítky studentských filmů. Většina z nich ale bohužel unikne veřejné pozornosti, což je veliká škoda.  Mezi filmovými pokusy mladých tvůrců totiž můžeme najít skutečné unikáty, dokládá to napříkl...