Válka růží 1 – Bouře

Válka růží 1 – Bouře

Tisk

valka ruzi 200V březnu vydalo nakladatelství Plus historický román Conna Igguldena Válka růží 1 s podtitulem Bouře. Podíváme se do pohnuté historie nejen britského ostrova a necháme se strhnout jak postavami, tak barvitým líčením dějin.

 

 



Conn Iggulden je autorem především historických románů. Narodil se 1.1.1971 v Londýně, kde vystudoval angličtinu, kterou následně sedm let vyučoval. V současnosti se věnuje pouze psaní, žije v Hertfordshiru, je ženatý a má tři děti. Na literární scénu prorazil roku 2003 s tetralogií věnovanou Juliu Cezarovi Brány Říma (2003), Smrt králů (2004), Pole mečů (2005) a Bohové války (2006). Roku 2007 následovala trilogie pojednávající o životě Čingischána a jeho potomcích Vlk plání (2007), Vládci luků (2008) a Hora kostí (2008).

Začínáme v roce 1443, kdy mladý anglický král Jindřich hledá možnost, jak ukončit nekonečné válčení s Francouzi. To se vyřeší jeho svatbou s mladou Markétou z Anjou. Jenže i když má král na své straně oddané rádce, jeho upevnění moci nebude jednoduché. V opozici proti němu totiž bude stát silný Richard, vévoda z Yorku, a najde si neméně mocné spojence.

Král připomínal anděla, což oběma mužům rozdíralo srdce: vypadal tak mladě a křehce. Vyprávělo se, že jeho francouzská matka měla velmi těžký porod. Jen se štěstím přežila a dítě přišlo na svět modré a přidušené. Devět měsíců nato mu zemřel otec Jindřich V., když jeho život naplněný válkou přervala běžná choroba. Našli se takoví, kdo tvrdili, že pro krále milující bitvy bylo štěstím, že se nedožil synovy dospělosti. (str. 40)

Autora musím pochválit nejen z hlediska toho, jak píše a jak dokáže čtenáře vtáhnout do děje a vykreslit postavy tak, že jsou vám blízké či je naopak zatracujete. Ale jeho koncepce historického románu má co do sebe a kvituji s povděkem, že na začátek knihy zařadil rodokmeny, ke kterým se v průběhu četby budete určitě vracet a taky osoby vystupující v knize. Kniha se tedy dělí na tyto praktické informace, Prolog, Část první, druhou a třetí, Epilog a nechybí Historická poznámka, Seznam literatury, Dodatek: 1415, Historická poznámka a Poděkování a poznámka překladatele.

Chvíli mi trvalo, než jsem se v knize zorientovala a to kvůli počtu postav i tomu, o co jim vlastně jde. Ale byla jsem vypravováním pohlcena a o to víc, že zrovna tento úsek dějin Británie považuji za jeden z nejzajímavějších. Přesto si myslím, že i člověku neznalému problematice, se kniha bude líbit. Pokud tedy holduje historickému žánru. A v únoru vyšel druhý díl, Válka růží 2 – Trojice. Takže máte-li rádi historii, toto je kniha, kterou zcela jistě oceníte!

valka ruzi 1 boure

Název: Válka růží 1 - Bouře
Autor: Conn Iggulden
Žánr: historický román
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2017, pevná vazba
Počet stran: 504
Hodnocení: 75 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a objednat si ji můžete zde: https://www.knihcentrum.cz/valka-ruzi-boure-1

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herečka Veronika Kubařová: „Všechny role jsou jako moje děti“

200rozMladičkou Veroniku Kubařovou můžete znát z především z nejen teenagerovských filmů Rafťáci, Ženy v pokušení, Můj vysvlečenej deník či Lidice. Momentálně však tvrdě zkouší v Městských divadlech pražských Markétu. Kterou? Lazarovou! Její premiéra proběhne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kdo si zahrává se studenty v Údolí?
ImageJednou z  knižních novinek nakladatelství DEUS je román německé spisovatelky Krystyny Kuhn Údolí. Sezóna 1: Hra. Jedná se o úvodní díl knižní řady Údolí, jehož druhá část se dostane ...

Literatura

Naučte se, Jak pozorovat ptáky

jak pozorovat ptaky 200V květnu vydalo nakladatelství CPRess unikátní příručku jak pro laickou veřejnost, tak pro zkušené ornitology Jak pozorovat ptáky. Autor Antonín Krása si vybral 122 nejběžnějších ptáčků a připravil nám spolu s ilustracemi...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...