Prostě je to tak, aneb svět očima známého herce

Prostě je to tak, aneb svět očima známého herce

Tisk

Depardieu perexGérarda Depardieu zná kde kdo. Pod jeho jménem si lehce vybavíme názvy filmů jako Danton, Buzíci, Hrabě Monte Cristo, Cyrano z Bergeracu, Muž se železnou maskou, ale také dětskou komedii Asterix a Obelix. Možná si vzpomeneme na jeho nedávnou změnu občanství, pro některé pobuřující přátelství s Vladimirem Putinem a temné období strávené pod vlivem alkoholu a pouličních bitek. Ovšem po vyslechnutí Gérardova životního příběhu se nám vyjeví v docela jiném světle.

 


Kniha je strukturovaná do třiceti devíti krátkých kapitol. Hned při prvních větách nás může zaskočit rázný styl mluvy, který je však velmi čtivý a z celého textu tak na nás přímo dýchá samotný Depardieu. Krom vyprávění o událostech, jež ho zasáhly, nám také předkládá jeho motta, myšlenky a poznatky, používá úryvky z knih, které četl, nebo z her, v nichž hrál.

Příběh je řazen chronologicky, tedy od úplného začátku. Gérard v první části popisuje nejen své dětství, ale i zásadní okamžiky před jeho narozením. Zabývá se vztahem mezi svými rodiči, přemítá nad rodným městem a vzpomíná na bouřlivé dospívání.

V další části se děj přesunuje do okouzlující Paříže, kde se mladý a talentovaný hoch přijel naučit hrát divadlo. Sám přiznává, že ho provázela štěstěna a on potkával ty „správné lidi“. Poslední kapitoly se věnují jeho současné situaci, již zmiňovanému Rusku a odkazu, jenž hodlá předat budoucím generacím.

Pochvalu si zaslouží i Jiří Žák, který se postaral o překlad z francouzského originálu. Nesnažil se o zbytečné přikrášlování a nechal volně proniknout hercův mnohdy ostrý jazyk do českých vět. Zasloužil se tím o autentičnost textu a přivedl čtenáře k představě, že kdesi ve Francii posadili Gérarda do křesla, zapnuli před ním diktafon, a pak bez jakýchkoliv úprav přepsali, co slyšeli.

Ať už jste skalní fanoušci Gérarda Depardieu, nebo si ho jen matně pamatujete z televizních obrazovek, kniha Prostě je to tak vám jistě zpříjemní den a pročistí hlavu od starostí.

depardieu

Prostě je to tak (v originále Ça s'est fait comme ça)
Autor: Gérard Depardieu ve spolupráci s Lionelem Duroyem
Překlad: Jiří Žák
Žánr: Autobiografie
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 156 stran
Hodnocení: 90%

www.xyz-knihy.cz/gerard-depardieu-proste-je-to-tak/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dračí mor aneb výlet do světa draků
ImagePokud máte rádi fantasy příběhy odehrávající se ve smyšlených světech, neměla by vaší pozornosti ujít kniha české autorky Jany Rečkové Dračí mor, kterou vydalo nakladatelství Straky na vrbě. ...

Literatura

Robert Rohál mapuje tvorbu českých a slovenských zpěváků i herců

Rohal Hvezdy odvedle 200Dvě publikace - Legendy československé populární hudby (podtitul: 70. a 80. léta) a Hvězdy odvedle (podtitul: a jejich stopy nejen v českém filmu) - mají leccos společného.

 

...

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

anifilm perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animo...