Co je odtud vidět: německý venkov, podivínství a malé zázraky života

Co je odtud vidět: německý venkov, podivínství a malé zázraky života

Tisk

Co je odtud vidětKdyž Selma řekla, že se jí v noci zjevila okapi, věděli jsme, že někdo z nás brzy zemře,“ zahajuje své vyprávění Selmina desetiletá vnučka Luisa. Staré venkovské vědmě Selmě se dosud zdálo o africké antilopě třikrát a pokaždé potom někdo z vesnice zemřel, proto jsou její obyvatelé rázem ve střehu.

Někteří cítí, že nyní je nejvyšší čas vyrukovat se zamlčovanou pravdou. A když konečně přijde smrt, její okolnosti jsou mimo očekávání všech. Prostřednictvím Louisy, která zdědila po babičce zvláštní nadání, odhalujeme život malé poklidné vesnice Westerwald s magickou atmosférou. V Selmině domě, v němž děvčátko vyrůstá, nalézají útočiště leckdy bizarní sousedé, které navzdory neurózám, vrtochům a rozdílnosti povah spojuje tolerance vůči jinakosti a snaha pomáhat si. Žijí tu také Luisini rodiče zaměstnaní krizí středního věku natolik, že jim sotva zbývá čas na dceru a její výchovu ochotně přenechávají jiným. Nelze opomenout ani optika zamilovaného do Selmy a obrovského bílého psa Aljašku s aurou nesmrtelnosti, což jen dokládá, že se v knize zcela přirozeně vyskytují magické prvky, ale také mnohé metafory.

Román sestává ze tří částí odehrávajících se v letech 1983, 1995 a 2005 a v každé z nich je Luisa konfrontována se smrtí blízké osoby. Tématem příběhu je však zejména láska a lidé, kteří mají odvahu o ni usilovat a překonávat překážky v podobě vnitřních bariér, předsudků i tisíců kilometrů. V případě Louisy je to láska k Frederikovi, který se rozhodl stát buddhistickým mnichem a žije v japonském klášteře.

Autorka dovedně žongluje s metaforami a prokládá je jemným, laskavým humorem, čerpajícím z dobře odpozorovaných všedních situací. Její dojemný příběh je promyšlenou meditací o tom, jak ztráta a láska utvářejí člověka i komunitu. O hledání místa ve světě, i když to místo je právě tam, kde jste začínali. Román získal mezinárodní ohlas a dosud byl přeložen do 20 jazyků.

Mariana Leky

Zdroj foto: listal.com

O autorce:

Spisovatelka Mariana Leky (*1973) se narodila v Kolíně nad Rýnem a studovala literaturu, tvůrčí psaní a žurnalistiku. Na literární scénu vstoupila v roce 2001 souborem povídek Die Liebesperlen (Cukrové perličky). Je autorkou řady próz. Román Co je odtud vidět získal prestižní ocenění „Nejoblíbenější kniha německých nezávislých knihkupců“ za rok 2017 a od svého vydání se drží v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Dosud byl přeložen do 20 jazyků.

Ukázka z knihy Co je odtud vidět:

V optikovi se rozhostilo ticho. Vnitřní hlasy mlčely, mlčely, protože věděly, že teď už se nemůže nic pokazit. Optika ovládlo ticho, až na jedinou větu. Byla to věta, která se v něm roztékala jako vylitá barva, věta, která která svou nesmírnou silou šířila tolik slabosti, že měl optik pocit, jako by mu v těle ochably všechny svaly, jako by všechny vlasy na hlavě, které mu dosud nestačily zešedivět, to teď naráz musely dohnat, jako by listí na stromech kolem něj a Selmy mělo rázem uschnout a stromy se měly ohýbat únavou kvůli větě, která se optikem rozlévala, jako by ptáci padali z nebe, protože tahle věta vyvolávala náhlé ochrnutí křídel, jako by se kravám na pastvině začaly pod její tíhou podlamovat nohy a psovi, který stál vedle Selmy a byl psem, co jiného by taky měl být, jako by tomu psovi měla tato dvě slova v optikově mysli přivodit okamžitou smrt, všechno vadne, pomyslel si optik, všechno se ztrácí a opadává, klesá a upadá pod tíhou jedné neslovesné věty: „Radši ne.”

Název knihy: Co je odtud vidět
Autor: Mariana Leky
Překlad: Marta Eich
Počet stran: 311
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 90 %

Co je odtud vidět

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/co-je-odtud-videt.aspx


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vojtěch Žák: „Jsem zvědavý, kolik z mých přátel mi po vydání knihy přijde rozbít hubu“

Pesec kralem 200Vojtěch Žák je 24letý žurnalista, grafoman a vypravěč příběhů, který si momentálně chce splnit sen spočívající ve vydání knihy Než se pěšec stane králem. A právě s touto fantasy knihou se nyní seznámíte díky tomuto rozhovoru.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Média, lži a příliš rychlý mozek, aneb když se na nás valí příliš informací

media-lzi-a-prilis-rychly-mozek 200Nakladatelství Grada vydalo knihu Média, lži a příliš rychlý mozek s podtitulem Průvodce postpravdivým světem, jejímž autorem je spoluzakladatel webu manipulatori.cz Petr Nutil.


Literatura

Jak překonávat konflikty – Zvládnout a vyřešit složité situace

konf200Kromě toho, že je Anselm Grün autorem přibližně dvou stovek knih, je také mnichem Řádu svatého Benedikta, teologem, filozofem a celerářem, tedy hlavním ekonomem v německém opatství Münsterschwarzach. Ve svojí knize nabízí řešení konfliktů, která vycház...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

cesta na mesic plakatKdo by neznal obrázek měsíční tváře se zabodnutým projektilem v oku? Který z kluků nečetl román Julese Verna a kdo by neznal díla H. G. Wellse? A kdo by neslyšel o slavném ztraceném, zničen...