Co když svědek vraždy vidí jen barvy a nerozeznává obličeje?

Co když svědek vraždy vidí jen barvy a nerozeznává obličeje?

Tisk

barva vrazdy 200Nakladatelství Host vydalo zajímavou detektivku s názvem Barva vraždy Bee Larkhamové od Sarah J. Harrisové. Pojednává o synestesii a popisuje barvy tak, jak si ani neumíte představit.

 

 Hlavním hrdinou knihy je Jasper, který vidí svět úplně jinak než ostatní a také nedokáže rozpoznávat obličeje. Trpí totiž synestesií (vyvolání vjemu jednoho smyslu podnětem z jiné smyslové oblasti) a také prosopagnózií (neurologická porucha, kdy postižený nerozeznává tváře). Navíc se stal jediným svědkem vraždy své sousedky Bee Larkhamové… V hlavě z toho má pořádný zmatek, protože si nedokáže přesně vybavit, co se stalo a má dojem, že s vraždou má něco společného i jeho otec.

Příběh je plný barev, papoušků alexandrů a seznamuje čtenáře také se sousedskými vztahy na ulici nebo se zajímavou postavou Bee Larkhamové. Ve vyprávění se prolíná několik rovin, což pro mě ze začátku bylo matoucí, ale posléze jsem si zvykla a byla zvědavá, co bude dál. Přesto kniha není úplně napínavá, místy je i poměrně utahaná a za sebe bych ji rozhodně proškrtala.

Co z knihy dělá ojedinělé dílo je rozhodně popis barev, který je až kouzelný. Nejde jen o to, jak autorka dokázala popsat různá slova nebo zvuky (štěkot psa v barvě žlutých hranolek, středa bílá jako pasta na zuby, sekačka leskle stříbrná), ale také o výběr barev celkově. S představivostí napsaný odstín barvy na papíře dělal rozhodně divy a moc mě taková hra bavila. A kromě barev jde samozřejmě o hrdinu samotného – o autistech už toho bylo napsáno nebo natočeno mnoho, ale Jasperovy poruchy jsou zkrátka něco jiného a rozhodně originálního.

„Točil se pořád dokola, rozehrál svoje vlastní kolo smrtelné ruské rulety.
Žít, zemřít, žít, zemřít, žít, zemřít.
Slova opačného významu i barev: nefritově zelená, agresivní rudá, nefritově zelená, agresivní rudá, nefritově zelená, agresivní rudá.
Bee ten nůž zastavila, praštila do něj dlaní. Zrnitě dřevité odstíny ve tvaru šipek.“ (str. 318)

Pokud hledáte nějakého neotřelého hrdinu a rádi si v hlavě sami malujete barevné scenérie, určitě po této knize sáhněte!

Sarah J. Harrisová je spisovatelka a novinářka. Přispívá například do Daily Mail či The Mail on Sunday a zabývá se především problematikou vzdělávání. Právě díky této práci se začala zajímat o synestezii a prosopagnozii, neurologickou poruchu, kdy postižený nerozeznává tváře, a tyto způsoby vnímání se staly námětem jejího prvního románu pro dospělé, Barva vraždy Bee Larkhamové (2018). Autorka ve volném čase provozuje bojové sporty, získala černý pásek v karate a zelený v kickboxu. S manželem a dvěma dětmi žije v Londýně.

barva vrazdy

Barva vraždy Bee Larkhamové
Autor: Sarah J. Harrisová
Překlad: Tereza Marková Vlášková
Žánr: thriller
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 423
Hodnocení: 83 %

https://www.hostbrno.cz/barva-vrazdy-bee-larkhamove/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Křížková: „Bez Popelky si nedovedu představit Vánoce“

krizkova 200U příležitosti jarního turné velkolepého projektu Popelka na ledě jsme oslovili optimistickou zpěvačku Hanu Křížkovou. Dozvíte se nejen spoustu zajímavostí o Popelce na ledě, ale také na vás zajisté dýchne ta v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

kucharka-z-lesu-a-luk 200V nakladatelství Esence na jaře vyšla nádherná Kuchařka z lesů a luk s podtitulem Dobroty s divokými bylinkami, bobulemi a houbami. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 


Literatura

Barva krve - příběh o lásce, zradě, zločinu a odpuštění

altNakladatelství Mladá fronta představuje českým čtenářům historický román Barva krve u nás dosud málo známé spisovatelky Mary Hoffmanové, která patří ve Velké Británii  mezi nejprodávanější autorky románů pro m...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Příšerky jen pro děti

priserky 200Letošní léto nabízí mnoho zajímavých filmů a tak si do kina můžeme zajít i na Univerzitu pro příšerky. Je to poslední snímek z rodinky Pixarů. Setkáme se tam po dlouhé době nejen s Jimem Sullivanem a Mikem Wa...