Brownovo Inferno: Peklo pro Langdona i čtenáře

Brownovo Inferno: Peklo pro Langdona i čtenáře

Tisk

inferno perexV žebříčku nejprodávanějších knih se novinka Dana Browna, nesoucí název Inferno, drží na předních místech již několik měsíců. Jedna z nejočekávanějších knih loňského roku se může pochlubit i velkým počtem kladných ohlasů. Jsou však tyto pozitivní kritiky oprávněné, nebo je to jen marketingový tah zakrývající nedostatky románu?

 

Bestseller Šifra mistra Leonarda zajistil Danu Brownovi světový úspěch a vynesl ho mezi nejčtenější a nejprodávanější autory 21. století. Jeho konspirační teorie zaujaly i hollywoodské filmaře, a tak se vedle Šifry dostal na plátna kin i úplně první román Andělé a démoni s netypickým akčním hrdinou harvardským profesorem Robertem Langdonem. Už v pořadí třetí titul s názvem Ztracený symbol (filmová premiéra je plánovaná na rok 2015) začíná za předchozími díly silně pokulhávat, postrádá určitou originalitu a kopíruje schéma z předešlých románů: Langdon – krásná žena – prostředník – tajné společenství – umění. Analogický vzorec jsem očekávala i u Inferna, které mou domněnku po pár stránkách bohužel potvrdilo. To nejhorší však na mě teprve čekalo.

Robert Langdon se probudí ve florentské nemocnici, aniž by věděl, co se s ním stalo a jak se vůbec do Itálie dostal. V paměti mu utkvěla pouze hororová scéna, ve které figuruje stříbrovlasá žena, která Langdona stále nabádá, aby hledal a posléze i nalezl. To už si ale k jeho nemocničnímu pokoji razí cestu speciálně vycvičená agentka Vayetha pracující pro Konsorcium, která má za cíl zlikvidovat nic netušícího symbologa upoutaného na lůžku. Naštěstí se v pravý čas objeví nadprůměrně inteligentní doktorka Sienna Brooksová, která Robertovi pomůže utéct a stane se jeho pravou mozkovou hemisférou při řešení záhadných indicií. Jejich protivníkem je nejen čas a mnoho dalších agentů s povolením zabíjet, ale především zesnulý biochemik Betrand Zobrist, který má zálibu v Dantově Božské komedii a který chce s pomocí nově vypěstovaného viru snížit počet obyvatel, jehož neúměrný růst ničí planetu Zemi.

Po tajuplném začátku, který čtenáře dobře nastartuje, přichází bohužel už jen nuda, nuda a na konec nic neříkající nudný závěr. Přitom si autor vybral velmi zajímavou látku, kterou propaguje nadčasovým Dantovým citátem z Božské komedie: „Nejtemnější místa v pekle jsou vyhrazena těm, kdo si v časech mravní krize zachovávají neutralitu.“ A tak mají čtenáře udržet při životě a otevřených očích alespoň vtípky ve stylu Padesát odstínů ikonografie. Pokud se však stane, že čtenář přes veškeré Brownovo snažení ztratí vědomí, nebo má problémy s pamětí, je mu pro jistotu na každém kroku připomínáno, že padouch vychází z Dantovy Božské komedie a nad lidstvem visí Damoklův zavirovaný meč. Hrozba biologické zbraně se ale natolik dramatizuje, že celá situace vyznívá spíše groteskně než napínavě. A tentokrát Brownův staronový příběh nezachrání ani zajímavé přednášky o umění.

Na čem ale nejvíce kniha selhává? Potíž vidím v ochuzení děje o tajemného padoucha. Koho by bavilo číst „detektivku“, kde vám hned na začátku prozradí, že vrahem je zahradník? Avšak největší problém nacházím v absenci logiky při výstavbě příběhu. Proč by se měl Zobrist tvořit s tak promyšleným systémem šifer k nalezení epicentra, když o jeho objevení vlastně vůbec nestojí?

I když se Inferno Brownovi zrovna dvakrát nepovedlo, věřím, že mu procházka po pražských památkách udělala dobře na jeho vyprahlou zásobárnu nápadů a jeho další román, pevně doufám odehrávající se v srdci Evropy, přinese smysluplný a napínavý příběh, který bude radost číst.

Inferno (Inferno)

inferno
Autor: Dan Brown
Překlad: Michala Marková a David Petrů
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2013
Počet stran: 424
Hodnocení: 49 %

zdroj foto: www.argo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nina Horáková: Pořád je na čem pracovat a posouvat se dál

Nina Horákova perexDivadlu a zpěvu se věnuje od dětství. Na svém kontě má řadu různorodých rolí jak v muzikálu, tak v činohře. Od roku 2015 je Nina Horáková v angažmá MDP a divadlo je pro ni základem herecké práce. Ho...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Seznamte děti s Darwinovou teorií o vzniku druhů

o-vzniku-druhu-darwinova-teorie-pro-deti 200Nakladatelství Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další skvělou knihu pro mladší čtenáře s názvem Darwinova teorie O vzniku dru...


Literatura

Zdravé sladkosti si můžete dopřát kdykoliv


zdrave sladkosti 200V nakladatelství Bookmedia vyšla hravá kuchařka Zdravé sladkosti po celý den obsahující 100 skvělých receptů. Neváhejte a připravte si nějakou dobrotu!

...

Divadlo

20 let radosti a smíchu

screamers PEREXV letošním roce je to už dvacátý rok, kdy mají členové travesti skupiny Screamers plné diáře a brázdí republiku křížem krážem. Sama představení skupiny navštěvuji už od základní školy, takže jejich repertoár znám dobře a byla jsem zvědavá,...

Film

Probudím se včera vás udrží v pozoru až do konce
ImageFilmů o mladých a nešťastných láskách či dospívání máme na skladě mnoho. Co takhle se vrátit do minulosti a změnit to, na co nejsme po právu hrdí, a nebo si jen jinak přeplánovat svojí budoucnost. Tak tohle se splnilo hlavnímu hrdi...